Citrón umyje riady, okná, mikrovlnku a vybieli aj oblečenie. Kde všade ho ešte v domácnosti využijete?

Gabriela Bachárová, 25. novembra 2018 o 17:13

Citrón nepatrí len do čaju, ale je tiež vynikajúcim pomocníkom v domácnosti. Objavte jeho jedinečné čistiace schopnosti.

Citrón je všestranný pomocník pri upratovaní a čistení domácnosti.

Foto: Shutterstock.com

Umyje okná

Umyli ste už pred Vianocami okná? Ak nie, vyskúšajte nový spôsob: zmiešajte štyri polievkové lyžice citrónovej šťavy s pollitrom vody a použite nielen na čistenie okien, ale aj zrkadiel. Kyselina citrónová rozpúšťa špinu a poradí si aj so zaschnutými dažďovými kvapkami.

Odstráni mastnotu z riadov

Plátok citrónu potrite jedlou sódou a pustite sa do umývania riadu. Mastnota a zbytky jedál budú miznúť priam zázračne. Nehovoriac o tom, že taniere i hrnce budú žiariť ako nové.

Vyčistí mikrovlnku

Čistiť mikrovlnku je otrava, ale s citrónom to bude celkom zábavné. Celý citrón nakrájajte, dajte do misky a prilejte do polovice vody. Vložte do mikrovlnky, na päť minúť zapnite na najvyšší výkon a po vypnutí už len otrite.

Vybieli oblečenie

Bieliace prípravky z drogérie narušujú vlákna oblečenia a ani ich účinok nie je často dostatočný. Pridajte do pracieho prostriedku asi sto mililitrov citrónovej šťavy a oblečenie bude žiarivejšie.

Zbaví tričká či nohavice škvŕn

Ak sa nemôžete zbaviť škvŕn na oblečení, pridajte do horúcej vody, do ktorej tričko či nohavice ponoríte, dva citróny nakrájané na plátky. Nechajte tak niekoľko hodín a potom vyperte bežne v práčke.

Odstráni zápach z koša

Chcete sa zbaviť zápachu z odpadkového koša? Pred použitím potrite vnútornú stranu plastového vreca na odpadky. Citrón môže slúžiť aj ako domáci osviežovač vzduchu, keď ho necháte nakrájaný napríklad na kuchynskej linke.

Kuchynská doska bude ako nová

Kuchynská doska je od častého krájania plná škvŕn, vyhadzovať ju ale nemusíte. Potrite jej povrch citrónom, nechajte pôsobiť asi desať minút. Môžete použiť nielen na drevené, ale i plastové dosky.

Vodný kameň na toalete bude preč

Vodný kameň usadený na toalete nie je nič príjemného a ťažko sa odstraňuje. Rozpustí ho citrónová šťava, ktorou kameň potriete a necháte pôsobiť cez noc.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >