Všetky články

  • Obrázok Kniha o tom, ako byť dobrý rodič, vyšla konečne aj v slovenčine

    Kniha o tom, ako byť dobrý rodič, vyšla konečne aj v slovenčine

    Ako vaša vlastná výchova ovplyvňuje to, aký ste rodič? Aj na túto otázku dáva odpoveď kniha Kruh bezpečného rodičovstva od troch renomovaných amerických psychoterapeutov Kenta Hoffmana, Glena Coopera a Berta Powella.

  • Obrázok Pozor, spadneš! Prečo dieťa väčšinou naozaj spadne

    Pozor, spadneš! Prečo dieťa väčšinou naozaj spadne

    Pozor, spadneš! Nechoď tam, poraníš sa! Koľkokrát za deň používate tieto vety pri rozhovoroch so svojimi deťmi? Hoci to myslíte dobre, v skutočnosti týmito varovaniami môžete deti práve doviesť k tomu, čo nechcete – teda k pádu či poraneniu.

  • Obrázok Mama štyroch chlapcov: Vychovávať viac detí je niekedy ľahšie ako len jedno

    Mama štyroch chlapcov: Vychovávať viac detí je niekedy ľahšie ako len jedno

    „Vždy som chcela mať veľa detí. Ich svet mi prišiel zaujímavejší a lepší ako svet dospelých. Pripadali mi zábavnejšie a úprimnejšie,“ hovorí Eva Tykvová, mama štyroch chlapcov. Kryštof má sedem rokov, Matej päť, Šimon tri a najmladší Daniel nedávno oslávil pol roka. Piate dieťa síce nie je na programe dňa, ale ak by prišlo, Eva by sa potešila.

  • Obrázok Napĺňanie potrieb bábätka je preňho veľkým darom do života

    Napĺňanie potrieb bábätka je preňho veľkým darom do života

    Profesor Jozef Hašto je bývalý prednosta psychiatrickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Už roky sa venuje problematike vzťahov medzi matkou a dieťaťom, poukazuje na to, ako prvý rok dieťaťa môže ovplyvniť celý ďalší život a aké je dôležité včasné napĺňanie potrieb bábätka.

  • Obrázok Bez plyšiaka neodídem! Prečo deti potrebujú mäkučkého kamaráta

    Bez plyšiaka neodídem! Prečo deti potrebujú mäkučkého kamaráta

    Trojročná Katka stratila na výlete svojho plyšového medvedíka. A nastal koniec sveta! Rodičia ju presvedčovali, že jej kúpia takého istého, len nech už prestane rumázgať.

  • Obrázok Láska s bruškom. Milovanie si užívajte aj v tehotenstve

    Láska s bruškom. Milovanie si užívajte aj v tehotenstve

    Niektorí muži odmietajú spať so svojou tehotnou partnerkou. Tvrdia, že by mohli nenarodenému dieťaťu ublížiť. Veľa žien naopak počas tehotenstva zažíva také slastné pocity, aké nikdy predtým nemali. Sexuálny život je v tomto období iný. Nemusí to znamenať horší.

  • Obrázok Nosič namiesto kočíka kupuje čoraz  viac rodičov

    Nosič namiesto kočíka kupuje čoraz viac rodičov

    Záujem o nosenie bábätiek na Slovensku jednoznačne stúpa. Štatistiky neexistujú, trend je však jednoznačný. Za posledných päť rokov pribudlo matiek, ktoré nosia svoje deti, aj predajcov rôznych nosičov, hovorí Andrea Kvintová, inštruktorka nosenia z materského centra Podunajské Biskupice.

  • Obrázok Ako lepšie pochopiť autistu, pomôže rodičom seminár

    Ako lepšie pochopiť autistu, pomôže rodičom seminár

    Zdá sa vám vaše dieťa iné, pretože sa čudne správa? Ako rozpoznať, či trpí autizmom alebo inou chorobou, by mal rodičom pomôcť seminár.

  • Obrázok Nech sa trochu nudia! Deti potrebujú aj čas, ktorý im nebude nikto organizovať

    Nech sa trochu nudia! Deti potrebujú aj čas, ktorý im nebude nikto organizovať

    Má vaše dieťa každé odpoludnie nejaké krúžok? Program rozplánovaný na minúty? Rodičia sa snažia svojich potomkov všemožne rozvíjať, čo je určite chvályhodné, ale mali by im dopriať aj dostatok neorganizovaného voľna, kedy si budú robiť, čo samy chcú. Alebo sa len tak nudiť.

  • Obrázok Čo robiť, keď nechcem reagovať ako moja mama...

    Čo robiť, keď nechcem reagovať ako moja mama...

    Všetci rodičia sa snažia viesť svoje deti najlepšie ako vedia. A hoci sa vedome pokúšajú neopakovať chyby svojich rodičov, stačí jedna kritická situácia a pristihnú sa, že sa správajú presne ako oni.

  • Obrázok Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský: Naše pôrodnice sú zastaralé

    Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský: Naše pôrodnice sú zastaralé

    „Pôrod je prirodzený dej a najlepšie prebieha, ak postupuje bez zásahov. Zdravotníci by ho mali iba monitorovať,“ predstavuje v našich podmienkach radikálnu myšlienku docent Jozef Záhumenský, ktorý už vyše dvoch rokov pracuje ako prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov.

  • Obrázok Virtuálny kontakt s bábätkom je lepší ako nič

    Virtuálny kontakt s bábätkom je lepší ako nič

    Fyzický kontakt s matkou je pre pohodu bábätiek mimoriadne dôležitý, pre tie predčasne narodené však ešte viac. Je dokázané, že na hrudi rodiča lepšie prosperujú, zlepšuje sa im saturácia aj ďalšie fyzické ukazovatele. Nepretržitý kontakt s matkou či otcom, hoci je veľmi žiaduci, však v našich nemocniciach nie je možný.

  • Obrázok Viete deťom nakvapkať do nosa? Je to malá veda!

    Viete deťom nakvapkať do nosa? Je to malá veda!

    Na prvý pohľad sa zdá, že nič na svete nie je jednoduchšie, ako kvapnúť deťom do nošteka. V skutočnosti je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých a pre niekoho nie tak známych pravidel, aby mal liek požadovaný účinok.

  • Obrázok Priznať si, že prichádza koniec, je ťažké, ale nič lepšie sa nedá urobiť

    Priznať si, že prichádza koniec, je ťažké, ale nič lepšie sa nedá urobiť

    Posledné tri roky boli pre Veroniku Ďurinovú poznačené smrťou. V marci 2015 pochovala mamu, teraz v januári sestru a o deväť dní po nej aj jedenásťročnú neter Karolínku. Všetky jej zobrala rakovina. Dnes rozpráva, ako to dokázali všetci v rodine prežiť, aby pomohla ďalším, ktorí sa dostanú do podobnej situácie.

  • Obrázok Psychologička Pavla Koucká: Menej je v rodičovstve viac

    Psychologička Pavla Koucká: Menej je v rodičovstve viac

    „Dnešným deťom najviac chýba to obyčajné: hry, naháňanie sa, bláznovstvá. Parta, spontánnosť, objavovanie sveta vlastnými silami,“ hovorí psychologička Pavla Koucká, ktorá mala v Česku veľký úspech s knihami Uvoľnené rodičovstvo – Rozumne, citlivo a s menším nasadením a Zdravý rozum vo výchove.

  • Obrázok Vojvodkyňa Meghan je tehotná, s princom Harrym čaká na jar príchod prvého dieťatka

    Vojvodkyňa Meghan je tehotná, s princom Harrym čaká na jar príchod prvého dieťatka

    Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markle privítajú na jar svojho prvého potomka. Britská monarchia oficiálne oznámila to, čo si už nejaký čas mysleli mnohí. Sympatická Američanka porodí v 37. rokoch.

  • Obrázok Zuzana Rehák Štefečeková: Ťažšie je odísť z domu, než sa dostať do finále

    Zuzana Rehák Štefečeková: Ťažšie je odísť z domu, než sa dostať do finále

    Slovenská najúspešnejšia strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková v materstve vyznáva zásadu: Ak je spokojný rodič, je spokojné aj dieťa. So synom trávi všetok čas, ktorý sa dá.

  • Obrázok Pošlite ho pásť koníčky! Polohu na brušku sa vyplatí nepodceniť

    Pošlite ho pásť koníčky! Polohu na brušku sa vyplatí nepodceniť

    Jednomesačné dieťa by malo v polohe na brušku stráviť až hodinu denne a postupne aj viac. Je to mimoriadne dôležité kvôli posilneniu chrbtových svalov, čo je zasa nevyhnutná podmienku ďalšieho vzpriamovania sa.

  • Obrázok Nech váš pôrodný plán neskončí v koši!

    Nech váš pôrodný plán neskončí v koši!

    Všetky lekárske zákroky podliehajú súhlasu pacienta. Pôrod nie je žiadnou výnimkou. Ak máte o narodení svojho dieťaťa jasnú predstavu, položte ju na papier. Lekári by pôrodný plán mali rešpektovať.

  • Obrázok Dnešné deti sa nevedia sústrediť. 6 rád, ako im pomôcť

    Dnešné deti sa nevedia sústrediť. 6 rád, ako im pomôcť

    Maťko si robí domáce úlohy, ale nie je schopný sa na to sústrediť dlhšie ako minútu, hneď niekam odbieha. Keď má prečítať pár viet zo šlabikára, narobí v tom desať chýb. Mýli si písmena či zle vysloví koncovku slova, pritom je šikovný a inteligentný. Mnoho dnešných detí trpí neschopnosťou koncentrácie, môže sa to však s pomocou rodičov naučiť.

Ďalšie naše weby