Výchova a vzťahy

  • Obrázok „Vráťte sa k zdravému sedliackemu rozumu,“ odkazujú babičky súčasným mamičkám

    „Vráťte sa k zdravému sedliackemu rozumu,“ odkazujú babičky súčasným mamičkám

    O tom, čo všetko robia dnešné babičky vo vzťahu k vnúčatám správne a čo naopak, sa vedú dlhé diskusie. Ako však vnímajú babičky nás? Oslovili sme staré mamy s otázkou, aké sú podľa nich dnešné matky a čo by im poradili. Aj keď to možno niekoho prekvapí, väčšina z nich v súvislosti s výchovou detí rieši rovnaké veci ako my rodičia. Tablety, mobily, domáce práce a predovšetkým – lásku a dobro dieťaťa.

  • Obrázok Čert existuje, veria deti. Nestrašte ním zbytočne

    Čert existuje, veria deti. Nestrašte ním zbytočne

    Už zajtra budú chodiť po večerných uliciach Mikuláš, anjel a čert. Podarená trojica, ktorá prináša deťom darčeky a trochu ich aj postraší. Nie je to však tak nevinná zábava, ako sa môže zdať. Strach detí z čerta berte vážne.

  • Obrázok Čo zaberie na detský vzdor? Psychologička Eva Farkašová radí: „Prejavte pozitívne emócie.“

    Čo zaberie na detský vzdor? Psychologička Eva Farkašová radí: „Prejavte pozitívne emócie.“

    Už je to tu zasa! Dieťa vzdoruje a nedá si povedať, nepomáha vysvetľovanie ani zvýšený hlas. Čo robiť v takých chvíľach? Rodičia sú často zúfalí, psychologička Eva Farkašová ale hovorí, že detský vzdor sa dá poraziť, ak mu budete predchádzať či v prípade krízovej situácie namiesto kriku prejavíte lásku a porozumenie.

  • Obrázok Rodinnú zátaž v sebe nesieme celý život, nedá sa pred ňou ujsť, musíme ju len pochopiť

    Rodinnú zátaž v sebe nesieme celý život, nedá sa pred ňou ujsť, musíme ju len pochopiť

    Psychologička Lýdia Adamcová hovorí o tom, ako sa z dnešných rodinných vzťahov vytráca láska a prečo je dôležité, aby jednotlivé generácie rodiny držali pohromade. Nejde o to, aby sa mladí nasťahovali k rodičom do bytu, ale o to, čo cítia, ak na nich myslia, zdôrazňuje.

  • Obrázok Neposlúcha vás a neviete si rady? Akým vetám sa pri presviedčaní dieťaťa určite vyhnite

    Neposlúcha vás a neviete si rady? Akým vetám sa pri presviedčaní dieťaťa určite vyhnite

    Neposlúcha a neposlúcha? Už si neviete rady, ako dieťa prinútiť nech konečne urobí, čo od neho žiadate? Najprv sa zamyslite, prečo je naozaj potrebné, aby konalo podľa vašich pokynov. Ak na to prídete, skúste mu to presne takto v pokoji vysvetliť. Nie je to vždy jednoduché, ak sa človek ponáhľa, ľahko stratí nervy. Aj v stave najväčšej nervozity sa však skúste ovládnuť a týchto päť viet radšej nehovorte.

  • Obrázok Mladí sa hlásia k podpore fašistov, každý piaty by volil Kotlebu

    Mladí sa hlásia k podpore fašistov, každý piaty by volil Kotlebu

    Rýchle riešenia problémov, označenie vinníka, ktorý za ne môže a netolerancia tých, ktorí sú iní. K extrémistickým ideám sa u nás hlási dosť veľká skupina mladých. Podľa posledného prieskumu agentúry Focus by v parlamentných voľbách pätina opýtaných prvovoličov volila práve kotlebovskú fašistickú stranu.

  • Obrázok Dokedy má dieťa veriť, že darčeky nosí Ježiško? Povedať pravdu už predškolákovi? Čo radia psychologičky

    Dokedy má dieťa veriť, že darčeky nosí Ježiško? Povedať pravdu už predškolákovi? Čo radia psychologičky

    Chodí k vám Mikuláš, Ježiško, alebo si kupujete darčeky na Ježiška či Mikuláša? Sú rodičia, ktorí ešte pred desaťročnými deťmi zatajujú pravdu a snažia sa ich držať v ilúzii existencie tajomných dobrodincov. Dieťa určitú magickosť Vianoc podľa odborníkov potrebuje, s pravdou ho však treba postupne a prirodzene konfrontovať.

  • Obrázok Svetoznámy český stratég a kouč Jan Mühlfeit: „Každé dieťa je génius. Objavte jeho talent!“

    Svetoznámy český stratég a kouč Jan Mühlfeit: „Každé dieťa je génius. Objavte jeho talent!“

    „Ak sa dieťa sústredí len na cieľ, veľmi rýchlo sa začne báť zlyhania a nebude chcieť riskovať. Dôležitejšia než cieľ, je samotná cesta za úspechom,“ hovorí Jan Mühlfeit, ktorý v minulosti pracoval ako riaditeľ technologickej spoločnosti Microsoft v Európe. Dnes pôsobí ako globálny stratég a kouč vrcholových manažérov či športovcov. Je autorom bestselleru Pozitivní leader, ktorý už vyšiel v svetových jazykoch, a spolu s Kateřinou Novotnou spoluautorom jednej z najpredávanejších českých kníh Odemykání dětského potenciálu.

  • Obrázok Odlúčenosť od rodičov v detstve poznačí človeka na celý život

    Odlúčenosť od rodičov v detstve poznačí človeka na celý život

    Nielen bábätko potrebuje rodičov nablízku. Prítomnosť rodiča je dôležitá počas celých prvých troch rokov života, v opačnom prípade to môže mať následky v dospelosti. Množstvo neuróz, depresií, či nevysvetliteľného smútku môže mať podľa odborníkov korene práve v osamelosti v skorom detstve.

  • Obrázok Úctivé, poslušné, samostatné... Päť najčastejších omylov dospelých vo vzťahu k deťom

    Úctivé, poslušné, samostatné... Päť najčastejších omylov dospelých vo vzťahu k deťom

    Nikdy sa nehnevá, vždy ochotne pomôže, úctivo pozdraví... Vzor ideálneho dieťaťa, ktoré dávajú dospelí tým „menej poslušným“ za príklad . Prečo? Pretože s takýmto dieťaťom majú najmenej starostí. To, čo je najlepšie, alebo najpohodlnejšie pre dospelých, nebýva však najlepšie pre samotné dieťa. Predovšetkým pre rozvoj jeho osobnosti a pre sebavedomie v budúcich rokoch.

  • Obrázok Čas na rozchod? Čo robiť, keď vzťah už nie je, aký býval

    Čas na rozchod? Čo robiť, keď vzťah už nie je, aký býval

    Letmý bozk na zvítanie a niekedy už ani to? K rozhovoru, ako ste sa mali cez deň, sa dostanete večer, keď deti konečne zaspia, až na to, že vy už takmer spíte tiež? Partnerský vzťah sa po rokoch spolužitia a popri deťoch výrazne zmení. Ak však aj necítite spokojnosť s jeho aktuálnym stavom, neznamená to, že musíte hneď pomýšľať na rozchod.

  • Obrázok Mami, nekrič na mňa! Naučte sa ovládať svoje emócie

    Mami, nekrič na mňa! Naučte sa ovládať svoje emócie

    Ste po celom dni unavená, v domácnosti vás ešte čaká hromada práce a do toho dieťaťu už stýkrát opakujete, aby niečo urobilo či naopak nerobilo. Prasknú vám nervy a na potomka začnete kričať. Dosiahnete však len to, že sa ešte viac vystresujete a dieťa začne plakať alebo sa zatvrdí a nepohne s ním už vôbec nič.

  • Obrázok Škola chce deťom nahradiť rodičov, naučiť ich základom v domácnosti

    Škola chce deťom nahradiť rodičov, naučiť ich základom v domácnosti

    Variť, prebaľovať dieťa či opravovať spotrebiče, to všetko sa majú učiť sociálne znevýhodnení teenageri vo Fiľakove. Podmienky im vytvorí základná škola Lajosa Mocsáryho vo Fiľakove, kde je drvivá väčšina žiakov, 96 percent, práve z marginalizovaných komunít. Škola im chce takýmto spôsobom nahradiť rodičov.

  • Obrázok Slovami chvály šetrite, môžu narobiť veľa zlého

    Slovami chvály šetrite, môžu narobiť veľa zlého

    Výborný chlapec! Šikovné dievča! Naozaj milé, že takto pomáhaš. Pochvaly myslíme zväčša úprimne a vyslovujeme ich, keď sa z niečoho tešíme. Preto znie trocha čudne odporúčanie, že by sme si mali slová chvály nechať pre seba. Deťom sú na škodu.

  • Obrázok Päť vecí, ktoré dospelému nikdy nepovieme a nemali by sme ani deťom

    Päť vecí, ktoré dospelému nikdy nepovieme a nemali by sme ani deťom

    Aj keď sú deti malé a na nás odkázané, neznamená to, že musia robiť všetko, čo by sa nám práve v danej chvíli páčilo. Práve to, že sú menšie a slabšie, v nás vyvoláva pocit, že im treba prikazovať, čo robiť a oni by mali poslúchnuť. Nie je to však tak ani zďaleka.

  • Obrázok Otec, čo je to sex? Opýtaj sa mamy!

    Otec, čo je to sex? Opýtaj sa mamy!

    Desaťročný Peter sa chcel od svojho otca dozvedieť, čo je to orgazmus. Ten sa zaskočený „chlapsky“ vynašiel - poslal ho za mamou. Peter však nepochodil ani u nej. Odbila ho s tým, že je na také veci ešte malý. Ale nie je. Podľa odborníkov s deťmi treba hovoriť o sexe ešte skôr, predškolskom veku.

  • Obrázok Ako ovplyvní človeka odlúčenie od rodičov v detstve

    Ako ovplyvní človeka odlúčenie od rodičov v detstve

    Prečo je pre malé dieťa dôležitá blízkosť rodiča? Násilné odlúčenie od neho môže mať traumatické dôsledky ešte aj v dospelosti. Aké, môžete sa dozvedieť na besede s uznávanými expertami.

  • Obrázok Pripraviť sa, pozor, štart! Ako opäť rozhýbať naše deti

    Pripraviť sa, pozor, štart! Ako opäť rozhýbať naše deti

    Deti sa málo hýbu, čoraz viac ich má nadváhu a radšej si s kamarátmi četuje, než by si s nimi zahralo futbal. Nie je to o tom, že by boli od prírody lenivé – sú výsledkom toho, k čomu ich vedú rodičia.

  • Obrázok Čo deti od rodičov naozaj potrebujú? Robte týchto 6 vecí a budú oveľa šťastnejšie

    Čo deti od rodičov naozaj potrebujú? Robte týchto 6 vecí a budú oveľa šťastnejšie

    Dnešné deti sú často nespokojné, frustrované. Čo môžeme urobiť, aby sa mali lepšie? Zosadiť ich z piedestálu, určiť jasné hranice, ale pritom rešpektovať ich osobnosť, milovať svojho partnera. A ešte oveľa viac.

  • Obrázok Treba si robiť s deťmi domáce úlohy? A dokedy?

    Treba si robiť s deťmi domáce úlohy? A dokedy?

    Moje učenie s otcom trvalo asi 10 minút. Ako čerstvá prváčka som si robila domácu úlohu – šikmé čiarky. Mama bola v nočnej, otcovi nakázala, nech na mňa dohliadne. Tak teda stál nado mnou, ja celá strémovaná som neustále písala zle a gumovala až bola v zošite diera. Nato otec stratil trpezlivosť: „So mnou sa tiež nikto neučil, a tu som,“ mávol rukou a odišiel si čítať noviny. Odvtedy som sa učila sama, a – tu som.

Ďalšie naše weby