Naša mládež si nevie zrátať dve a dve

PR článok, 25. novembra 2018 o 10:30

Posúdiť výhodnosť účtu alebo sporenia by v dnešnom svete malo patriť medzi základné zručnosti, no nie je tomu tak. Poštová banka sa preto rozhodla prispieť k zmene, rozvoju finančnej gramotnosti detí, mládeže a vyhlásila grant Nápad pre školy.

Školáci sa potrebujú finančne vzdelávať.

Foto: Poštová banka

Rodičia sa príliš často spoliehajú na to, že ich potomkovia získajú zručnosti potrebné na prežitie v modernom svete automaticky. Teda, že sa to na nich jednoducho nalepí. Výsledkom, bohužiaľ, je, že študenti neovládajú ani základné finančné nástroje, dokonca nie sú schopní posúdiť ani to, ktorý bankový účet je pre nich výhodnejší. Z prieskumu Poštovej banky o finančnej gramotnosti Slovákov vyplynulo, že až štyri pätiny mladých nebolo schopných správne vyhodnotiť ani jednoduchú úlohu pri posudzovaní úrokov.

Napríklad, keď sa ich pýtali, či je lepší trojročný vklad s 3-percentným celkovým zhodnotením alebo 1-percentným ročným zhodnotením, len pätina z nich odpovedala správne výberom druhej možnosti. Ostatní si vybrali zle, neodpovedali, alebo považovali obe možnosti za rovnako výhodné.

V rámci prieskumu dostali študenti aj ďalšiu jednoduchú otázku, čo by prijali viac? Jednorazové zdraženie o 100 percent, alebo najprv zdraženie o 70 a následne o 30 percent? Iba každý tretí študent odpovedal správne a vybral si prvú možnosť, ktorá by mu ušetrila peniaze. Aj tento jeden príklad ukazuje, že študenti často nevedia využiť teoretické poznatky v praxi, kvôli čomu môžu robiť zlé finančné rozhodnutia.

„Je nesmierne dôležité, aby sa deti naučili narábať s peniazmi, osvojili si základné pojmy a pravidlá sveta financií. Škola má deti naučiť aj praktickému zmýšľaniu, nielen mechanickému rátaniu čísel. Aj o tom je finančná gramotnosť,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Žiakom chýbajú vedomosti z oblasti financií a učiteľom podmienky na zvyšovania finančného povedomia. Poštová banka sa preto rozhodla podporiť učiteľov, školy, ale aj žiakov, aby mohli pokračovať vo svojej práci a vychovať z našich detí kvalifikovaných a rozhľadených ľudí. Prostredníctvom grantu Nápad pre školy prerozdelí medzi víťazné projekty, zamerané na nové formy vyučovania finančnej gramotnosti, dohromady 50 000 eur.

Tisíce eur na finančné vzdelávanie

Po 10 000 eur získajú za najlepší projekt finančného vzdelávania základná aj stredná škola na prvom mieste. Ocenení na druhom mieste získajú po 4 000 eur, na treťom po 3 000 eur. Okrem toho, učitelia, ako garanti projektu finančného vzdelávania, dostanú podľa umiestnenia 1 000, 800 a 600 eur. Skrátka neprídu ani žiaci. Tí získajú príspevok na školský výlet, respektíve na vzdelávanie mimo lavice v hodnote 900, 700 a 500 eur. O týchto odmenách bude hlasovať odborná porota.

To však nie je všetko. Základné a stredné školy budú môcť zabojovať aj o priazeň širokej verejnosti. Tá rozhodne o TOP projekte, za ktorý jedna základná a jedna stredná škola získa 3 500 eur. Viac sa dozviete na www.napadpreskoly.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >