Ktoré ročné obdobie je ideálne na narodenie dieťaťa?

Gabriela Bachárová, 9. februára 2020 o 04:33

Väčšina zvierat má mláďatá na jar, keď je vonku teplé počasie a dostatok potravy. Zvyšuje sa tak šanca, že prežijú. U ľudí to takto samozrejme nefunguje a bábätká sa rodia počas všetkých ročných období.

Je lepšie porodiť na jar či v zime?

Foto: Shutterstock.com

Väčšina rodičov ani nepremýšľa o tom, že by ich potomok mal prísť na svet v konkrétnu ročnú dobu. Tehotenstvo navyše nie je na povel a partneri sú často radi, že sa im vôbec podarí počať. Existujú však určite zdravotné výhody toho, že sa dieťa narodí na jar či v zime.

„U detí, ktoré sa narodia rodičom so sklonom k alergii, je väčšie riziko vzniku alergie, ak sú alergénom vystavené v prvých troch až šiestich mesiacoch života,“ uvádza britská doktorka Karen Trewinnard vo svojej knihe Ako prirodzene otehotnieť (Možnosti, ako zvýšiť šance na prirodzené počatie). Vo Veľkej Británii robili výskum, ktorý dokázal, že deti narodené medzi marcom až septembrom majú väčšie sklony k vzniku peľovej alergie.

Deti narodené v zime síce majú nižšie riziko vzniku alergie, ale zvyšuje sa pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná astma. „Tá väčšinou vzniká ako alergia na roztoče žijúce v domovom prachu. Darí sa im v teplých, vykurovaných, nevetraných domoch s kobercami,“ vymenúva lekárka.

Ak teda chcete znížiť riziko, že vaše dieťa narodené v chladnejšej časti roku dostane astmu, často vetrajte, obmedzte v byte či dome textílie (závesy, koberce, vankúše, deky) a udržujte príbytok bez prachu.

Dobrou správou však je, že dojčené deti sú menej náchylné na vznik alergií aj astmy – bez ohľadu na ročné obdobie, v ktorom sa narodili.

Smutné zimné dieťa?

Existuje názor, že deti, ktoré sa narodia do teplejšieho ročného obdobia plného slnečného svitu, sú veselšie a optimistickejšie a naopak, tie narodené na konci jesene a počas zimy majú sklony k smútku, depresiám a negatívnemu pohľadu na život. Žiadne seriózne výskumy však nič také nepreukázali. Záleží skôr na prístupe rodičov a na povahe samotného dieťaťa, ako sa mu bude v živote emocionálne dariť.

A čo obdobie ideálne na počatie? Zdá sa, že zo zdravotného hľadiska je ideálnym obdobím neskorá jar, keď už skončila chrípková sezóna a aj ostatné infekcie sú na ústupe. „Plod v tele matky je počas prvých troch mesiacov tehotenstva najcitlivejší na pôsobenie vírusov a iných patogénov a môže dokonca prísť k jeho poškodeniu,“ uvádza autorka knihy.

Počať dieťa v lete tiež môže byť výhodné, v tomto ročnom období je k dispozícii dostatok ovocia a zeleniny, žena má lepšiu výživu, čo sa odrazí aj na kondícii plodu. Bábätko sa potom narodí do príjemného jarného počasia a ak nemá sklony k alergii, užije si teplo aj dostatok slnečných lúčov.


ANKETA:

Ktoré ročné obdobie je podľa vás ideálne na narodenie dieťaťa?

52,2%



26,1%



10,1%



11,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >