Všetky články

  • Obrázok „Moju malú nosím v šatke, spokojné sme obidve.“

    „Moju malú nosím v šatke, spokojné sme obidve.“

    „Predtým som cez deň nič nestíhala, k jedlu som sa dostávala až večer. Chcela som si v pokoji vypiť teplú kávu, nakúpiť si, navariť. Podarilo sa. A aj vďaka noseniu z dcérky vyrastá nebojácne a sebaisté dieťa,“ chváli si nosenie v šatke Alžbeta Mészárosová zo Šale, mama štvormesačnej Lindy Elis.

  • Obrázok 5 tipov, ako na jeseň podporiť detskú imunitu

    5 tipov, ako na jeseň podporiť detskú imunitu

    Začína obdobie detských infekcií, nemusíte ale bezbranne čakať, čo váš potomok zasa chytí v škôlke alebo škole. Jeho imunitu máte do veľkej miery vo vlastných rukách.

  • Obrázok Žiarli na súrodenca? Namiesto trestu mu uznajte jeho pocity

    Žiarli na súrodenca? Namiesto trestu mu uznajte jeho pocity

    S detskou žiarlivosťou sa stretla väčšina matiek, ktoré majú viac detí. Počiatočnú eufóriu po príchode nového člena domácnosti vystriedali starosti s tým, že starší súrodenec nevedel prijať mladšieho. V extrémnych prípadoch ho dokonca pristihli, ako robí malému zle. Pre rodičov je to veľmi náročná situácia. Čo ako sa snažia, vysvetľujú, márne...

  • Obrázok Cumlík viac škodí ako pomáha

    Cumlík viac škodí ako pomáha

    Dá sa prežiť bez cumlíka? Celé desaťročia je cumlík neodmysliteľnou pomôckou väčšiny rodičov, ako utíšiť bábätko. Sú však kultúry, ktoré celé stáročia fungujú bez neho a vôbec im nechýba.

  • Obrázok Budú platiť rodiny s malými deťmi nižšie dane?

    Budú platiť rodiny s malými deťmi nižšie dane?

    Rodiny s malými deťmi by si od budúcej jari mohli finančne prilepšiť. V koalícii sa diskutuje o tom, aby získali väčšie úľavy na daniach, oproti dnešku dvojnásobné.

  • Obrázok Najvyššie materské bude na budúci rok 1 458,50 eura

    Najvyššie materské bude na budúci rok 1 458,50 eura

    V budúcom roku dosiahne maximálna výška materského 1 458,50 eura mesačne. Upravuje sa každoročne 1. januára, a to v závislosti od vymeriavacieho základu. Ten sa od začiatku budúceho roka zvýši na 62,7288 eura.

  • Obrázok Ak dieťa ochorie, ošetrovné dostane len jeden rodič

    Ak dieťa ochorie, ošetrovné dostane len jeden rodič

    Ak dieťa ochorie a rodičia sa oňho doma starajú, štát im vypláca ošetrovné. Ide o dávku, ktorú Sociálna poisťovňa vypláca jednému z rodičov od prvého dňa choroby, ale len do jej desiateho dňa.

  • Obrázok Ako je to s odvodmi, keď si rodič na materskej privyrába

    Ako je to s odvodmi, keď si rodič na materskej privyrába

    Sociálne poistenie za rodiča na materskej platí štát. Ak sa matka rozhodne privyrobiť si – napríklad na dohodu alebo brigádnicky, vyvstáva otázka, čo s poistením.

  • Obrázok Otec na materskej

    Otec na materskej

    Na materskej môže byť okrem matky aj otec. Táto možnosť sa odporúča, ak otec nemá vysoký príjem, prípadne ak prišiel o prácu, a naopak, matka by sa chcela vrátiť do práce.

  • Obrázok Nízke materské štát dorovná na 214 eur, treba však o to požiadať

    Nízke materské štát dorovná na 214 eur, treba však o to požiadať

    Materské, ktoré žena poberá počas prvých mesiacov po narodení dieťaťa, sa odvíja z príjmu, ktorý predtým mala. Ak zarábala málo, môže mať aj nízku materskú. Štát však zaručuje, aby neskončila s pár eurami vo vrecku.

  • Obrázok Čo so soplíkmi? Nádcha u detí je bežná aj desaťkrát do roka

    Čo so soplíkmi? Nádcha u detí je bežná aj desaťkrát do roka

    Opäť soplí... Môže do škôlky alebo musí zostať doma? Prechladnutie býva najčastejšou detskou chorobou, a predsa je okolo neho najviac mýtov. Treba lieky, či stačia čaje? Izolovať dieťa v teple, alebo môže von? Ísť k lekárovi, keď má nádchu príliš často?

  • Obrázok Dorotka s Downovým syndrómom je hlavnou hrdinkou dokumentárneho filmu Niečo naviac

    Dorotka s Downovým syndrómom je hlavnou hrdinkou dokumentárneho filmu Niečo naviac

    Dokumentárny film Niečo naviac rozpráva príbeh deviatačky Dorotky Vlčkovej, ktorá trpí genetickou poruchou Downovým syndrómom. Snímka, ktorú nakrútili Palo Kadlečík a Martin Šenc, ukazuje, že i ľudia s touto diagnózou môžu obohatiť život a byť prínosom pre celú rodinu.

  • Obrázok Vyšla kniha o slovenských dejinách pre deti

    Vyšla kniha o slovenských dejinách pre deti

    Stručné dejiny Slovenska pre najmladších čitateľov, tak sa volá nová kniha, ktorou chce autorka Denisa Gaálová prilákať deti k záujmu o minulosť vlastnej krajiny.

  • Obrázok Haló, počuješ nás v brušku?

    Haló, počuješ nás v brušku?

    Rodičia sa radi prihovárajú k svojmu nenarodenému dieťaťu. A to pozorne počúva.

  • Obrázok Deti sa potrebujú vylietať. 4 tipy, ako im k tomu vytvoriť podmienky

    Deti sa potrebujú vylietať. 4 tipy, ako im k tomu vytvoriť podmienky

    Keď je dieťa často umrnčané, zlostí sa či nechce počúvať, nehľadajte za tým hneď svoje výchovné zlyhanie. Čo ak má len nedostatok pohybu?

  • Obrázok Nekecajte babičkám do výchovy!

    Nekecajte babičkám do výchovy!

    Babičky dnes nemajú úplne dobrú povesť. Vraj nevhodne zasahujú do výchovy vnúčat, kŕmia ich samými sladkosťami, všetko im dovolia. Vojnu, ktorá sa medzi generáciami rozhorela, však nemôže nikto vyhrať. Nebojujte s babičkami, ale radšej im dovoľte pristupovať k vnukom podľa svojho.

  • Obrázok Najlepšie vysvedčenie po pôrode sú tri desiatky. Čo ukáže Apgar skóre?

    Najlepšie vysvedčenie po pôrode sú tri desiatky. Čo ukáže Apgar skóre?

    Prvé známky nedostane dieťa až v prvej triede, ale hneď po narodení. Medzinárodne uznávané Apgar skóre ukazuje, v akej je kondícii. Zdravotníci si všímajú pulz, kvalitu dýchania, napätie svalov, farbu kože i to, či novorodeniatko správne reaguje na podráždenie. Hoci sa jedná len o orientačné vyšetrenie, svoj význam má už desiatky rokov.

  • Obrázok Vyšli príbehy detských pacientov Najkrajšie víťazstvá

    Vyšli príbehy detských pacientov Najkrajšie víťazstvá

    Nová kniha Najkrajšie víťazstvá prináša príbehy malých pacientov najväčšej slovenskej detskej nemocnice, ktoré mali dobrý koniec. Autorkou nevšednej publikácie je hovorkyňa bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Dana Kamenická.

  • Obrázok Školáci hlasujú za svojich tohtoročných hrdinov

    Školáci hlasujú za svojich tohtoročných hrdinov

    Žiaci na 2200 školách na Slovensku majú možnosť rozprávať sa o hrdinských skutkoch svojich rovesníkov a vybrať z nich ten, ktorý považujú za najdôležitejší. Každoročná anketa Detský čin roka sa vyhodnotí v decembri, tento mesiac sa s ňou zoznamujú v školách.

  • Obrázok Kradne nórsky štát deti, alebo ich chráni? Cudzinci sa boja

    Kradne nórsky štát deti, alebo ich chráni? Cudzinci sa boja

    „Keď niekto zaklope na dvere, deti majú strach. Boja sa, že si pre ne zase niekto príde,“ hovorí Jaquline neistou nórštinou o sporoch so sociálnou službou krajiny Barnevernet, ktorú mnohí obviňujú z neoprávneného rozbíjania rodín. Oči má pri tom vlhké.

Ďalšie naše weby