Vápnik s tým nič nemá. 5 dôvodov, prečo sa v tehotenstve kazia zuby

Patricia Poprocká, 16. októbra 2019 o 05:39

Žiaden mýtus, tehotenstvo je pre zdravý chrup rizikové obdobie. Aj keď sú matky, ktoré majú doteraz ústa bez jediného kazu, faktom je, že zuby sa počas gravidity ľahko kazia, pretože sú vystavené oveľa väčším nepriaznivým faktorom – vonkajším a vnútorným.

Aj keď so zaťatými zubami, čistenie chrupu je v tehotenstve mimoriadne dôležité.

Foto: shutterstock.com

Aj keď si veľa ľudí myslí, že dôvodom je strata vápnika, ktorý zubom odčerpáva dieťa, nie je to tak. Ako vysvetľuje stomatológ MUDr. Pavol Andel v informačnom letáku, fyzicky to ani nie je možné, pretože zub nepredstavuje pre telo zásobník vápnika. Sú však iné faktory, ktoré zuby budúcich mamičiek oslabujú.

Hormóny

„Hormonálne zmeny v tehotenstve zvyšujú a zároveň spomaľujú prietok krvi v ďasnách,“ vysvetľuje Pavol Andel. Toxíny a baktérie sa tak ľahšie dostanú do spomaleného krvného riečiska. Tým, že je tam vyšší objem krvi, sa pri prieniku baktérií ľahšie vytvorí opuch. A baktérie majú ľahšiu cestu k zubu aj vzhľadom na nasledujúce okolnosti.

Nedostatočná hygiena

Niežeby to budúce mamičky flákali, mnohé jednoducho nemôžu. Kefka v ústach v nich vyvoláva nutkanie na zvracanie, nedokážu dýchať... Ľuďom zvonku to je často nepochopiteľné, veru, kto neprežil, neuverí.

Nevoľnosti a zvracanie

Pri zvracaní sa do úst dostáva žalúdočná kyselina, ktorá veľmi ľahko naleptáva zubnú sklovinu. K tomu sa navyše často pridružuje nedostatočná hygiena z vyššie uvedených dôvodov, takže cesta ku kazu je naozaj veľmi ľahká.

Častejšia konzumácia jedál

Buď žena pre nevoľnosti nedokáže jesť, alebo naopak – každú chvíľu má na niečo chuť. Častý príjem potravy je síce z hľadiska trávenia vhodný, v ústach však spôsobuje častý pokles pH, čo je tiež prostredie, v ktorom sa kazu lepšie darí.

Striedanie chutí

Aj keď sa za najväčšieho nepriateľa zdravých zubov považuje predovšetkým cukor, nie je jediným rizikom. „Aj striedanie chutí dáva zubom zabrať,“ pripomína Pavol Andel. Zvlášť v tehotenstve idú ženy niekedy do extrémov – raz sladké, hneď za tým kyslé, prípadne aj súčasne. A to je pre zuby tiež záťaž.

Čo robiť?
Zubný kaz je aj v tehotenstve len ďalšou nepríjemnou záťažou, navyše s obmedzenými možnosťami liečby (žiaden RTG, rizikové trhanie, rizikové lieky, antibiotiká), preto je najlepšie mu predchádzať. Lekári zdôrazňujú predovšetkým dbať na hygienu, a zuby si čistiť aj v tehotenstve dôkladne. Dokonca dôkladnejšie než predtým. Ak sa dá, dať si do poriadku chrup ešte pred otehotnením, alebo predtým, než žena začne pociťovať tehotenské príznaky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >