Deťom vo zvolenskej nemocnici strážia dych nové monitory

gb, 21. novembra 2018 o 16:53

Vďaka darovaným monitorom dychu budú sledované všetky detské postieľky vo zvolenskom zdravotníckom zariadení.

Monitory dychu môžu zachrániť život.

Foto: Shutterstock.com

„Monitory používame na kontrolu pravidelného dýchania u detí hospitalizovaných na detskom oddelení, ale najmä na úseku novorodeneckého oddelenia. Máme istotu, že s použitím prístroja je u nás pobyt detí bezpečnejší. Aj keď prístroje nepredchádzajú zastaveniu dýchania, účinne pomáhajú pri jeho kontrole a v prípade nepravidelností alebo zástavy nás na to upozornia zvukovým aj svetelným signálom,“ poznamenala pri preberaní prístrojov doktorka Oľga Švecová, primárka detského oddelenia.

Ak sa dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru, ktorá privolá zdravotníkov.

„Za nemocnicu môžem povedať, že nás veľmi teší spolupráca s Nadáciou Križovatka, ktorá nám v minulosti sprostredkovala darovanie už šestnástich kusov monitorov dychu a dnes sme dostali ďalších pätnásť kusov. Sme radi, že niekto myslí aj na tých najmenších a pomáha im,“ povedala námestníčka riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť Jana Zdechovanová. Nemocnica získala pätnásť nových monitorov dychu v celkovej hodnote 1485 eur, je to príspevok z projektu nazvanom Mamička, dýcham.

Ročne sa vo zvolenskej nemocnici narodí okolo 1200 detí. Novorodenecké oddelenie zabezpečuje komplexnú starostlivosť o novorodencov. Po pôrode je matka spolu s dieťaťom v systéme rooming-in, čo znamená, že bábätko ostáva po narodení s matkou celých 24 hodín.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >