„Chodil fajčiť so sestričkou a lamentoval, že si mal vziať niečo na čítanie...“ Patrí muž k pôrodu?

Patricia Poprocká, 5. marca 2020 o 05:02

Otec pri pôrode bol od nepamäti, i keď v inej úlohe než dnes. Nechali ho ohrievať hektolitre vody v kuchyni, aby sa cítil užitočný, prípadne sa len nervózne prechádzal po kuchyni, ale vždy bol nablízku, prítomný atmosfére, spomína pôrodná asistentka Ivana Königsmarková v knihe Hovory s porodní bábou. Dnes je situácia odlišná a prítomnosť otca pri pôrode je v niektorých prípadoch viac než diskutabilná.

Nie každý muž dokáže prijať fakt, že pri pôrode nemôže plniť svoju spoločenskú úlohu ochrancu rodiny.

Foto: shutterstock.com

Zmena súvisí s tým, že sa pôrody presunuli z domáceho prostredia do nemocníc. Kým sa rodilo doma, ženy podľa Ivany Königsmarkovej vedeli, ako rodiť a muži zasa boli pripravení, ako sa správať. Boli totiž doma a pôrodná asistentka, či lepšie babica, bola u nich na návšteve. Každý tak mal svoju rolu a vedel, čo robiť.

„Dnes sú však na návšteve v nemocnici rodiaca žena a jej partner, preto sa často stáva, že sa muž nedokáže počas pôrodu správať spontánne, neodskočí si napiť sa, na toaletu, len neustále myslí na to, že nesmie zmeškať pôrod a musí dodržiavať poriadok nemocnice,“ načrtáva problém Ivana Königsmarková v spomínanej knihe rozhovorov s publicistkou Janou Doležalovou.

Nie každý muž pri pôrode v nemocnici navyše dokáže prijať fakt, že tam nemôže plniť svoju spoločenskú úlohu ochrancu rodiny. Je to žena, ktorá musí predýchavať kontrakcie, tlačiť a podobne. „Ak muž nepochopí, že jedinou jeho úlohou je fandiť rovnako zúrivo ako na futbale, podporovať, podať žene to či ono, prípadne sprostredkovať kontakt s personálom, môže byť veľmi nesvoj. A svojou nepohodou môže ovplyvniť pohodu ženy, a teda aj negatívne ovplyvniť priebeh pôrodu,“ upozorňuje Ivana Königsmarková.

Otvorene a s pochopením

Pri zvažovaní, či partnera k pôrodu áno alebo nie, odpoveď veľmi závisí od samotného páru. Spoločne pôrod v nemocnici zvládnu len ľudia žijúci v pevnom a otvorenom vzťahu, no aj tu by mal byť muž pripravený takpovediac na všetko. Aj na to, že ho žena uprostred pôrodu jednoducho pošle preč. „Prítomnosť muža pri pôrode by mala byť slobodným rozhodnutím, a zmluva by mala byť kedykoľvek z oboch strán vypovedateľná,“ myslí si skúsená pôrodná asistentka.

Niekedy to ale môže dopadnúť aj takto.

Foto: shutterstock.com

Niektorá žena chce mať pokoj, byť sama, iná zasa potrebuje oporu, starostlivosť. Partner niekedy slúži ako výborné spojítko pri komunikácii ženy s personálom. Každý človek je individuálny a rovnako aj pôrod. Ivana Königsmarková spomína napríklad prípad, kedy žena chcela mať partnera pri prvom pôrode a následne aj pri druhom. Počas tohto druhého jej už ale prítomnosť partnera začala prekážať. Aj to je v poriadku, nastavenie toho druhého treba vždy rešpektovať, zvlášť pri pôrode.

Ako pripomína psychologička Pavla Koucká v knihe Zdravý rozum vo výchove: „Dôležité je, aby sa dieťa narodilo v čo najväčšej pohode, nie aby otec neprišiel o zážitok.“

Platí to aj naopak, ak žena ťahá so sebou k pôrodu muža, ten ale nemá záujem. „Pri pôrode sa nudil, vravel, že si mal vziať niečo na čítanie, chodil fajčiť so sestričkou, polihoval, mal hlúpe poznámky a pre mňa tam jeho prítomnosť nemala žiaden zmysel ani efekt,“ tlmočí spomienky jednej takejto rodičky Pavla Koucká v spomínanej knihe.

Ešte horšie dopadla žena, ktorej príbeh Pavla Koucká približuje v knihe tiež: Pri pôrode mala manžela a ku koncu už bola veľmi vyčerpaná. Nevládala tlačiť, hoci na ňu personál kričal a dcérka sa narodila pridusená, našťastie bez následkov. „Manžel má za to, že je to moja vina, že som mala viac zabrať, že to určite šlo. Keby dcéra mala následky, vinník by bol pre manžela jasný. Trvalo rok, než bol schopný sexu. A hlavne si z toho odniesol dojem, že namiesto toho, aby som zabrala, radšej zmrzačím dieťa.“

Podľa doterajších skúseností spravidla lepšie pôrod zvládajú muži, ktorí sú so ženou od jeho začiatku, pozorujú silnejúce kontrakcie a samotné narodenie dieťaťa berú ako prirodzené vyvrcholenie celého procesu. Naopak, tí, ktorých zavolajú len na to narodenie, to neraz nedokážu zvládnuť, citlivejší aj odpadnú.

Pôrod, a čo potom?

Ivana Königsmarková upozorňuje na ďalší nedostatok systému, ktorý potláča prirodzené roly mužov pri pôrode. A to ten, že prítomnosť otca pri pôrode sa v našich nemocniciach obmedzuje zväčša len na samotný príchod na svet bábätka a nasledujúce dve hodiny potom. Pritom práve po pôrode prichádzajú tie najúžasnejšie chvíle s dieťaťom, ktoré by si rodina mala vychutnať spoločne, vrátane starších súrodencov. Realita je taká, že otec odchádza a matka ostáva v nemocnici sama.


ANKETA:

Mali ste partnera pri pôrode?

37,4%



6,5%



0,8%



43,1%



5,7%



6,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >