Vetračku zmenili na tabuľu, zo staručkej uhoľnej kotolne je dnes výnimočná knižnica

TASR, pt, 23. novembra 2018 o 09:34

Keď pred rokom prebrala Petra Belanová funkciu riaditeľky základnej školy v Brehoch, pri prehliadke priestorov si uvedomila krásu nevyužívanej uhoľnej kotolne. „Napadlo mi, že by sme tam mohli spraviť niečo, kde by sa deti mohli stretávať," hovorí. Dnes je tam moderná knižnica, ktorú môže využívať celá obec.

Knižnica v kotolni. Nové knihy by mali pribudnúť čoskoro.

Foto: TASR

Priestory kotolne prebudovali na multimediálnu knižnicu s čitárňou, kde je okrem kníh aj premietacie plátno, projektor a kopírka. Keďže tam ponechali viaceré pôvodné prvky z kotolne, výrazne sa líši od bežných knižníc. Má nezvyčajný industriálny ráz a využívajú ju nielen deti v škole, ale aj ostatní ľudia v obci.

Napokon, všetci majú na novej knižnici podiel. V snahe ušetriť peniaze si veľa vecí robili svojpomocne, rodičia žiakov vypomáhali vo veľkom.

S pomocou dizajnérov z Bratislavy má knižnica výnimočné netypické prvky, školáci sa snažili využiť maximum z toho, čo tam bolo. Napríklad staré odvetrávacie potrubie nevyhodili, ale natreli tabuľovou farbou. „Čiže sa dá používať vo vyučovacom procese, slúži ako tabuľa," spresňuje riaditeľka školy. Na svojom mieste ostali aj ďalšie prvky kúrenia, ktoré dodávajú miestnosti originálny industriálny ráz.

Premena uhoľnej kotolne na knižnicu vyšla na 15-tisíc eur. Tie sa nazbierali vďaka sponzorským darom od rodičov, priateľov školy či viacerých grantov.

Pôvodná školská knižnica bola v malých priestoroch, kde nebol priestor ani na obnovu kníh. Teraz pracujú na vynovení knižničného fondu. Podľa Petry Belanovej už majú pripravené nové publikácie, ďalšie pribudnú aj vďaka tisíceurovej z Banskobystrického samosprávneho kraja. Pribudnúť by mali aj knihy pre dospelých, keďže bude knižnica jeden deň v týždni otvorená aj pre širokú verejnosť.

Deti sú knižnicou nadšené, dokonca zaujala aj tie, ktoré nemali o čítanie veľký záujem. „Deti sa až bijú o to, aby sem mohli ísť," konštatuje riaditeľka s úsmevom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >