UNIKÁTNE ZÁBERY novorodenca v plodových obaloch. Takto vyzerá život dieťaťa v brušku!

Gabriela Bachárová, 5. marca 2020 o 05:00

Niečo také ste ešte pravdepodobne nevideli. Svet v maternici je tajomný a prístup doň je veľmi obmedzený. Niekedy sa však podarí do tohto fascinujúceho miesta nahliadnuť.

Nahliadnite s nami do maternice!

Foto: Pravda

Čo asi tak robí dieťa v brušku a ako sa mu tam žije? Túto otázku si určite položil každý nastávajúci rodič. Na nasledujúcich videách môžete vidieť unikátne zábery na dieťa, ktoré sa narodilo po cisárskom reze, ale má okolo seba ešte neprasknuté plodové obaly, nazývané tiež vaky blán. Len málokedy sa podarí, aby dieťa s obalmi prišlo na svet, väčšinou prasknú pred pôrodom či počas neho.

Presne takto vyzerá dieťa v maternici. Fascinujúce, však?





Nenarodené dieťa žije v maternici v tekutom prostredí, ktoré zvonku ohraničujú takzvané plodové obaly. Sú to dve tenké priehľadné blany, vnútorná dostala pomenovanie amnion a vonkajšia chorion. Amnion tvorí plodovú vodu, ktorá dieťa chráni. Na konci tehotenstva je plodovej vody 600 až 700 mililitrov.

Plodové obaly pred pôrodom niekedy prasknú spontánne a odtečie z nich plodová voda. Často ich však pôrodníci prepichujú umelo, čo prináša nemalé riziká. Takzvanú amniotómiu lekári zdôvodňujú tým, že vyvoláva a urýchľuje pôrod a tiež umožňuje zistiť kvalitu plodovej vody, z čoho sa dá usúdiť na stav dieťaťa. Napríklad ak je plodová voda zelená, je to signál, že dieťa sa do nej vyprázdnilo napríklad v dôsledku krátkodobej dychovej nedostatočnosti.

Umelé pretrhnutie plodových obalov však zvyšuje riziko infekcie u matky aj dieťaťa a tiež pravdepodobnosť, že pôrod nakoniec skončí cisárskym rezom kvôli dychovej tiesni plodu. Pretrhnutie vaku blán môže byť príčinou výhrezu pupočníka. Amniotómiu ako škodlivú vníma aj Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá k nej vydala toto stanovisko: „Amniotómia skracuje pôrod o pomerne krátku dobu a nie je faktorom, ktorý by mal na jeho dĺžku zásadný vplyv. Výskumy nepotvrdili prospešnosť amniotómie.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >