Všetky články

  • Obrázok Čo nejesť v tehotenstve? Niektoré ryby, oriešky či plesňové syry

    Čo nejesť v tehotenstve? Niektoré ryby, oriešky či plesňové syry

    Plesňové syry, pečeň, káva, ryby, oriešky či alkohol. V tehotenstve si ich radšej odpustite. Mohli by dieťatku v brušku spôsobiť zdravotné problémy, v najhoršom prípade hrozí i potrat.

  • Obrázok Človek nie je vinný za to, čo nevedel ovplyvniť, hovorí Mária Jasenková

    Človek nie je vinný za to, čo nevedel ovplyvniť, hovorí Mária Jasenková

    Smrť vlastného dieťaťa je jedna z najhorších vecí, ktorú môže človek zažiť. Vyrovnať sa s tým je náročné a závisí od množstva faktorov. Iné je, keď dieťa zomrie náhle pri nehode, iné, keď po ťažkej chorobe, iné, keď spácha samovraždu. Rodičov okrem žiaľu však spravidla vždy trápi rovnaká otázka – mohol som niečo urobiť inak, lepšie?

  • Obrázok Dcérkina smrť mi ukázala, koľko sme schopní uniesť kvôli vlastnému dieťatku

    Dcérkina smrť mi ukázala, koľko sme schopní uniesť kvôli vlastnému dieťatku

    Ivanka bola vytúžené dieťa, o ktoré sa rodičia dlho snažili. Žiaľ, narodila sa s ťažkou srdcovou vadou, ktorá sa nedala vyliečiť. Boli to neskutočne ťažké tri roky – pre ňu, jej rodičov, všetkých.

  • Obrázok Pediatri tvrdia: Slovenské batoľatá sa stravujú nezdravo

    Pediatri tvrdia: Slovenské batoľatá sa stravujú nezdravo

    Nadbytok cukru a soli v strave, málo ovocia a zeleniny, zbytočný príjem zdraviu škodlivých údenín. To sú podľa prieskumu Výživa detí – pohľad z ambulancie pediatra časté nedostatky v stravovaní batoliat.

  • Obrázok To zvládneš! Ako viesť dieťa k psychickej odolnosti

    To zvládneš! Ako viesť dieťa k psychickej odolnosti

    Kto je psychicky odolný, toho len tak nepoložia bežné nepríjemnosti všedného dňa ani vážnejšie životné otrasy. Niektoré deti sa rodia psychicky krehké a zraniteľnejšie, rodičia však majú dosť možností, ako ich vnútornú silu podporiť a posilniť.

  • Obrázok Má zdravé oči? Zistiť poruchy zraku u predškolákov je ťažké

    Má zdravé oči? Zistiť poruchy zraku u predškolákov je ťažké

    Vidí vaše dieťatko dobre? Zistiť, či má zrak naozaj v poriadku, je pre rodičov predškolákov často ťažké, keďže detské oko sa do šiestich rokov vyvíja a dokáže si samé korigovať nedostatky, dokonca až v rozsahu štyroch dioptrií.

  • Obrázok Mama, kúp mi! Ako (ne)bojovať s deťmi v obchodoch

    Mama, kúp mi! Ako (ne)bojovať s deťmi v obchodoch

    Najistejšie je nechať ich doma, na ihrisku, u známych, alebo hocikde mimo budovy obchodu. Vtedy je najväčšia pravdepodobnosť, že človek zvládne nákup rýchlo a s prehľadom. Možno ho síce trápi, čo deti samé asi vystrájajú, vždy je to však lepšie, ako riešiť vreskot na plný obchod „Mamíííí, toto chcem!!!“

  • Obrázok Sedemnásť rokov s mamou za ruku

    Sedemnásť rokov s mamou za ruku

    Má rád Elán, výlety a prázdniny. A svoju mamu, ktorá je preňho najdôležitejším spojítkom so svetom. Nahrádza mu oči, kamarátov a je sprievodcom, vďaka ktorému sa môže voľne pohybovať.

  • Obrázok Euro k euru. 10 dobrých tipov, ako v domácnosti ušetriť

    Euro k euru. 10 dobrých tipov, ako v domácnosti ušetriť

    Keď sa trochu zamyslíte, kde všade vám utekajú peniaze, môžete mesačne ušetriť peknú sumičku. Varte z lacných surovín, nejedzte často v reštauráciách, nekupujte si zbytočné drobnosti a šetrite aj na energiách.

  • Obrázok Oslabená motorika? Okrem Vojtovej môžete skúsiť aj Bobathovu metódu

    Oslabená motorika? Okrem Vojtovej môžete skúsiť aj Bobathovu metódu

    Keď má dieťatko zhoršený psychomotorický vývoj, ako prvá pomoc sa v našich podmienkach používa rehabilitačná Vojtova metóda. Nie je to však jediná možnosť. Menej známe cvičenie podľa Bobatha môže byť niekedy vhodnejšie.

  • Obrázok Máte pocit, že vaše dieťa horšie počuje? Neváhajte s návštevou odborníka

    Máte pocit, že vaše dieťa horšie počuje? Neváhajte s návštevou odborníka

    Každý rok sa na Slovensku narodí asi dvesto detí s poruchou sluchu. Až 90 percent z nich počujúcim rodičom. Väčšina z nich má šancu znova počuť a naučiť sa rozprávať. Včasná diagnostika, vhodná rehabilitácia ideálne v domácom prostredí a správna kompenzácia poruchy sluchu sú v týchto prípadoch základom úspechu a rozvoja komunikácie.

  • Obrázok Ako sa chrániť na internete

    Ako sa chrániť na internete

    Najúčinnejšia ochrana je prevencia. V prípade nástrah, ktoré prináša deťom nechránené surfovanie po internete pripravila aj polícia viacero preventívnych programov. Jedným z nich je dotazník Ako sa nezamotať do sociálnych sietí.

  • Obrázok Internet ohrozuje deti viac než slobodné behanie po vonku

    Internet ohrozuje deti viac než slobodné behanie po vonku

    Voľnou hrou vonku trávia čoraz menej času, a predsa sú aj v bezpečí bytu deti ohrozenejšie než kedykoľvek predtým. Kým v minulosti platilo „Dávaj si vonku pozor, nech sa ti niečo nestane,“ dnes je to skôr naopak. Väčšie riziko je vnútri – na internete.

  • Obrázok Thajčanka Meow je na Spiši doma

    Thajčanka Meow je na Spiši doma

    Volá sa Wannaporn Biganič, no všetci ju volajú Meow, prípadne Mia. Jej rodina je typickým príkladom dnešnej rozlietanosti po svete. Meow je z Thajska, s manželom sa zoznámili na študijnom pobyte v Austrálii, a momentálne už trinásť rokov žijú na Slovensku, kde vyrastajú aj ich dve deti. Ich domácnosťou dennodenne znejú tri jazyky – thajčina, angličtina a, samozrejme, slovenčina.

  • Obrázok Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Neoslabujte svoju autoritu na drobnostiach

    Klinická psychologička Lýdia Adamcová sa venuje deťom už niekoľko desaťročí a je autorkou projektu Výchova v kocke. Vysvetľuje, že korene detských problémov siahajú až k samotným rodičom, k ich vlastným nevyriešeným traumám. Ak sú choré jablká, treba liečiť strom, vyznáva zásadu.

  • Obrázok Šetrite peniaze. Aké veci bábätko naozaj potrebuje?

    Šetrite peniaze. Aké veci bábätko naozaj potrebuje?

    Cumlík, kočík, kolíska, topánočky, hračky... Symboly zrodenia nového života, v skutočnosti veci, na ktoré ľudia vynakladajú množstvo peňazí a ktoré dieťa nepotrebuje.

  • Obrázok Záhradné jazierko, chov včiel, náučný chodník. Slovenské školy učia deti ekológii

    Záhradné jazierko, chov včiel, náučný chodník. Slovenské školy učia deti ekológii

    V Jelšave zriadili školskú záhradu s jazierkom či pocitovým chodníkom. V Myjave sa žiaci budú starať o včely. A v Podbrezovej si gymnazisti vybudovali vlastný náučný chodník. Tri príklady toho, ako sa slovenské školy snažia deti vychovávať k ekológii.

  • Obrázok Ak sa nevrátim po materskej do práce, akú dávku dostanem?

    Ak sa nevrátim po materskej do práce, akú dávku dostanem?

    Návrat po materskej dovolenke na staré miesto nie je vždy možný. Rodičia to riešia buď skrátením úväzku, alebo dokonca výpoveďou. Čo v prípade odchodu zo zamestnania? Na čo všetko má rodič nárok?

  • Obrázok Určili vám termín pôrodu presne? Môžete sa tak vyhnúť cisárskemu rezu

    Určili vám termín pôrodu presne? Môžete sa tak vyhnúť cisárskemu rezu

    Nie je jedno, či vám lekár stanoví termín pôrodu na 10. alebo 17. marca. Pár dní hore dolu, poviete si možno. Správne určiť dátum, kedy by ste mali porodiť, je pritom zásadné. Môže to ovplyvniť, či dieťa príde na svet prirodzene alebo nakoniec skončíte na operačnej sále.

  • Obrázok Na podvýživu ročne zomrie 3,5 milióna detí

    Na podvýživu ročne zomrie 3,5 milióna detí

    Akútna podvýživa je vo svete najčastejšou príčinou úmrtnosti detí mladších ako päť rokov. V dôsledku nedostatočnej výživy zomrie ročne približne 3,5 milióna detí.

Ďalšie naše weby