Hľadáte originálny vianočný darček? Bezdomovci predávajú netradičnú knižku pre deti

Gabriela Bachárová, 23. novembra 2018 o 11:28

Medzi ľuďmi bez domova sú aj deti. Možno práve im pomôžete, ak si od bezdomovcov, ktorí ponúkajú časopis Nota bene, kúpite knižku Sára a zázračný stôl. Polovica z ceny im zostane, nikde inde než u predajcov sa kniha zohnať nedá.

Hľadáte zaujímavý vianočný darček pre deti? Kúpte si knižku od bezdomovcov.

Foto: Shutterstock.com

Podľa sčítania ľudí bez domova bolo v roku 2016 v Bratislave bez strechy nad hlavou minimálne 284 detí. Práve o dievčatku, ktoré nemá kde zložiť hlavu, je kniha Sára a zázračný stôl. Podľa šéfredaktorky časopisu Nota bene Sandry Pazman Tordové jedinečným vianočným darčekom, ktorý poteší dvakrát: predajcu aj obdarovaného. Autorkou knihy je spisovateľka Zuzana Csontosová, jedna zo zakladateliek Nota bene. O ilustrácie sa postarala výtvarníčka Alica Raticová.

Obálka novej knihy.

Foto: archív Nota bene

Knižka rozpráva o deväťročnej Sáre, ktoré sa nebojí tmy a sníva o tom, že raz bude ošetrovateľkou. Chce ľuďom pomáhať pri požiaroch, aj vo vojnách. Keď nebudú lieky, zahrá im na klavíri, aby ich bolesť ustúpila. Sára zatiaľ žiadny klavír nemá. V záhradnej chatke, kde býva so svojou mamou, jej toho chýba oveľa viac. No Sára má plán, mamu a zázračný čerešnový stôl. „Príbeh o ich ceste za lepším domovom je prežiarený vzájomnou láskou, odvahou a tvorivosťou. Malým čitateľom priblíži, že bezpečný a pokojný domov nie je samozrejmosťou a že k tomu, aby ho človek získal, len odhodlanie nestačí,“ hovorí Sandra Pazman Tordová.

„Sú potrebné systémové zmeny a cenovo dostupné nájomné bývanie, ktoré na Slovensku chýba. Preto sa Občianske združenie Proti prúdu, vydavateľ časopisu Nota bene, podieľa na Národnej stratégii prevencie a riešenia bezdomovectva a rozbehlo nový projekt bývania. V ňom využívame existujúce zdroje. Zapájame ľudí, ktorí majú byty na prenájom a sú ochotní poskytnúť ich za nekomerčnú cenu, s ľuďmi, ktorí ich potrebujú. Naším hlavným cieľom je, aby človek získal skutočný domov, ktorý si bude vedieť dlhodobo udržať, preto klientov priamo v bývaní intenzívne podporuje špecializovaný sociálny pracovník. Kniha tiež poukazuje na fakt, že medzi ľuďmi bez domova sú aj deti s rodičmi,“ hovorí Sandra Pazman Tordová.

Knižka stojí sedem eur, polovica z toho je určená pre predajcu. Ide už o ôsmu knihu z dielne Nota bene, ktorá slúži ako podpora pre ľudí bez domova v zimnom období, aby si ľahšie zabezpečili bývanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >