Detské nevesty u nás nemajú miesto. Švédsko zruší sobáše malých utečencov

ČTK, gb, 23. novembra 2018 o 11:30

Medzi tisíckami detských utečencov, ktorí prišli do Švédska z vojnou sužovaných krajín, sú aj neplnoleté dievčatá, ktoré pre severský štát predstavujú veľkú dilemu. V dokladoch totiž majú informáciu, že sa v rodnej krajine vydali.

Namiesto vzdelávania sa manželstvo? Realita mnohých dievčat z moslimských krajín.

Foto: Shutterstock.com

Malo by Švédsko prijať tieto zväzky napriek tomu, že sú na základe zákonov nelegálne a môžu dievčatá vystaviť celoživotnému zneužívaniu? Alebo by mali byť tieto páry rozvedené, čo ale môže utrpenie dievčat a ich izoláciu ešte viac prehĺbiť? Švédsko sobáše mladších ako osemnásť rokov zakazuje. Zahraničné manželské zväzky neplnoletých sa uznávajú, ak sú legálne v krajinách, v ktorých boli uzavreté.

To sa má teraz zmeniť. Podľa zákona, ktorý by mal vstúpiť do platnosti v januári budúceho roku, Švédsko zneplatní všetky sobáše neplnoletých. Aktivisti bojujúci za ľudské práva to vítajú. „O týchto prípadoch počúvame neustále,“ povedala spravodajskej agentúre Reuters Sara Mohammadová, zakladateľka organizácie GAPF, ktorá vedie kampaň proti zločinom zo cti. „Musíme tieto dievčatá chrániť. Švédsko musí svetu ukázať, že detské svadby nie sú v poriadku,“ dodáva.

Švédska debata prichádza v dobe, keď svetoví vodcovia usilujú o globálne odstránenie detských svadieb do roku 2030. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) sa vo svete každý rok vydá dvanásť miliónov dievčat mladších ako osemnásť rokov. To dievčatá zbavuje možnosti vzdelania a zvyšuje riziko, že budú vystavené domácemu a sexuálnemu násiliu.

Sara Mohammadová prišla do Švédska v roku 1993. Utiekla z Iráku, kde se ju jej brat pokúsil zastreliť samopalom, keď v deň svojej svadby ušla, aby neskončila ako detská nevesta. „Ak Švédsko tieto manželstvá zakáže, väčšina dievčat sa už k manželom nevráti,“ povedala.

Počas migračnej krízy patrilo Švédsko k najústretovejším krajinám. Od roku 2012 tu požiadalo o azyl asi 400-tisíc ľudí. Nie sú ale žiadne presné údaje, ktoré by ukázali, koľko je medzi príchodzími neplnoletých v manželských zväzkoch. V roku 2016 švédský migračný úrad uviedol, že zaznamenal 129 vydatých dievčat a troch ženatých chlapcov. Väčšina pochádzala zo Sýrie, Iráku a Aghanistanu. Podľa Sary Mohammadovej je ale skutočný počet oveľa vyšší.

Snahy sprísniť zákony o rodine vo Švédsku nasledujú po tom, čo bolo podobné opatrenie zavedené v Nemecku. To od roku 2014 prijalo viac ako 1,6 milióna žiadateľov o azyl, hlavne z Blízkeho Východu a Afriky. Nemecko v roku 2016 informovalo o takmer 1 500 deťoch z cudzích krajín, ktoré v dokladoch uvádzali, že sú v manželskom zväzku. Minulý rok Nemecko všetky manželstvá osôb mladších ako 18 rokov vyhlásilo za nezákonné.

Švédske úrady sa v prístupe k detským nevestám stretávajú s veľkým množstvom problémov. Expertka na túto problematiku vo vládnom úrade pre zdravie a sociálne záležitosti Tina Tryggová upozornila, že väčšina týchto dievčat má deti. Sociálne úrady preto musia hľadať rovnováhu medzi pomocou matke, ktorá často nežije šťastným manželským životom, a deťmi, ktoré majú právo, aby ich vychovávali obaja rodičia.

Švédske úrady vydali pre utečencov informačný prehľad týkajúci sa detských svadieb. Píše sa v ňom, že sex s deťmi mladšími ako 15 rokov je zločinom, aj keď je dieťa registrované v manželstve. Sex bez výslovného súhlasu oboch partnerov, a to aj v manželstve, znamená znásilnenie. A ktokoľvek má právo na rozvod, aj keď s ním manžel či manželka nesúhlasí.

Detské svadby nie sú vo Švédsku ničím novým. Zinat Pirzadehová, ktorá pôsobí v jednej zo škôl v švédskom hlavnom meste ako poradkyňa pri výbere zamestnania, hovorí, že každý rok zmiznú niektoré Švédky cudzieho pôvodu, aby sa neskôr ukázalo, že sa v domovských krajiných vydali. Sama Zinat Pirzadehová bola v 16 rokoch vydatá v rodnom Iráne a potom veľa rokov trpela násilnosťami.

Je presvedčená, že prijatie nového zákona je nesmierne dôležité. „Dieťa dostane šancu postupe dospieť. Viem z vlastnej skúsenosti, ako ťažké je byť s mužom, ktorého nepoznáte, nemilujete a s ktorým nechcete žiť pod jednou strechou,“ hovori. „Samotný pojem detské svadby je nesprávny. V takýchto manželstvách ide o násilie a zneužívanie detí,“ dodáva.


ANKETA:

Čo si myslíte o detských svadbách?

1,5%



62,2%



36,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >