„Len v bdelom stave...“ Spoločné spanie matky s bábätkom sa nemocnice nechystajú podporiť

Patricia Poprocká, 11. novembra 2019 o 05:56

Nemáme a ani nechystáme, tak znie najčastejšia odpoveď oddelení šestonedelia, či majú vytvorené podmienky na to, aby si mamičky mohli zobrať bábätká k sebe do postele. Spoločný spánok je pritom podľa odborníkov jedným z dôležitých nástrojov na podporu dojčenia, prispieva k zdravému fyzickému a psychickému vývoju bábätiek a je prevenciou syndrómu náhleho úmrtia (SIDS).

Blízkosť matky bábätku prospieva, uznávajú nemocnice, zlepšeovanie podmienok na ich spoločné spanie však u nich nie je na programe dňa.

Foto: shutterstock.com

Viaceré naše pôrodnice aj oddelenia šestonedelia prešli modernizáciou, nemocnice však radšej zakupujú nové postieľky pre bábätká a monitory dychu než postele, ktoré by umožňovali bezpečný spánok matky s dieťaťom, a tým výrazne uľahčili situáciu hospitalizovaným matkám, bábätkám aj personálu.

Väčšinou zhodne argumentujú, že kontakt matky a dieťaťa je dostatočne zabezpečený systémom rooming in, teda ak má matka svoje bábätko pri sebe na izbe. V postieľke. Sú však nemocnice, ktoré ešte neumožňujú ani to. Napríklad v Krompachoch majú zatiaľ len tri izby, v ktorých môžu byť ženy s deťmi nepretržite 24 hodín, oddelenie však čaká rekonštrukcia.

Najčastejším dôvodom, prečo nemocnice väčšinou nepodporujú spoločný spánok matky a bábätka, je podľa ich vlastných tvrdení bezpečnosť. „Vzhľadom na to, že matka je po pôrode unavená a má obmedzený pohyb bolesťou si myslíme, že pre dieťa je lepšie a oveľa bezpečnejšie, ak má vlastnú postieľku,“ uviedla napríklad hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trnava Katarína Tittelová.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Martina Pavlíková, hovorkyňa spoločnosti Agel, ktorá vlastná sieť pôrodníc (Košice Šaca, Zvolen, Levice, Krompachy, Komárno, Kežmarok). „Ide vždy o zváženie zdravotného hľadiska, bezpečnosti matky aj dieťatka. Prvé dni po pôrode sú mamičky zvyčajne unavené, ubolené, nemusia poznať reakcie novorodenca a je potrebné brať do úvahy aj viacero právnych aspektov,“ povedala.

Viaceré vedecké štúdie však dokázali, že úzky kontakt s bábätkom napomáha aj samotnej žene, telo produkuje hormóny, ktoré uľahčujú starostlivosť o dieťa, „naladenie sa“ naň, a rýchlejšie zotavovanie sa po pôrode.

Pod dozorom personálu

Za rizikové spoločné spanie považujú aj v Leviciach, kde to umožňujú len v bdelom stave alebo dokonca pod dozorom personálu. „Ak matka dokáže zabezpečiť bezpečnosť dieťaťa, prípadne je to pod dozorom personálu, môže si v bdelom stave zobrať dieťa do postele. Spať s ním v jednej posteli je rizikové, pretože postele nie sú prispôsobené tomuto účelu,“ odkazuje nemocnica.

Vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana Prešov podľa hovorkyne Renáty Cenkovej umožňujú bonding, klokankovanie, a to dokonca aj otcom, ak majú záujem, bábätká však ukladajú do postieľok. „Matky majú pri sebe deti na posteli pri klokankovaní, dojčení a oddychu. Novorodenci majú postieľku vedľa matky pri posteli.“

Vo zvolenskej nemocnici uznávajú, že „dieťa v kontakte s matkou je podstatne pokojnejšie, spokojnejšie, cíti sa v bezpečí“, spoločné spanie však konkrétnymi krokmi nepodporujú. Mamičky dostávajú postieľky s monitorom dychu, podobne ako v iných pôrodniciach. Podľa hovorkyne siete Agel, kam pôrodnica vo Zvolene patrí, sa tam snažia o bonding. „Nemocnica vyhovie každej mamičke, ktorá oň požiada, ak novorodenec bol vyšetrený pediatrom a jeho zdravotný stav to dovolí (Základné vyšetrenia sa pritom dajú robiť aj počas bondingu, na koži matky, upozorňujú odborníci, pozn. red.).“

Ústretovosť v Trenčíne a Košiciach – postele pri stene

Trnavská nemocnica patrí aspoň k tým, ktoré matkám nebránia, ak si svoje dieťa berú k sebe do postele. „Kontakt matky a dieťa po narodení je veľmi dôležitý, je úplne normálne, že matka má dieťa na posteli, dojčí, boondinguje,“ dodala hovorkyňa.

Ešte viac ženám vychádzajú v ústrety vo Fakultnej nemocnici Trenčín. „Je úplne prirodzené, že si matky berú svoje deti k sebe do postele, personál ich rozhodnutie akceptuje. Všetky postele sú v izbe umiestnené tak, aby sa jednou stranou dotýkali steny. Aby sme zabezpečili väčší komfort mamičkám, všetky izby sme zrekonštruovali na dvojposteľové,“ priblížila hovorkyňa Martina Holecová.

Podobne je to aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. „Postele mamičiek sú dostatočne široké a veľmi často sú postieľky prázdne a detičky ležia spolu s mamičkami v posteli. Personál mamičkám vysvetľuje, aký je ich spoločný kontakt (najlepšie koža na kožu) pre rozvoj laktácie dôležitý. Často takto spoločne aj zaspia, dieťa leží na tej strane postele, ktorá je pri stene, aby nespadlo. Zobrať si dieťatko k sebe do postele teda žiadnej mamičke nezakazujeme. Deti sú pokojnejšie a laktácia sa rozvíja rýchlejšie,“ vraví hovorkyňa Ivana Vaněková.

Personál vychádza v ústrety mamičkám, ktoré si chcú zobrať dieťa k sebe do postele aj v Komárne či Kežmarku, nejde však o spoločné spanie cez noc.

Mamičky si to nežiadajú, tak nie je dôvod?

Mamičky o spoločný spánok s bábätkom ani nemajú záujem, uvádzajú nemocnice v Banskej Bystrici, Kežmarku či Košiciach Šaci ďalší dôvod, prečo postele na spoločné spanie nie sú na programe dňa. „Na oddelení máme klasické nemocničné postele, detičky majú svoje postieľky. Nad zakúpením postelí umožňujúcim spoločné spanie matky s novorodencom sme neuvažovali, a ani nemáme spätnú väzbu od mamičiek, že by o to mali záujem,“ tvrdí napríklad hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje. Podľa Martiny Pavlíkovej dokonca mamičky v Košiciach Šaci preferujú spať oddelene.

Škoda, že nemocnice takto dôsledne neprihliadajú na požiadavky žien napríklad pri pôrode, rodiť tam by bol potom určite zážitok a predišlo by sa početným traumatickým zážitkom, ktoré si ženy z pôrodníc odnášajú. Ale bez ohľadu na to, nemocničný personál je pre mnohé ženy prvotným zdrojom informácií o tom, ako sa starať o bábätko. Ich rady a odporúčania sú preto veľmi dôležité. Výhody spoločného spánku matky a dieťaťa sú známe, aj vedecky podložené. A naše nemocnice by ich mali posúvať mamičkám.

Postieľky preferujú aj v Prahe

Bezpečnosťou bábätiek argumentuje aj pražská nemocnica Motol. „To, že si mamička vezme dieťa k sebe do postele, nám nevadí, ale len ak nespí. Spánok s novorodencom v jednej posteli neodporúčame, pre bezpečnosť bábätka. Lôžka na šestonedelí sú štandardnej veľkosti a zaručujú bezpečný spánok jednej dospelej osoby. O zmene praxe neuvažujeme, našou povinnosťou je eliminovať všetky možné riziká a bezpečie rodičky i novorodenca sú našou prioritou,“ odkázala vrchná sestra Mgr. Iveta Oravcová z Gynekologicko-porodnickej kliniky Fakultnej nemocnice Motol.

Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe tiež odporúča dávať deti do postieľok. Dôvodom je podľa hovorcu Filipa Broža obmedzený priestor na izbách a bezpečnosť. Ako však dodal, keď si matka vezme dieťa do postele, neodopierajú jej to.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanomrkvicka 11. novembra 2019 o 08:53

    Zdá sa, že mnohí lekári asi nevedia nič o riziku SIDS. Spanie dojčaťa v spoločnej posteli s matkou, ev. s rodičmi je VÝRAZNÝ RIZIKOVÝ FAKTOR pre syndróm náhleho úmtria dojčaťa. Stačí si preštudovať dannú literatúru

    MUDr. J. JURA, PhD
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 13. novembra 2019 o 12:25

    @Janomrkvicka (11.11.2019 08:53)

    Prečáitajte si predošlý článok od Jamesa McKennu, ktorý sa výskumu spánku venuje už desiatky rokov. Taktiež si môžte naštudovať prácu Nilsa Bergmana, ktorý skúma klokankovanie pre predčasniatka. Žiadny inkubátor. Vlastné telo matky je to najlepšie pre dieťa.
    Ak je niečo naozaj rizikový faktor pre SIDS, tak je to očkovanie. Viď » search.informit.com.au/documentSummary;dn=541723041193803;res=...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >