... radšej nechci vedieť! 9 vecí, z ktorých pred deťmi robíme zbytočné tabu

Patricia Poprocká, 4. februára 2019 o 05:54

Dieťa je schopné pochopiť veľmi veľa, ak mu to vhodne vysvetlíme. Zaujíma sa o všetko okolo, dobré i zlé. A dobré i zlé musí poznať, aby to vedelo rozoznať. Ak sa ho pred tým zlým snažíme uchrániť, len mu tým vlastne škodíme. Nevedomosť je horšia. Aj zlé a nepríjemné veci sú súčasťou života, preto ich zbytočne pred deťmi nezatajujme. Vyrábame zbytočné tabu, ktoré deti mätie a sťažuje im spoznávanie života v neskorších rokoch.

Tajiť čokoľvek pred deťmi je zbytočné. Pravdu prijmú aj spracujú oveľa ľahšie a prirodzenejšie.

Foto: shutterstock.com

Choroby

Nechci radšej vedieť, čo je to za chorobu, lebo ju privoláš. Počúvali ste to aj vy od dospelých? Koľkým z vás takéto vysvetlenie stačilo? Ako funguje ľudské telo, prečo niekto nevidí, prečo iný nepočuje, prípadne je na vozíku? Prečo sa zrazu starý otec už s nami nehrá, prečo musela stará mama do nemocnice, sú logické otázky, ktoré deti napadajú. A my máme jedinečnú šancu im vysvetliť princípy fungovania ľudského organizmu, a to v čase, keď o to majú naozaj záujem. A, v neposlednom rade, možno ich to inšpiruje dať sa na vedeckú dráhu.

Vlastné zlyhania

Ťažko si ich priznávame niekedy aj sami pred sebou. Človek je však tvor omylný, omyly robíme všetci, my i naše deti. Vytvárať falošnú ilúziu o vlastnej dokonalosti nepomáha nikomu. Dieťa potrebuje vedieť, že máte svoje slabé a silné stránky, navyše má tendenciu napodobňovať. Ak u vás uvidí popieranie vlastných nedostatkov, bude sa stavať k tým svojim rovnako. Ak však uvidí, že napríklad otec v minulosti fajčil, ale dokázal prestať, bude to preňho skvelý príklad, ako prekonať vlastnú slabosť. Navyše ľahšie zvládne iné vlastné životné omyly pri poznaní, že aj jeho najbližší ľudia, ktorí sú mu vzorom, ich urobili a dokázali vyriešiť.

Popravy

Prečo ľudia zabíjajú druhých? Ako obesili Jánošíka na hák, ako partizánku Zoju Kosmodemiansku? Prečo teroristi podrezávajú ľuďom hrdlá? Bolí smrť na elektrickom kresle? Znie to poriadne morbídne, samozrejme. Nič pre detské uši, napadne väčšinu ľudí. Je to však tak, svet je plný násilia, ľudia sa zabíjali a zabíjajú. Všetci by sme boli radi, keby to tak nebolo. Ak však chceme niečo zlepšiť, musíme to najprv poznať. Dobré aj zlé skutky, hrdinov, ochotných riskovať život, aj ich katov.

Rozvod

Prečo je Katka každý druhý víkend u otca? Prečo jej rodičia nežijú spolu? Neľúbia sa už? Aj ty prestaneš ľúbiť tatinka? Deti chcú mať vo veciach jasno. Pravdu, i keď nepríjemnú, pochopia, ak im ju vecne a pokojne vysvetlíme. Aj odpoveď „neviem, niekedy sa ľudia dostanú do štádia, že už nechcú žiť spolu, ale zatiaľ tatinka ľúbim a chcem žiť s ním a s vami tak, ako žijeme,“ je pre nich lepšia ako zahmlievanie „nepýtaj sa, nechci vedieť také veci, to ešte nie je pre teba“. Detský mozog si tak oveľa skôr vyfabuluje hrôzostrašné scenáre, ktorých sa môže vnútri skryte obávať celé roky. Ak však poviete pravdu, bude vedieť, na čom je, a aj váš prípadný rozvod prijme v budúcnosti ľahšie.

Smrť

Zomrel? Už tu nikdy nebude? Áno, smrť je taká. Žije v našich spomienkach, jeho duch je možno s nami, niektorí veria, že je v nebi, iní, že sa znova narodí v inom tele... Ale ten človek, akého sme poznali a aký žil s nami, zomrel. Dieťa si možno poplače, ale prijme to. Ak si vymyslíte zjemnené verzie, alebo smrť dokonca zatajíte, bude plakať oveľa viac, keď zistí pravdu. Ľudia sa rodia aj zomierajú, tak to chodí a nie je dôvod, prečo by si deti mali myslieť, že sme nesmrteľní.

Kriminalita

Jeden sa na druhého hnevá, tak ho zabije? Ukradne mu auto, telefón, peniaze? Ľudia nerobia vždy len dobro, hoci aj kriminálnici túžia, aby ich mal niekto rád. Väčšinou práve osamelosť a nedostatok lásky z nich urobili násilníkov. Bez ohľadu na to, deti musia poznať, že sú ľudia, ktorí ubližujú druhým, inak sa nebudú vedieť pred nimi chrániť. Ako hovoria psychológovia, zakrpatie im časť mozgu, inštinkt, ktorý dokáže podvedome rozpoznať nebezpečenstvo a vyvarovať sa mu. Opäť platí – ak chceme bojovať proti zlu, musíme o ňom najprv vedieť.

Závislosti

Kto je to narkoman? A kto alkoholik? Ako je možné, že niektorí ľudia potrebujú byť stále opití? Čo sú to drogy? Čím viac budete zahmlievať, tým väčšia zvedavosť v dieťati porastie. Možno až taká, že to bude chcieť vyskúšať. Ak však využijete záujem na opísanie hrozných vecí, ktoré robia s človekom drogy či alkohol, ich zvedavosť bude vo väčšine prípadov uspokojená. Možno raz vyskúšajú aj nadmerné množstvo drinkov či marihuanu, povedia si však, že ste mali pravdu.

Nahota

Zahaľovať telo alebo nie? Prečo majú moslimské ženy na hlavách šatky? Naopak, prečo chodia tie indiánske do pol pása vyzlečené? Pre každú kultúru sú iné kritériá, čo odhaliť a čo nie. A dieťa by o tom malo vedieť. Tiež to, ako ľudské telo, ženské i mužské, bez šiat vyzerá, a že každý orgán má svoj zmysel a na niečo slúži.

Sex

Ako som prišiel na svet? Ako sa dostala tatinkova bunka do maminho bruška? Mať penis je normálne rovnako ako mať nos či ruky. A milovať sa s niekým je tiež normálne, akurát je to intímna vec, ktorú si chce dvojica vychutnať v súkromí, bez rušivých vplyvov okolia. Tajnosti robia zo sexu zbytočne mysterióznu vec. Ak deti nedostanú odpovede na svoje otázky, vytvoria si vlastné, často mylné, ktoré im môžu sexuálny život v budúcnosti značne skomplikovať. Prípadne si pomôžu pornofilmami, ktoré tiež nedávajú najlepší príklad, ako by malo milovanie vyzerať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >