Ruská ruleta so zdravím dieťaťa

Patricia Poprocká, 18. novembra 2019 o 05:57

Poldeci? Áno, dala som si. Pri najmladšom synovi, príležitostne, keď sme mali návštevu. Nie pravidelne ani nie často, ale pravidlo „ani kvapka alkoholu“ som nedodržala, spomína Anna na svoje posledné tehotenstvo pred 45 rokmi.

Ani kvapka! Nie je to len fráza.

Foto: shutterstock.com

Patrí do skupiny Európaniek, ktoré počas tehotenstva konzumovali alebo konzumujú alkohol. Mala šťastie, tehotenstvo aj pôrod prebehli bez komplikácií, syn je zdravý dodnes, nerátajúc úraz kolena. Tvrdý alkohol neznáša, dá si ale občas pivo.

Popíjanie v tehotenstve však nezostáva vždy bez následkov. Globálne príde každý rok na svet okolo 119-tisíc detí s fetálnym alkoholovým syndrómom, ktorý sa prejavuje poškodením mozgu, dysmorfickými znakmi, poruchami rastu, vnímania i správania, intelektuálnymi aj emocionálnymi problémami.

Lekári varujú: Neexistuje bezpečná hranica alkoholu, v tehotenstve by mal byť absolútne tabu. „Alkohol prechádza placentou a krvou do plodu, a keďže ten ho nedokáže odbúrať, jeho koncentrácia je po 2 až 3 hodinách dokonca vyššia ako u matky,“ varuje Národný portál zdravia s odvolaním sa na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade. Zdravotníci popíjanie tehotných žien prirovnávajú k ruskej rulete so zdravím vlastného dieťaťa.
Fyzické príznaky fetálneho alkoholového syndrómu
Malá hlava, úzke očné štrbiny, plochá stredná časť tváre, nízky chrbát nosa spojený s tvarom zástrčky (vidieť dierky), problémy so svalovým tonusom, obmedzená pohyblivosť kĺbov, vrodené srdcové chyby, poškodenie sluchu a zraku a spomenutý rázštep pery a podnebia.

Najohrozenejšie je dieťa počas prvého trimestra, kedy sa vyvíja mozog a ďalšie orgány. Aj neskôr požívanie alkoholu v tehotenstve zvyšuje riziko potratu či neskoršieho syndrómu náhleho úmrtia (SIDS).

Deti s fetálnym alkoholovým syndrómom zaostávajú vo vývoji, päťročné dieťa je správaním na úrovni dvojročného, 10-ročné zodpovedá šesťročnému a 18-ročné sa behaviorálne dá porovnať s typickým 10-ročným. Uvádza to organizácia Minnesota Organization on Fetal Alcohol Syndrome.

Problémy sa môžu prejaviť aj v neskoršom veku, podľa Minnesota Organization on Fetal Alcohol Syndrome deväť z desiatich ľudí s fetálnym alkoholovým syndrómom trpí duševnou poruchou, 60 percent má problémy so zákonom, pričom v priemere ich začínajú mať vo veku 13 rokov, a polovica z nich v dospelosti vykazuje nevhodné sexuálne správanie.

Odhaduje sa tiež, že 10 až 20 percent mentálnych retardácií je spôsobených práve konzumáciou alkoholu počas tehotenstva.

Pitie tehotných žien vo svete

Podľa odhadov zhruba desať percent tehotných žien vo svete konzumuje v tehotenstve alkohol. V Európe je to ešte viac, asi 25 percent. Najmenej sa pije v krajinách Blízkeho východu a juhovýchodnej Ázii, kde je abstinencia daná kultúrou, prípadne prikázaná náboženstvom či zákonmi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >