Slovenky hovoria nie! Žiadne ukazovanie plodu ani púšťanie srdiečka pred interrupciou

pt, gb, 2. novembra 2019 o 06:10

Politici si pár mesiacov pred voľbami chcú naháňať voličské hlasy aj na úkor žien. Chcú zmeniť podmienky interrupcií, konkrétne tak, aby im bol lekár povinný ukázať obrázok plodu a pustiť tlkot jeho srdiečka. Na riziko, že sa pri počúvaní tlkotu srdiečka môže poškodiť srdcové tkanivo, upozorňujú pôrodníci. My sme sa opýtali, čo si o navrhovaných úpravách myslia slovenské ženy.

Slovenky sa v našej ankete vyjadrili proti zákonu, ktorý má uložiť tehotnej žene, aby sa pred interrupciou pozrela na unltrazvukové zábery svojho dieťaťa a vypočula si tlkot jeho srdca.

Foto: shutterstock.com

Zákon zatiaľ prešiel v parlamente v prvom čítaní, na ďalšej schôdzi by sa o ňom malo rozhodnúť definitívne. Čo na to hovoria oslovené Slovenky?

Nikto by ženu nemal nútiť pozerať ani počúvať

Vnímam to ako citový nátlak. Žena, ktorá sa rozhodne pre interrupciu, na to má zrejme dôvod, určite si aj zistila náležité informácie, zvažovala pre a proti a nebolo to ľahké rozhodovanie. Ak chce vidieť plod a počuť tlkot srdiečka, je to v poriadku, ale proti jej vôli by ju nemal nikto k tomu nútiť. Súčasná podoba zákona o interrupciách sa mi zdá dostatočná.
Katarína, Košice

To je citové vydieranie

Osobne nie som zástancom interrupcií. Ale mám dve dcéry, a keby sa im stalo, že ich niekto znásilní, tak by som ich v interrupcii podporila. Navrhované zmeny sa mi zdajú ako úplné citové vydieranie. Môže to zaúčinkovať, ak sa niekto rozhoduje pre interrupciu len z rozmaru, ale my nevieme, aký má ktorá žena dôvod. Preto by sme ich nemali vystavovať ničomu takému.
Michaela Jaseňovcová, Kriváň

Malo by to zostať na žene

Zo zdravotného hľadiska to môže byť pre plod nevhodné, upozorňujú na to aj lekári. Ale aj bez ohľadu na to... Ak sa raz žena dostane do situácie, že premýšľa o potrate, ak napríklad berie silné lieky, ktoré nie sú zlučiteľné s tehotenstvom, je vo veľmi ťažkej situácii. Viem, o čom hovorím. Malo by to zostať na žene, na jej svedomí. Nik iný by jej do toho nemal hovoriť.
Anna Kleinedlerová, matka dvoch synov, Detva

Nebezpečenstvo pre plod
Prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v bratislavskom Ružinove Jozef Záhumenský pripomína, že počúvanie tlkotu srdca v prvom trimestri je nebezpečné. „Zvuk možno zachytiť iba prostredníctvom pulzného dopplerovského vyšetrenia, ktoré má vysokú ultrazvukovú energiu. Tú sústredí do veľmi úzkej vyšetrovanej oblasti, v ktorej sa energia mení na teplo a môže mať vplyv na premenu bielkovín, ale aj nukleových kyselín. Táto energia výrazne presahuje bezpečnostné hladiny pre zárodky v prvom trimestri a nesmie sa používať, pretože hrozí poškodenie tkanív srdca,“ vysvetlil pre Denník N.

Muži nemajú čo rozhodovať

Absolútne odmietam akékoľvek citové ovplyvňovanie žien, ktoré sa rozhodnú na základe daných okolností pre interrupciu. Jedine žena, ktorá nosí svoj plod, vie, ako ju ovplyvní jej rozhodnutie. Jedine ona, ak bola znásilnená, týraná alebo drogovo závislá, má plné právo, aby sa rozhodla ako ďalej. Ona bude znášať všetky následky a dôsledky svojho rozhodnutia! Nikto, opakujem nikto nemá právo diktovať a ovplyvňovať, prípadne citovo vydierať ženu, ktorá sa rozhodne pre takýto krok vo svojom živote. Nie je to ľahké rozhodnutie, ale ona bude žiť s pocitom, že sa takto rozhodla. A preto tento zákon považujem za nezmyselný, populistický a hlavne najmenej by mali o takomto vážnom rozhodnutí rozhodovať muži!
Denisa Havrľová, Bratislava

Hlúposť veľká ako Dankov stožiar

S týmto zákonom nesúhlasím, pretože ak sa raz žena rozhodne pre interrupciu, určite má na to vážny dôvod, je to jej slobodná voľba, Boh nám dal slobodnú vôľu a je na každého vedomí a svedomí, ako s nimi naloží napríklad aj v tomto smere. Na Slovensku je veľmi zlá ekonomická a zároveň sociálna situácia a ak sa už rodina necíti na ďalšie dieťa, je to ich osobná vec, ak sa rozhodnú pre interrupciu. Parlament by mal riešiť úplne iné problémy. Ja osobne za interrupciu nie som, lebo som veriaci človek a moje svedomie by ma nepustilo, to však neznamená, že všetci ľudia by konali rovnako ako ja. Som názoru Ži a nechaj žiť, každý dospelý tvor získal schopnosť zodpovednosti a je na každom jedincovi, ako sa v rôznych životných situáciách zachová. Tento zákon mi príde ako strata času a hlavne jeden veľký nezmysel rovnako ako Dankov stožiar pred Národnou radou.
Daniela Szarvasová, asistent sociálnej práce, Šamorín

Dôležitejšia ako citové vydieranie je prevencia

Myslím si, ze ženy by nemal nikto citovo ovplyvňovať, či ísť, alebo nie na interrupciu. Oveľa dôležitejšia je otázka ešte lepšieho zabezpečenia prevencie. Bolo by treba zabezpečiť vyššiu informovanosť ľudí najmä v nižších vekových kategóriách. Do istej miery by prijatie nového zákona mohlo zabrániť niektorým interrupciám a snáď by znamenalo nárast zachránených životov, ale predpokladám, že skôr v hniezdach záchrany. Nemyslím si, že by zákon pomohol zabezpečiť to, že by si dané mamičky dieťa nechali a aj vychovávali. Vychádzam najmä z predpokladu, že žena má k takému rozhodnutiu vážny dôvod. Tento zákon by podľa mňa nemal zahŕňať ženy, ktoré majú zdravotné dôvody na interrupciu. Najlepšie by bolo, bojovať o záchranu nenarodených detí oveľa skôr, dôrazne a dôkladne v školách, besedami a nariadila by som radšej celoplošné poučenie psychológom a vysvetlenie dôsledkov interrupcie. Nutná je aj prehľadná výučba, aké sú možnosti antikoncepcie a lepšie poučenie mládeže vo veku nad 13 rokov.
Anna M., Trnava





Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 2. novembra 2019 o 11:48

    Velka skoda, ze vyjadrenia boli jednostranne, ze sa nedal priestor ani jedinemu hlasu s opacnym nazorom. Pan prednosta Zahumensky je iste skuseny porodnik, ale zaujimavy fakt je ten, ze pred jeho prichodom sa na klinike potraty nevykonavali.
    Ak by bol dopplerov ultrazvuk tak nebezbecny ako je tu pisane, tak uz by bol davno zakazany. Okrem toho, spominat nebezpecenstvo poskodenia dietata voci terminalnemu poskodeniu - zabitiu dietata je viac ako ignorancia. Ale pre pana prednostu, ako bolo v clanku na Postoj.sk , je plod pre 11tym tyzdnom "nic". Uz ani ten plod nie (hoci pre kazdu zenu je to dieta).
    Je nam luto zeny, do akej zivotnej situacie sa dostala. A co dieta v jej maternici? To nema ziadne prava ako kazdy iny clovek? Na to naozaj nemysli vobec nikto? Okrem toho, preco sa k tak zavaznej otazke nevyjadruje aj otec dietata?
    Citove vydieranie, bude jej to este viac luto? Viete vobec, kolko je zien, ktore ani nevidelo ultrazvuk, ci poculo zvuk srdiecka, ale po potrate si uvedomilo celu tu hrozu, co sa stalo? Vola sa to postabortivny syndrom. Preco tu v clanku nie je o nom ani zmienka??? Viete ako su tie zeny nestastne? Ak je trocha sanca, ze matka zvrati svoje rozhodnutie, preco ju nevyuzit?
    Preco tiez v clanku nie ani zmienka o tom, ake moznosti ma zena, ktora svoje dieta nechce, ale nechce ho zabit? Co tak odkazat ju na poradnu Alexis? Urobit rozhovor s pracovnickou tejto poradne?
    Uvedomte si jedno - vypocutie si srdiecka vlastneho dietata nie je zakaz potratov. Ale cely clanok sa tak tvari. Pokladam tento clanok za velmi neprofesionalny, rovnako ako ten, co vysiel o potratoch v printe. Jeho autor ma sancu ovplyvnit nejaku mamicku, co ak prave po jeho precitani sa rozhodne zlym smerom?
    Za vysoko profesionalny pokladam tento rozhovor, Radio Slovensko, Z prvej ruky: Eticky suboj v otazke potratov - prolife gynekolog Wallenfells versus Martin Zedecha prezidentom gynekologicko-porodnicekej spolocnosti » www.rtvs.sk/radio/archiv/1175/1221514?fbclid=IwAR1-...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMamec 2. novembra 2019 o 18:26

    Skúste čítať s porozumením. Nikto netvrdí, že ultrazvuk je nebezpečný, ale že jeho použitie v prvom trimestri na počúvanie tlkotu srdca je nebezpečné. A to, že by sa k tomu mal vyjadriť otec dieťaťa nemôžete myslieť vážne!
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 2. novembra 2019 o 23:41

    Viem čítať s porozumením. Namiesto podpory matiek v krízovej situácii sa tu radšej naháňajú body potratárskemu biznisu. Prečo otec? Skôr prečo nie? Nemá rovnaké rodičovské práva ako matka? Z tejto petície bude celé pozadie zdravotníckej mafie jasnejšie: » www.podpisem.sk/petition/peticia-za-odvolanie-prednostu...

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMartinsiska 3. novembra 2019 o 12:58

    @Mamec (2.11.2019 18:26)

    Váš komentár asi nemyslite vážne. Otcovia zomierali v boji za svoje zeny, deti, vlasť a teraz majú poslať svoje dieťa na roztrhanie "lekárom", za toto by som vám zobral volebné právo. To, čo ste naznačili je absolútna nehoráznosť a neúcta voči životu. Článok je totálne tendenčné a len potvrdzuje skazenost našich"mienkodivotvornych" médií.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >