Školy v Banskobystrickom kraji dostanú desať defibrilátorov, ktoré môžu zachrániť život

TASR, 20. novembra 2018 o 10:16

Desať základných škôl z Banskobystrického kraja získa počas novembra a decembra automatický externý defibrilátor, takzvaný AED. Okrem prístroja, ktorý pri poruche srdcového rytmu môže elektrickým výbojom zachrániť život, zorganizuje spoločnosť Falck v týchto školách aj zážitkové kurzy prvej pomoci pre žiakov a certifikovaný kurz prvej pomoci pre učiteľov.

Aj deti by mali ovládať zásady prvej pomoci.

Foto: spoločnosť Falck

Prístroje pribudnú na školách vďaka šikovnosti žiakov, ktorí sa zapojili do druhého ročníka projektu Záchrana som ja. Do projektu sa v rámci celého Slovenska zapojilo 371 škôl a z nich porota vybrala 50, ktoré získajú prístroj na záchranu života a kurzy pre žiakov i pedagógov. Cieľom projektu je vrátiť tému prvej pomoci na základné školy, vzdelávať žiakov v oblasti prvej pomoci, záchrany života a prevencie pred úrazmi.

Deti sa v rámci kurzov naučia, ako ošetriť rôzne typy zranení, ktoré sa im môžu stať v škole a v jej okolí a s inštruktormi sa budú zaoberať i prevenciou pred týmito zraneniami a bezpečnosťou cestnej premávky. „Spoločne si nasimulujú aj dopravnú nehodu, aby sa deti naučili, ako v takejto situácii zareagovať a zavolať pomoc. V rámci celého kurzu nebude chýbať ani reálna sanitka, ktorú deti uvidia v akcii a budú si ju môcť aj pozrieť zvnútra,“ uviedla Soňa Hrnková, marketingová a PR špecialistka skupiny Falck.

V novembri už získali prístroje napríklad základné školy v obci Beňuš v okrese Brezno, v obci Hodejov v okrese Rimavská Sobota, v Detve to bola Základná škola J. J. Thurzu a v Kremnici základná škola na ulici Angyalova. Ďalšie prístroje odovzdajú v ZŠ Petra Jilemnického vo Zvolene, v ZŠ na Námestí A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši a v ZŠ Spojová v Banskej Bystrici. V decembri budú vyškolení žiaci i pedagógovia v ZŠ Haličská cesta v Lučenci, v ZŠ na Ulici M. R. Štefánika v Žiari nad Hronom a v ZŠ Ďumbierska v Banskej Bystrici.

AED je malá skrinka, ktorá zachraňuje ľudské životy. Porucha srdcového rytmu, ktorá je až v osemdesiatich percentách príčinou náhlych úmrtí, je liečiteľná elektrickým výbojom, defibriláciou. Ľudský život je možné zachrániť práve pomocou AED. Tento prístroj sám vyhodnotí stav človeka a podľa toho výboj buď vydá, alebo nie, pričom pokyny pre používateľa vydáva v slovenskom jazyku. Zachrániť život s ním tak dokáže aj laik.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >