Napísali už vaše deti listy Ježiškovi? Všetko ale dostať nemusia

Patricia Poprocká, 21. novembra 2018 o 10:00

Milý Ježiško, pod stromček mi prosím prines lyže, auto, kolobežku, bábiku.... Aj vaše dieťa má už pripravený zoznam a to, čo nevie napísať, pre istotu nakreslí? Listy Ježiškovi k predvianočnému obdobiu patria, trh ich masovo podporuje, je však na rodičoch, aby deťom vysvetlili, že nie všetko, čo dajú na papier, aj nájdu pod stromčekom.

Listy Ježiškovi píšu každoročne tisícky detí. Rodičia by mali ustrážiť, aby sa nezmenili iba na zoznam požiadaviek, ktoré majú byť pod stromčekom.

Foto: shutterstock.com

Odborníci sa zhodujú, že deti pred nástupom do školy, by mali poznať pravdu, ako je to s nosením darčekov, aby sa potom necítili hlúpo pred kamarátmi. To však nebráni tomu, aby aj tak dávali svoje želania na papier. V niektorých rodinách píšu deti listy Ježiškovi tak, aby ich už „zobral Mikuláš“.

Dať svoje želania na papier môže niekedy slúžiť rodičom ako uľahčenie výberu, a deťom zasa na vyjadrenie svojich pocitov a túžob. Písanie nie je na škodu, ak sa nezmení na zoznam vecí, ktoré musia pod stromčekom bezpodmienečne byť.

„Záleží na tom, či si dieťa zoznamom len niečo ujasňuje, zaznamenáva, vyjadruje, a pritom vie, že nie všetko je možné. Ak to berie tak, že si napíše zoznam a očakáva ho pod stromčekom, môže sa to zvrhnúť až na to, že dieťa je potom nespokojné, lebo jeho „objednávka“ nebola vyplnená presne,“ hovorí psychologička Jana Ashford z Alma centra.

To je úlohou rodičov, aby dieťa viedli správnym smerom, predovšetkým aby mu ukázali, že Vianoce nie sú len o darčekoch a konzume, a pripravili ho na to, že nie všetky túžby budú vyplnené.

Ak to dokážu, písanie Ježiškovi je prospešné. Napríklad najmä v menších deťoch vyvoláva radostné očakávania. „Dieťa môže napísať list Ježiškovi a čakať, čo sa mu z jeho prianí na Štedrý deň vyplní. Také niečo sa dá zažiť iba raz za rok a je to pre deti tajomné a príjemné,“ vysvetľuje psychologička Elena Beutelhauserová.

Podľa psychologičky Lýdie Adamcovej môžu listy Ježiškovi slúžiť aj na to, aby sa dieťa učilo starať o druhých. A to keď Ježiša poprosí o darčeky pre iných členov rodiny, choré deti, osamelých starých ľudí a podobne.

Elena Beutelhauserová pripomína, že to, ako deti budú vnímať Vianoce, je iba na dospelých. „Vianoce nemajú byť sviatkom konzumu, množstva zbytočných darčekov, ktoré o pár dní ležia niekde v kúte,“ pripomína. Vianoce sú predovšetkým o atmosfére, pocitoch, spomienkach.

„Darujme deťom seba, svoj čas, prežívajme Vianoce ako sviatky pokoja, zastavenia sa, stretnutí s blízkymi. Deti si nebudú pamätať na drahé hračky a kopu iných vecí, ktorými ich zahrnie celá rodina, ale to, ako vyrábali darček pre starých rodičov, ako pomáhali mame piecť vianočné koláče či ako s otcom zdobili stromček,“ uzatvára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >