Rodili ste v posledných dvoch rokoch? Zapojte sa do prieskumu, pomôžte vylepšiť pôrody na Slovensku

Patricia Poprocká, 7. novembra 2019 o 04:24

Ako zlepšiť pôrody na Slovensku, aby sa ženy cítili viac rešpektované? Jednou z ďalších aktivít, ktoré k tomu chcú prispieť, je prebiehajúci prieskum o pôrodnej starostlivosti mimovládnych organizácií Ženské kruhy a Občan, demokracia a zodpovednosť.

Holú realitu slovenských pôrodov, bez príkras, miestami až desivú, ukázal dokument Zuzany Límovej Before I Met You (Medzi nami). Snímka pochádza z toho filmu.

Foto: Medzi nami

Zameraný je na dodržiavanie ľudskoprávnych štandardov pri pôrodoch v zdravotníckych zariadeniach. Základom je hodnotenie pôrodnej starostlivosti nedávno rodiacimi ženami, ktorých sa výskumníčky pýtajú na pocity pri pôrode, starostlivosť či prístup personálu.

Keďže potrebujú aktuálne údaje, zapojiť sa môžu iba ženy, ktoré rodili v posledných dvoch rokoch. Závery výskumu majú slúžiť ako východisko k verejnej diskusii a návrhom opatrení na zlepšenie situácie.

Prieskum je anonymný, zapojiť sa doň možno na tomto linku, ale iba do polnoci zo soboty na nedeľu, teda do 9. novembra, vrátane.

„Svedectvá mnohých žien potvrdzujú, že Slovensko má v kvalite poskytovanej pôrodnej starostlivosti značné rezervy. Podstatne k tomu prispieva aj skutočnosť, že v spoločnosti, a teda ani v zdravotníctve, nie sú dostatočne vnímané a rešpektované ľudské práva žien,“ upozorňujú aktivistky.

„Nadväzuje na naše predchádzajúce aktivity, ktorých výstupom boli napríklad publikácie ŽENY-MATKY-TELÁ I a ŽENY-MATKY-TELÁ II. Je súčasťou projektu Berme vážne potreby žien pri pôrodoch! a spolupracujeme na ňom s partnerskou Faculty of Health Science (Oslo Metropolitan University),“ priblížila prieskum Ľubica Trubíniová z Občan, demokracia a zodpovednosť.

Aktivistky si od jeho výsledkov sľubujú aj vytvorenie občianskeho tlaku na verejné inštitúcie a následne pri tvorbe verejných politík v oblasti zdravia. A samozrejme, zlepšenie implementácie ľudských práv žien.

Ak chcete vyplniť dotazník, nájdete ho TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >