Ak máte týchto 6 vlastností, ste pre dieťa perfektným rodičom

Gabriela Bachárová, 22. januára 2019 o 13:10

Aké by malo byť dieťa, o tom sa hovorí a píše stále. Malo by rešpektovať rodičov, byť samostatné, ovládať sa, dobre sa učiť… Nároky, ktoré kladieme na deti, sú často obrovské. Aké nároky však kladieme sami na seba ako na rodičov? Spĺňame predstavu svojich detí o dobrej mame a tatovi?

Vychovávame hlavne vlastným príkladom.

Foto: Shutterstock.com

Stará múdrosť z Východu vraví, že dieťa rodičov neustále pozoruje, a tak si musia dávať pozor aj na to, ako držia šálku v ruke. Dieťa mamu a otca napodobňuje. Veď nie nadarmo sa vraví Aká matka, taká Katka… Výchova je preto veľká zodpovednosť. To, ako k dieťaťu pristupujeme a akí sme v živote, je však dôležité aj preto, aby sa dieťa cítilo vo svojej rodine dobre a spokojne.

Dieťa preto potrebuje rodičov…

… veselých
Predovšetkým veselých. Na tento aspekt života sa dnes trochu zabúda, každý je v zajatí najrôznejších povinností, rodičia sú unavení a rozmrzelí, na spoločnú zábavu a smiech sa myslí málo. Ak sa však budete vedome snažiť o viac veselosti v živote, mnohonásobne sa vám to vráti. Získate vyrovnané, spokojné dieťa, ktoré bude mať zo života radosť a bude si ho vedieť užiť. Čo môže byť viac? Ani perfektné vzdelanie a kariéra nie sú tak podstatné, ako schopnosť cítiť sa dobre na svete.

… nedokonalých
Veľa rodičov chce mať dokonalé dieťa, ktoré vynikne a ktoré sa vie perfektne správať. Dokonalosť potom vyžadujú aj od seba. Snažia sa o dieťa bezchybne postarať vo všetkých ohľadoch. A to je kameň úraz. Snaha byť dokonalý vytvára na deti i rodičov silný tlak, dôsledkom je, že sa zo života vytráca radosť a nadšenie. Dovoliť si robiť chyby a dovoliť to aj deťom je veľmi oslobodzujúce. „Priznávajme sa pred deťmi bez obáv k vlastným chybám, neskrývajme svoje slabosti, deti o nich vedia veľakrát lepšie ako my," odporúča psychologička Iva Jungwirthová v knihe Medzi škôlkou a pubertou.

... prítomných
Keď ste s dieťaťom, vnímate ho naplno? Počúvate pozorne, čo hovorí? Zaujímate sa, ako sa malo v škôlke či škole, či ho niečo netrápi? Hráte sa s ním dostatočne? Alebo len každú chvíľu kontrolujete mobil, telefonujete či ste na počítači? Deti potrebujú plnú pozornosť rodičov, pretože tak im dávate najavo, že to, čo hovoria a robia, je dôležité. Že ich vlastná existencia je dôležitá. Nájdite si preto každý deň čas na to, aby ste si s deťmi sadli a porozprávali sa. Môže to byť aj počas spoločného jedla či prechádzok.

... prijímajúcich
Hoci rodičia deti milujú, často ich odmietajú: „Toto nesmieš, toto nerob, takto sa dobré deti nesprávajú.“ Myslíme si, že deti tak vychovávame a správne vedieme, ale ony samy to vnímajú inak, postupne nadobúdajú presvedčenie, že rodičia ich odmietajú. A to môže byť aj do budúcnosti veľmi nebezpečné, znížená sebahodnota im skomplikuje vytváranie plnohodnotných vzťahov. Ak chceme správanie dieťaťa korigovať, možno to urobiť nezraňujúcim spôsobom, hlavne pokojným vysvetľovaním, bez výčitiek a zahanbovania.

... pokojných
Ak sa vaše dieťa často „hnevá“, nechce spolupracovať a odmieta to, čo od neho chcete, skúste sa najskôr pozrieť na seba. Nekričíte na dieťa často, neodmietate ho, nie ste nervózna? Dieťa je obraz rodičov, ich príklad je určujúci. „Je takmer nemožné priviesť dieťa k určitému správaniu sa bez toho, aby sme išli príkladom. Iba ak budete sami vnútorne presvedčení o tom, aké správanie je určitej situácii žiaduce, a iba ak budete schopní sa podľa toho vo väčšine prípadov zachovať, môžete dieťaťu svoj príklad predať," hovorí Iva Jungwirthová. Pokojne reagujúci rodič teda bude mať pokojné deti.

Samozrejme, nie vždy je správanie sa dieťaťa obrazom jeho rodičov, veľa detí má okolo troch rokov obdobie, kedy už začína komplexnejšie vnímať svoju osobnosť a snaží sa presadiť si svoje, často veľmi intenzívne. Niektorí psychológovia tomu hovoria „obdobie vzdoru". Rodičia by však nemali reagovať negatívne, ale skôr s pochopením a nadhľadom.

… sebavedomých
Dieťa potrebuje sebavedomých rodičov, ktorí vedia, čo a prečo od dieťaťa vyžadujú a vedia to od neho aj „získať“. Prečo je dnes tak veľa detí, ktoré sa považujú za „nezvládateľné“? Jednou z odpovedí je, že rodičia sú často slabí, nevedia, aké výchovné praktiky zvoliť, pretože tie minulé sa považujú za prežité a nemali od koho správny prístup odpozerať. Dnešná výchova je náročná aj preto, že chýbajú okamžite použiteľné vzorce výchovy, rodičia si ich musia sami budovať a na tejto ceste sa často potknú. Každý rodič a dieťa sú jedineční a nie je jednoduché pochopiť, čo je pre oboch dobré. Na druhej strane to však vytvára ojedinelú príležitosť zapracovať na sebe, premýšľať o výchove a vytvoriť si s dieťaťom vzťah, kde sa obaja budú cítiť dobre.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >