Násilie na ženách v slovenských pôrodniciach pretrváva, zistila OSN

gb, 17. októbra 2019 o 05:32

Nerešpektovanie súkromia, úkony bez informovaného súhlasu, pripútavanie na lôžko, šitie pôrodných poranení bez anestézie, zastrašovanie a urážanie.

Starostlivosť o rodiace ženy nie je stále na Slovensku adekvátna.

Foto: Shutterstock.com

To sú len niektoré z prejavov pôrodníckeho násilia či porušovania reprodukčných práv žien vo svete, na ktoré v nedávno vydanej správe upozornila osobitná spravodajkyňa Organizácie spojených národov proti násiliu na ženách Dubravka Šimonović.

Mnohé problémy či nedostatky, na ktoré správa upozorňuje, sú dlhodobo prítomné aj na Slovensku. Ide napríklad o obmedzovanie pohybu rodiacich žien a ich pripútavanie na lôžko, tlak na brucho, nástrih hrádze bez medicínskeho dôvodu či šitie pôrodných poranení bez znecitlivenia. „Ďalej je to narúšanie súkromia žien, ich urážanie, ponižovanie a zastrašovanie zdravotníckym personálom či obmedzovanie ich práva na osobnú autonómiu a slobodné rozhodovanie o priebehu pôrodu," vyjadrila sa k správe nezisková organizácia Ženské kruhy.

Moc majú pôrodníci

Správa poukazuje na nerovnováhu moci medzi zdravotníckym personálom a rodiacimi ženami. „Upozorňuje na to, že lekársky personál svoju moc pod rúškom medicínskej nevyhnutnosti často zneužíva na ospravedlňovanie násilia či iného zlého zaobchádzania. Ďalej zdôrazňuje, že autorita lekárov a lekárok často okolo nich vytvára kultúru beztrestnosti, v ktorej porušenia práv nielenže zostávajú bez nápravy, ale aj nepovšimnuté," uviedli Ženské kruhy.

Ako uvádza Zuzana Krišková z občianskeho združenia, „normalizácia násilia a iného porušovania ľudských práv v pôrodniciach je veľmi silne prítomná aj na Slovensku. Násilie však neprestáva byť násilím len preto, že ho niekto nevidí alebo nechce vidieť, alebo že sa ho niekto snaží ospravedlňovať dobrými úmyslami, nedostatkom zdrojov či inými zlyhaniami na strane štátu, zdravotníckych zariadení či konkrétnych zdravotníkov a zdravotníčok.“

Správa sa pomerne hĺbkovo venuje porušovaniu práva na informácie a informované rozhodovanie. Zdôrazňuje, že informovaný súhlas, ktorý je nevyhnutný na akýkoľvek úkon zdravotníckeho personálu počas pôrodu, by mal byť procesom nepretržitej komunikácie medzi personálom a rodiacimi ženami a tento proces nemožno nahradiť podpisom na formulári.

„Aj z našich výskumov vyplýva, že na Slovensku je získavanie informovaného súhlasu počas poskytovania pôrodnej starostlivosti v drvivej väčšine prípadov iba formalita. Správa je teda ďalším pripomenutím, že ak zdravotnícky personál svoju povinnosť konať výlučne na báze informovaného súhlasu redukuje iba na podpis formulára, porušuje jednu zo svojich základných povinností,“ uviedla Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

Pôrodnícke násilie na rómskych ženách

Správa poukazuje aj na prípady násilných sterilizácií, predstavujúce závažnú formu násilia páchaného na ženách, ktoré často postihuje ženy patriace k menšinám. V tomto smere sa zmieňuje aj o prípadoch nezákonných sterilizácií rómskych žien zo Slovenska, ktoré pred niekoľkými rokmi potvrdil Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Ako ďalší z príkladov porušovania práv rómskych žien správa uvádza praktiky ich segregácie v niektorých pôrodniciach na Slovensku. Prípady porušovania reprodukčných práv rómskych žien na Slovensku boli v minulom období taktiež podrobne zdokumentované mimovládnymi organizáciami.

„Rómske ženy sú u nás jednou z najohrozenejších skupín, pretože sú diskriminované nielen z dôvodu svojho pohlavia, ale aj etnicity. Naša vláda však porušovanie reprodukčných práv rómskych žien roky ignoruje. V tomto smere je pre Slovensko stále mimoriadne aktuálne aj odporúčanie osobitnej spravodajkyne odškodniť nezákonne sterilizované rómske ženy. Naša vláda však za ich odškodnenie dlhodobo odmieta prevziať zodpovednosť,“ hovorí Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva.

Informácie poskytla aj verejná ochrankyňa práv

Vzhľadom na medzinárodnoprávne záväzky Slovenska by aj slovenská vláda mala podľa Ženských kruhov správe venovať pozornosť a jej odporúčania premietnuť do konkrétnych opatrení.

Osobitná spravodajkyňa zostavila správu na základe informácií od 128 subjektov – štátov, mimovládnych organizácií, nezávislých inštitúcií a akademickej obce. Informácie jej zaslali aj slovenské mimovládne organizácie – Občan, demokracia a zodpovednosť, Ženské kruhy a Poradňa pre občianske a ľudské práva. Okrem nich jej relevantné informácie vo vzťahu k Slovensku poskytla aj verejná ochrankyňa práv. Vydaniu správy tiež predchádzalo stretnutie expertiek a expertov organizované v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Ako konštatuje samotná správa, aj vďaka mnohým svedectvám žien a ženských organizácií z ostatných rokov zlé zaobchádzanie so ženami v oblasti reprodukčnej zdravotnej starostlivosti získalo globálnu pozornosť. Dôkazom toho je aj rezolúcia o pôrodníckom násilí, ktorú 3. októbra prijalo Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.







Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 17. októbra 2019 o 08:58

    Zabúdate že pôrodníci majú nie len moc, ale aj zodpovednosť. Navyše oproti iným doktorom, za dva životy. A verte že čkoľvek sa v pri pôrodoch "zvrtne", aj keď je to "zvrtnutie" následkom napríklad zvráteného pôrodného plánu stiahnutého z internetu, ktorý budúca mamička ešte aj tupo priložila k podpísanému informovanému súhlasu, vždy bude obvinený doktor, ktorý musí pri ohrození života postupovať tak, aby zachránil život/y, nie podľa toho ako nejaká tupá dula na internete napíše.
    A ozaj - videli ste ako vypadá napríklad taká operácia totálnej endoprotézy berového kĺbu? - by ste rýchlo prestali rozprávať o "násilí" na pacientoch.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 17. októbra 2019 o 22:31

    OSN ma dostatok vedomosti, aby vedelo, co to nasilie na zenach znamena. U nas lepsie informovana matka ide radsej za hranice ci uz do Ciech alebo do Rakuska, aby mohli prezit normalny porod bez nasilia.

    Bohuzial, u nas ma vacsina porodnikov podobny nazor ako vy - vsetko vieme, bez nas zeny neporodia a to co si tie matky hovoria, je vymysel. Cudzie (vedomosti) nechceme a svoje si nedame. Na zlepsovanie tu nie ziaden priestor.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >