Lekári odporúčajú očkovanie tehotným, ktoré neprekonali ovčie kiahne. Tie môžu mať až fatálne následky

gb, 25. novembra 2018 o 13:26

Ak chce žena otehotnieť a vie, že neprekonala ovčie kiahne, mala by zvážiť očkovanie proti tomuto vírusovému ochoreniu. Ak by ho totiž v tehotenstve dostala, mohlo by to vážne ohroziť ju i jej nenarodené dieťa.

Pokojné tehotenstvo si praje každá žena, niekedy ho ale skomplikuje infekčné ochorenie.

Foto: Shutterstock.com

Výskyt ovčích kiahní u tehotných je síce na Slovensku veľmi zriedkavý, ale následky môžu byť až fatálne.

„Najväčší význam má očkovanie proti ovčím kiahňam, ak ich žena neprekonala. Neživé vakcíny môžu byť podané aj tesne pred otehotnením a v prípade potreby aj počas tehotenstva,“ hovorí gynekológ Miroslav Kotek s tým, že imunitný systém ženského organizmu počas tehotenstva prechádza niekoľkými zmenami, ktoré uľahčujú vznik infekčných ochorení.

Ovčie kiahne spôsobuje vírus varicella šíriaci sa vzduchom. Prejavuje sa červenou vyrážkou, niekedy sa objaví aj horúčka. Choroba sa nelieči, za asi desať dní odoznie sama a po jej prekonaní sa vytvorí celoživotná imunita. Ťažší priebeh má u celkom malých detí a dospelých. Očkovanie proti nim nie je povinné, ale dobrovoľné.

Vírus má schopnosť cez placentu nakaziť plod. Ak k nákaze príde v prvom a druhom trimestri, dieťa je ohrozené vývojovými vadami. Najviac je ohrozený mozog, zrak, sluch, objaviť sa môžu aj poruchy vývoja končatín. Najhorším dôsledkom môže byť až potrat. Ak sa dieťa nakazí ku koncu tehotenstva, jeho vývoj obvykle nie je ohrozený. Tehotenstvo však môže ohroziť, ak sa u matky objavia komplikácie, hlavne vysoká horúčka a zápal pľúc.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >