6 dobrých rád, ako pri deťoch nevyhorieť. Užite si ten vzácny čas

Gabriela Bachárová, 15. januára 2019 o 12:53

Mať dieťa je krásne, ale pod náporom rodičovských, pracovných a domácich povinností sa tá radosť ľahko stratí. „Stalo sa to aj mne. Mám dve deti vo veku dvoch a piatich rokov a namiesto toho, aby som sa z nich tešila, stále som len bola unavená a nervózna,“ popisuje Marcela.

Ako v rodičovstve nevyhorieť? Aj tak, že budete čo najviac času tráviť vonku s deťmi.

Foto: Shutterstock.com

„Ráno som sa zobúdzala vyčerpaná a už som len čakala, keď bude večer a budem môcť ísť spať. Na deti som stále len kričala, čo ma potom mrzelo. Dni prebiehali ako v hmle. Jedného dňa som si povedala, že to takto už nejde, pretože si chcem deti užiť,“ pokračuje Marcela. Tešiť sa z rodičovstva viac, nie je tak zložité. Len treba trochu zmeniť myslenie a návyky.

1. Deti sú malé len raz

„Veľmi mi pomohlo, keď som si uvedomila, že deti budú malé len chvíľu a všetko to rýchlo ubehne. Medzi plienkami, kašičkami a uspávaním na to človek ľahko zabudne, ale je treba viac sa sústrediť na to podstatné. Pozorne sledovať, ako sa dieťa vyvíja a na tejto ceste ho sprevádzať, povzbudzovať a tešiť sa z neho. Nenechať si skrátka čarovné obdobie detstva pretiecť medzi prstami. Teraz je mi to už jasné,“ hovorí Marcela.

2. Prijmite, že ste rodičmi

Keď som ešte nemala dieťa, mohla som cestovať, venovať sa sebe, rozvíjať sa. Dcérku či syna milujem, ale sloboda mi chýba. Tak sa sťažuje veľa mamičiek. Novú situáciu a nároky z nej vyplývajúce je však treba prijať, potom sa psychické a fyzické vyčerpanie oveľa zmenší.

„Príchod dieťaťa znamená obrovskú zmenu a súvisí s prechodom k novému stupňu osobnej zrelosti, s novou osobnou identitou. Táto premena nie je jednoduchá a starať sa o malé deti patrí k tomu najnáročnejšiemu, čo sa dá v živote zažiť. Ale tiež k tomu najcennejšiemu, čo nemožno spochybniť,“ píše psychoterapeutka Eva Labusová na svojom webe www.evalabusova.cz. Rodičia, ktorým hrozí vyhorenie, by podľa nej mali dobre spoznať a bezpodmienečne prijať novú realitu. Teraz som už jednoducho mama. A je to krásne napriek všetkým starostiam a vyčerpaniu!

3. Čo všetko nemusíte?

Robíte si každodenné zoznamy, čo všetko musíte stihnúť? Je toho nad hlavu a aj tak večer skonštatujete, že veľa z naplánovaného ste jednoducho nezvládla. Skúste na to ísť úplne inak. Spíšte si zoznam, čo všetko nemusíte. Musí mať Maťko štyri krúžky týždenne, musím každý deň variť teplé večere, musím upratovať sama, prečo si nezaplatiť výpomoc? Musím sa s deťmi vždy učiť, alebo by to už mohli zvládnuť samé? Musím všetko robiť za ne, na všetko dohliadať? Musím v práci „makať“ na 150 percent, čo sa stane, ak trochu poľavím? Áno, sme zavalení povinnosťami, ale mnohé si vytvárame, hoci by sme nemuseli, alebo si myslíme, že to od nás čakajú ostatní. Lenže ak nezvoľníme, rodičovstvo si neužijeme.

Podľa Evy Labusovej je dôležité prehodnotiť presvedčenie, že všetko je nutné mať pod kontrolou a bezchybné. „Vysoké nároky a perfekcionizmus sú priamymi likvidátormi radostného rodičovstva,“ hovorí odborníčka.

4. Uvoľnite sa, prosím

Uvoľnite sa, rodičovstvo je predsa radosť. Smejete sa s deťmi dosť? Robíte často veselé veci? Rozprávate sa spolu dostatočne, čítate si spolu? Odpoveď asi bude, že by to mohlo byť aj lepšie. Deti si možno nebudú pamätať všetko, čo s vami zažili, ale do ich mysle sa veľmi silno vryje základný pocit, či boli v detstve šťastné a či sa im rodičia venovali, alebo sa museli stále pozerať len na vystresované a unavené tváre mamy a otca.

5. A dnes ideme do škôlky inou cestou!

Ubíjajúcu rutinu, ktorá je s rodičovstvom spojená, treba bezpodmienečne rozbiť. Čímkoľvek. Ráno choďte do škôlky či školy inou cestou. Nemusíte vždy na to isté ihrisko, vyskúšajte aj ďalšie, hoci sú trochu ďalej. Objednajte si niekedy večeru z reštaurácie. Buďte „matka-rebelka“: vezmite deti na chvíľu von, hoci je už čas ísť pomaly do postele a okoloidúci by na vás najradšej zavolali sociálku. Skrátka robte prekvapujúce veci, ktorými vybočíte zo starých koľajníc a ktoré potešia vás aj potomkov.

6. Myslite na to, ako sa máte

Ak sa dobre cíti rodič, bude tak aj dieťa. Toto jednoduché a stopercentne pravdivé pravidlo vám veľmi uľahčí výchovu potomka. Ak rodič nie je „v pohode“, nedarí sa ani dieťaťu. Prejaviť sa to môže vzdorom, odvrávaním, problémami so spánkom. Ak si teda chcete uľahčiť rodičovskú úlohu, musíte v prvom rade myslieť na to, aby ste sama cítila v živote dostatok radosti a pokoja.

Ako to urobíte, je len na vás. Spomeňte si, čo vám robilo radosť pred materstvom. Turistika, čítanie? Aspoň v obmedzenej miere sa vráťte k svojim záľubám. Pretože keď človek nerobí to, čo ho baví, radosť zo života sa vytráca, o tom netreba pochybovať. K starostlivosti o dušu patrí aj práca na partnerskom vzťahu, nezanedbávajte ho kvôli deťom. Veď na rande si môžete vyjsť aj po desiatich rokoch manželstva.

Aj malá zmena prináša veľkú úľavu
„Vnímajme starosti spojené s rodičovstvom i prípadný syndróm vyhorenia ako dôležité korektívy, ktoré nám ukazujú cestu k potrebným zmenám. Ak máme problémy, konajme ihneď a nenechajme situáciu dôjsť až k úplnému vyhasnutiu, ktoré sa napráva oveľa horšie. Nech nám je povzbudením, že narozdiel od depresie sú rodičovské krízy i syndróm vyhorenia len situačná záležitosť. Každý, i malý krok k náprave, prináša zjavnú úľavu,“ píše na www.evalabusova.cz psychoterapeutka Eva Labusová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >