Z rodičovského príspevku sa vyžiť nedá, zhodujú sa slovenské mamičky

pt, gb, 24. novembra 2018 o 05:59

Rodičovský príspevok i prídavky na deti sa síce každoročne v januári zvyšujú, každoročne však len o pár drobných. Aktuálna výška príspevku je 214,70 eur, prídavkov 23,68 na dieťa. Pri otázke, na čo peniaze použijú, sa všetky matky zhodujú, že vyžiť sa z neho nedá. Suma na bežné výdavky nestačí a bez príjmu partnerov by sa nezaobišli.

Strava? Plienky? Ani neviem

Mária Makarová, Michalovce, matka 3-ročnej dcéry a 10-ročného syna
Rodičovský príspevok? Ani neviem. Strava a plienky. A ešte sme mali málo. Dcére sme kupovali detskú stravu. Nechcela jesť mäso, tak sme jej dávali od roka umelé mlieko, aby som doplnila minerály a vitamíny. Prídavky na deti sú sami osebe zanedbateľná čiastka, práve preto ich obidvom deťom ukladáme na knižku. V bežnom živote sa ľahko stratia, za tie roky sa z nich však môže nazbierať slušná čiastka. Tak ich dávame bokom.

Nikola Šeptaková so synom Sebastiánom.

Foto: archív Nikoly Šeptakovej

Príspevok nevystačí na nič

Nikola Šeptaková, Medzilaborce, matka 2-ročného syna
Pred nástupom na materskú som bola riadne zamestnaná, teda materská mi vyšla celkom v pohode, škoda len, že jej poberanie je obmedzené na tak krátke obdobie. Keď som začala dostávať rodičovský príspevok, vplyv na náš rodinný rozpočet bol viac ako citeľný. Takže pracujem na polovičný úväzok formou homeoffice. Najviac peňazí ide na domácnosť - nájom, energie a na stravu. Snažím sa variť a piecť zdravo, kupovať zdravšie potraviny, napríklad špaldovú múku namiesto bielej, celozrnné pečivo, ovocie, zeleninu, džúsy a podobne. A tie sú drahšie ako tie klasické. No a samozrejme, každá znamená sezóna v podstate nový šatník pre malého. Výška rodičovského príspevku nestačí ani na nájom a energie, nieto ešte na tieto veci. Neviem si predstaviť, ako a z čoho vyžije napríklad slobodná matka. Podpora zo strany štátu je podľa mňa nedostačujúca, a preto sa ani nemôžeme čudovať, že natalita je tak nízka a obyvateľstvo starne... Materská by mala byť podľa mňa celé tri roky, minimálne dva.

Ako prídu, tak aj odídu, bez partnera by to nešlo

Natália Grešliková, Svidník, matka dvojročného syna
Peniaze ako prídu, tak aj odídu. Rodičovský príspevok aj prídavky. Míňam ich na plienky, stravu, ovocie... Nebyť partnera, ktorý platí základné účty, ako 200-eurové nájomné či hypotéku, tak by to nešlo. Príjem okolo 240 eur mám prakticky od narodenia syna, pretože predtým som pracovala za minimálnu mzdu, takže materská mi vyšla nízka. Ak by som mala žiť s dieťaťom sama, asi by som si musela požičať, alebo dať syna od pol roka do jaslí a ísť hneď do práce, určite by som z rodičovského príspevku nevyžila. Teraz ako je už syn väčší, chystám sa zasa začať pracovať. Požičala som si peniaze a otváram kozmetický salón. Robila som to aj predtým, u jednej panej, teraz to chcem skúsiť sama.

Zaplatím nájom a som v mínuse

Jana Žabková, Myjava, syn Jakubko
Z materskej sa dalo. Odkedy mám rodičovský, som každý mesiac päťsto eur v mínuse. Príspevok odíde na nájom. Chýba mi presne tých päťsto eur, aby som nemusela siahať každý mesiac do rezervy. Týmto spôsobom síce prežijem tri roky na materskej dovolenke, ale všetky úspory, čo som za 15 rokov ušetrila, miniem. A s dieťaťom už ďalšie určite nenašetrím.

Jana Žabková so synom a partnerom.

Foto: archív Jany Žabkovej

Slobodná matka by z neho nevyžila

Nikola Peťovská, Križovany nad Dudváhom, dcérka Tamarka

Nikola Peťovská s dcérkou Tamarkou

Foto: archív Nikoly Peťovskej

Rovno hovorím, že z rodičáku nie je šanca vyžiť. Miniem ho na mliečko, plienky, príkrmy, zaplatím si nejaké účty a je po ňom. Slobodná matka by zo sumy 238 eur nezaplatila ani nájom, teda ak by jej neprispieval nejakou vyššou sumou otec dieťaťa. Príspevok by mal byť vo výške aspoň 350, 400 eur a v prípade slobodných mamičiek možno aj viac.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >