Dokážu ženy uhádnuť pohlavie svojho dieťaťa? Výsledok vás možno prekvapí

Gabriela Bachárová, 12. februára 2020 o 04:09

Keď je bruško v tehotenstve guľaté, bude to dievčatko. A keď špicaté, tak chlapček. Horšia pleť a vypadávanie vlasov? Dievča, pretože to predsa kradne svojej mame krásu. Chuť na kyslé? Chlapček.

Chlapček alebo dievčatko?

Foto: Shutterstock.com

Aké ľudové metódy na určenie pohlavia nenarodeného dieťaťa ešte poznáte? A myslíte si, že naozaj fungujú? Traja americkí vedci sa pýtali žien v nemocnici v meste Baltimore, či by vedeli uhádnuť pohlavie svojho nenarodeného plodu. Išlo o tehotné, ktoré si túto informáciu nechávali ako prekvapenie po pôrode.

Nastávajúce mamičky mali vyplniť dotazník s otázkami, ktoré ľudové povery považujú za dôveryhodné a využili by ich, ak by chceli pohlavia svojho dieťaťa poznať. Zároveň sa ich výskumníci pýtali, o čo svoju predpoveď opierajú. Či sú to sny, ktoré sa im o dieťati prisnili, pocity alebo myšlienky.

„Potom sa čakalo, až ženy porodia, aby sa zistilo pohlavie novorodenca. Vedci porovnali predchádzajúce odpovede matiek a skutočnosť,“ píše sa v knihe Rozumiete svojmu dieťatku (Zaujímavé psychologické experimenty na pochopenie najmenších detí), ktorú napísal Serge Ciccotti, francúzsky výskumný pracovník a psychológ.

Výsledok pokusu? Pre niekoho možno prekvapujúci. Ženy pohlavie svojho dieťaťa veľmi odhadnúť nedokážu, aj keď využijú ľudové metódy a dajú na svoje pocity. Najúspešnejšie boli vysokoškoláčky, tie sa trafili v 71 percentách prípadov. Matky s nižším dosiahnutým vzdelaním si tipli správne len v 43 percentách prípadov. Podľa autora knihy sa nedá určiť, prečo práve vysokoškoláčky boli v odhadoch úspešnejšie, vedci už odpoveď na túto otázku neposkytli.

Ženy, ktoré položili odpoveď na svojich snoch a pocitoch, boli pritom úspešnejšie ako tie, ktoré sa držali tradičných ľudových povier, a to v pomere 65 percent ku 41 percentám.

Ako ste na tom boli s vaším dieťaťom? Dokázali ste uhádnuť jeho pohlavie? Hlasujte v našej ankete pod článkom.

Silné nevoľnosti a vracanie? Asi to bude dievča
Niektoré z ľudových metód na určenie pohlavia majú racionálny základ. Tvrdí sa napríklad, že ak má tehotná žena silné ranné nevoľnosti a viac vracia, čaká pod srdcom dievčatko. Dáva sa to do súvislosti so zvýšenou hladinou hormónu gonandotropínu, ktorý je obsiahnutý v zárodkoch ženského pohlavia. Zo 66 žien, ktoré boli v tehotenstve hospitalizované v nemocnici z dôvodu nadmerného vracania, sa dievčatko v jednom výskume narodilo 44 mamičkám. Na druhej strane však vedecké pokusy nepotvrdili ďalší rozšírený mýtus, že dievčatkám v brušku bije srdiečko rýchlejšie ako chlapcom.


ANKETA:

Uhádli ste pohlavie svojho dieťaťa či detí?

63,5%



12,5%



24,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >