7 tipov, ako zvládnuť náročný koniec zimy. Máte jej tiež už dosť?

Gabriela Bachárová, 4. februára 2019 o 12:31

Dlhočizný január je našťastie za nami, ešte prežiť február (ten je našťastie krátky) a konečne príde jar. Tiež už túžobne očakávate teplejšie a dlhšie dni, prvé slnečné lúče a spev vtákov? Ešte si chvíľu počkáme, s nasledujúcimi radami však bude to čakanie veselšie.

Zima je predsa nádherná.

Foto: Shutterstock.com

Koniec zimy je fyzicky a psychicky veľmi náročným obdobím. Zásoby síl a dobrej nálady, ktoré sme nabrali počas leta a slnečnej jesene, definitívne došli, voľno spojené s vianočným sviatkami je tiež dávno preč. A tak sa ráno budíme unavení a bez nálady. Depresia a vyčerpanosť nás neopustí celý deň.

Nedostatok svetla a chladné počasie má na ľudský organizmus negatívny, na niekoho až devastujúci vplyv. Niet sa čo čudovať, že k sebevraždám sa ľudia najčastejšie uchyľujú počas prvých jarných mesiacov, kedy už majú tmy a zimy dosť. A ani nastupujúce slniečko im to nedokáže vyhovoriť.

Asi vám nedáme žiadne svetoborné rady, veď čo tu už len vymyslieť super originálneho, ale možno si uvedomíte, že recept na zimu dobre poznáte, len ste si ho zatiaľ „neuvarili".

1. Buďte k sebe láskaví

Hneváte sa na seba, že celý deň prezívate a ste ako medveď? Ťažko výskať, keď pol roka nesvieti slnko. Nedostatok svetla spôsobuje, že sme unavení a uzívaní. Nevyčítajte si to, tým sa len okrádate o sily potrebné na zvládnutie zimy. Zvieratá to robia múdro, v zime šetria energiu a dobre vedia prečo. To len my ľudia musíme fungovať na tisíc percent bez ohľadu na to, či je vonku 30 stupňov alebo mrzne. A ešte si nadávame, že nie sme schopní podávať perfektné výkony. Zmena myslenia je nutná, je normálne cítiť sa v zime horšie.

2. Nepoddávajte sa tomu!

Na čo sa zameriate, to rastie. Túto starú psychologickú pravdu môžete s úspechom aplikovať aj na nenávidenú zimu. Buď sa budete rozčuľovať, že je vonku strašná zima, alebo si s deťmi vyrazíte na prechádzku, pozorovať zimnú prírodu. Buď upadnete do depresívnych stavov, alebo sa pokúsite s tým niečo urobiť (ak ste doteraz necvičili, určite začnite, na zlepšenie nálady postačí pár minút denne). Buď vás psychicky rozhádže šeď všade naokolo, alebo do práce vyrazíte v žltom roláku. Len sa nepoddávať.

3. Buďte čo najviac vonku

Buďte vonku tak často, ako sa len dá. Prechádzky, guľovačky, sánkovačky, bobovačky, lyžovačky. Nezatvárajte sa doma, hoci zima k tomu zvádza. A prečo si nezájsť aj na detské ihrisko, hoci to v zimných mesiacoch väčšinou zíva prázdnotou? Deti sa vybláznia, vy pritom môžete usrkávať teplý čaj z termosky. Zimná idylka. A prečo si aj trochu nezabehať? Nízke teploty neprekážajú a odmenou budú vyplavené hormóny šťastia endorfíny.

4. Zo zimy sa môžete aj tešiť

Zima nie je vôbec hrozná, to len ľudia jej dávajú také prívlastky. Skúste oceniť krásy, ktoré ponúka. Založte si napríklad album Zimná príroda a bežte fotografovať zasnežené kopce, zmrznuté bobule na kríkoch, cencúle visiace zo starých stodôl...

5. Družnosť je receptom na zimu

Zima je ten správny čas, pozvať domov priateľov na utešujúcu fazuľovú polievku alebo na pečené kura so zemiakovou kašou. Vriace hrnce rozpúšťajú chmúry. Aké je vaše jedlo na zlú náladu? Nastal ten správny čas, aby ste si ho uvarili a o radosť sa podelili s ostatnými.

6. Večer spite

Raz darmo, dostatočne sa vyspať, to je tá najlepšia rada, ako zvládnuť záver zimy. Realita je však často iná. Večer sa doháňajú pracovné resty alebo si chcete prečítať aspoň pár strán z knihy, ktorú už máte na nočnom stolíku pol roka a veľmi ste v nej nepokročili. Uprednostnite však spánok. Pokojne choďte do postele aj o deviatej večer, nasledujúci deň tak prežijete lepšie naladení a menej unavení.

7. Pomôže vám liečba svetlom?

Ak vám nedostatok svetla veľmi prekáža, môžete sa objednať na takzvanú fototerapiu alebo si špeciálnu lampu, ktorá má „suplovať“ slnečný svit, zadovážiť domov. Proti zimnej depresii to pomáha docela účinne. Liečba svetlom sa odporúča hneď ráno po prebudení, aby ste začali s dobrou náladou. A večer si ešte zájdite do sauny, nech to máte komplet a trochu sa aj ohrejete.



ANKETA:

Máte už zimy dosť?

73,9%



2,9%



23,2%










Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >