Plasty sú v plienkách, kozmetike aj čajoch. 10 šikovných tipov, ako ich odstrániť z domácnosti

Gabriela Bachárová, 20. novembra 2018 o 11:52

Plasty zamorujú našu planétu a poškodzujú ľudské zdravie. Vyhnite sa im v maximálne možnej miere.

Asi takáto je realita.

Foto: Shutterstock.com

1. Zvážte, či používať jednorázové plienky

Vďaka jednorázovým plienkám je síce dieťa v suchu, ale vedeli ste, že tieto výrobky obsahujú aj plasty? Napríklad polypropylén a polyethylén, čo je vlastne mikroténové vrecúško. Používanie plastov v plienkách môže poškodzovať kožu. Nehovoriac o obsahu iných chemických látok. Namiesto jednorázových plienok môžete používať látkové.

2. Nahraďte mikroténové vrecúška

Mikroténové vrecúška sú novodobý mor. Koľko ich denne vyhodíte? Síce triedite, ale hlavný problém je ich existencia. Ak máte možnosť, nakupujte v bezobalových obchodoch. Tie sa však nachádzajú len vo väčších mestách. Môžete si ale ušiť vrecúška napríklad zo starej záclony a tie používať namiesto mikroténových. Ďalšia možnosť: na trhu sú ekologické vrecúška z bavlny či ľahkého vlákna, ktoré sú určené na opakované použitie. Alebo jednoduchý trik: už použité bežné vrecúška umyte a bežte s nimi znovu nakupovať.

3. Jablká v plaste jednoducho nie

Snažte sa kupovať mäso, syry, údeniny, zeleninu či ovocie, ktoré nie sú balené v plaste. Asi uznáte, že kúpiť si šesť jabĺk zatavených v plaste, je čistý nezmysel.

4. Máte už svoju obľúbenú nákupnú tašku?

Zadovážte si aspoň dve štýlové nákupné tašky, ktoré budete používať neustále. Najlepšie sú asi látkové. Získate aj módny doplnok a ešte hneď dáte na ulici každému na vedomie, že máte ekologické zmýšľanie.

5. Namiesto PET fľaše si kúpte nerezovú či sklenenú

PET fľaše sú rovnakým zlom ako mikroténové vrecúška. Najjednoduchšie je samozrejme vôbec ich nekupovať. Ak často cestujete, kúpte si nerezovú či sklenenú flašu. Alebo už kúpenú plastovú fľašu nezahadzujte, ale umyte a pripravte na ďalšiu cestu.

6. Vlastný hrnček aj do automatu na kávu

Kupujete si často kávu z automatu alebo ráno v kaviarni na cestu do práce? Namiesto jednorázových plastových pohárov si môžete zaobstarať vlastný hrnček. Bude sa dať vložiť aj do automatu.

7. Výrobky z plastu v domácnosti nahraďte ekologickejšími

Veľa drobností, ktoré v domácnosti používame, má plastový pôvod. Často si to ani neuvedomujeme. Jednorázové žiletky, vatové tyčinky do uší, slamky do nápojov, zubné kefky. Všetky tieto výrobky sa dajú nahradiť ekologickejšími variantami. Kefka môže byť drevená, tyčinky do uší sa dajú zohnať aj papierové a slamky z kompostovateľného plastu. Žiletky možno nahradiť elektrickým strojčekom.

8. Nekupujte si plastovú kozmetiku

Malé čiastočky plastov sa nachádzajú dokonca aj v kozmetike. V zubných pastách, krémoch, sprchových géloch, peelingoch, prostriedkoch na holenie. Nekupujte si výrobky, ktoré obsahujú napríklad tieto chemické látky: polyethylén, polypropylén, polyethylentereftalát, polymethylmethakrylát či polytetrafluorethylén.

9. Obmedzte používanie vlhčených obrúskov

Vlhčené obrúsky sú veľkým pomocníkom, utrú deťom na ihrisku špinavé ručičky, vy sa po ich použití cítite sviežejšia a využitie nájdu aj v domácnosti, keď sa niekde niečo rozleje. Ale pozor. Tieto výrobky je lepšie nepoužívať, pretože tiež obsahujú plasty.

10. Sypaný čaj si kupujte bez obalu

Obľúbili ste si sypané čaje zabalené do pyramídových obalov? Vyzerajú luxusne. Lenže ich obal tiež môže obsahovať plasty, ktoré sa potom dostávajú do čaju a vy ich vypijete. Taký nylon či polyethyléntereftalát nie sú látky, ktoré si túžite lúhovať v hrnčeku. Niektoré vlákna sú naviac bielené chlórom. Lepšia voľba je lúhovať čaj inými spôsobmi.


ANKETA:

Ako hlavne obmedzujete plasty?

9,6%



57,1%



2,7%



4,1%



26,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >