Akým zdravotným problémom čelia predčasne narodené deti?

TASR, gb, 17. novembra 2019 o 05:00

V nedeľu 17. novembra je medzinárodný deň predčasne narodených detí. Na Slovensku sa pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva ročne narodí asi päť tisíc bábätiek z celkového počtu približne 58 tisíc detí. Veľká časť z nich sa musí vyrovnávať so zdravotnými problémami.

Predčasne narodených detí pribúda, potrebujú špeciálnu starostlivosť.

Foto: Shutterstock.com

Dlhodobé zdravotné následky sa u predčasne narodených vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných pätnásť rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku takmer o tretinu.

Predčasne narodené deti ešte nie sú pripravené na život mimo maternice. „Čím skôr sa narodia, tým majú všetky orgány nezrelšie. Prežívanie predčasne narodených detí sa stále zlepšuje, avšak majú neorganizované cykly spánku a bdenia, oneskorený vývoj psychomotorických funkcií, môžu mať problémy s rečou, poruchy zraku a sluchu," uviedla Iveta Jančoková, hlavná koordinátorka občianskeho združenia Malíček, ktoré sa venuje predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Hyperaktivita, poruchy pozornosti a koordinácie týmto deťom neskôr spôsobujú problémy v škole. Objavujú sa aj ďalšie problémy s trávením a výživou, vývojom psychomotoriky, imunitným systémom a dýchaním. V porovnaní s ostatnými majú častejšie zvýšenú inzulínovú rezistenciu, ktorá môže viesť k vzniku viacerých chorôb, zvýšený krvný tlak a zníženú reprodukčnú schopnosť.

Vývoj a  zdravotné komplikácie, ktoré môže predčasný pôrod so sebou priniesť, treba sledovať neustále, a to minimálne do piateho roku života dieťaťa. Aj samotné dýchanie a s ním súvisiace zvukové prejavy dokážu veľa napovedať. „Žiadny zvláštny, hoc na prvý pohľad bezvýznamný, prejav netreba podceňovať a je dôležité komplexne sledovať u dieťatka jeho zvukové, hlasové, motorické prejavy i spôsob prijímania potravy - ako dlho sa dieťatko kŕmi alebo ako pohybuje jazýčkom“ vysvetľuje doktorka Marta Hodulová, diagnostický expert na deti už od ich narodenia a špecialista diagnostického centra v Adeli Medical Center.

Zaostrené na psychomotorický vývoj

Medzi najznámejšie príznaky nesprávneho psychomotorického vývoja patrí nesprávne postavenie nôh, prstov na nohách, sťažené zohýbanie kolien počas prebaľovania, asymetrické používanie končatín, pretrvávajúci úklon hlavičky do jednej strany alebo jej neprirodzené zakláňanie, neprirodzene vytočené končatiny alebo naopak stuhnuté rúčky v päsť, asymetria tváre (najmä krivenie úst pri úsmeve do jednej strany), zležané záhlavie (sploštenie hlavy alebo ušnice na jednej strane), nepokojné, veľmi plačlivé dieťa (plač bez sĺz spojený s trasom v končatinách) či naopak, extrémne pokojné a veľmi spavé dieťatko, ktoré sa nebudí ani kvôli kŕmeniu.

Rehabilitovať je možné už od 28. dňa jeho života, aby bol jeho psychomotorický vývin správny a aby si neosvojilo patologické vzorce, ktoré sa potom ťažko odúčajú a ovplyvňujú kvalitu ďalšieho života bábätka. „Kľúčový je tretí mesiac vo vývoji dieťaťa, kedy jeho nervový a pohybový systém dozrel natoľko, že pohybové schopnosti 3-mesačného dieťaťa sú odrazom v jeho nasledujúcom živote,“ hovorí doktorka Hodulová.

„Ak sa dieťatko narodí predčasne, je dôležité korigovať jeho vek. U predčasne narodeného dieťaťa sa jeden vek počíta odo dňa, keď sa narodilo a druhý, korigovaný vek, odo dňa, keď sa malo narodiť," vraví Jančoková. Korigovaný vek sa používa na sledovanie očakávaného vývinu a rastu dieťaťa, teda všetkého, čo by dieťa malo robiť, množstva potrebného spánku či jedenia. Vek sa u predčasne narodených detí zvyčajne koriguje do dovŕšenia dvoch rokov.

A čo cesta autom?
Pri predčasne narodených deťoch je potrebné ešte pred prvou jazdou skontrolovať, či v nej dokážu dobre dýchať. Je dôležité, aby hlavička dieťaťa bola v správnej polohe. Okrem toho je počas prvých mesiacov po prepustení z nemocnice dôležité minimalizovať čas trávený v autosedačke, pretože tá nedodáva hlavičke novorodenca správnu alebo žiadnu oporu. Neváhajte poradiť sa o výbere s ošetrujúcim lekárom alebo sestričkou – je veľmi pravdepodobné, že parametre udávané pre bežné deti nebudú mať vo vašom prípade rovnakú výpovednú hodnotu.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >