Slovák s miestnymi deťmi čistí v Ugande pralesy od plastov, pomáha vzácnym horským gorilám

TASR, pt, 3. januára 2019 o 21:18

Zabudnite na Gorily v hmle, tie dnešné sú Gorily v plastovom odpade. Kým pred 40 rokmi biologička Dian Fosseyová bojovala za záchranu afrických goríl pred pytliakmi, Humenčan Anton Romža sa ich dnes snaží vymaniť z hory plastov.

Anton Romža chce pomôcť prírode v Afrike, zapája do toho aj miestne deti

Foto: TASR

Tie sú totiž na Zemi tak rozšírené, že ich jedia už aj opice v afrických národných parkoch. Anton Romža sa im snaží pomôcť priamo na mieste – v ugandskom pralese. Do čistenia prírody zapája aj miestnych obyvateľov, najväčšími pomocníci sú tamojší školáci.

„Vidieť opice v pralesoch, ako jedia plasty, ľudský odpad s plastom a hliníkovými obalmi, to bola facka," opisuje Anton Romža smutnú realitu.

Tá bola hlavným dôvodom, prečo sa rozhodol pomôcť zlepšiť životné prostredie pre zvieratá, ale aj ľudí. Pôvodne ho krajina lákala ako miesto vhodné pre cestovateľský biznis. Prišiel tam na dovolenku a vidiac v nej potenciál založil s kolegom Marekom Chomistom cestovateľskú agentúru.

Neskôr však radšej vytvorili neziskovú organizáciu Green Blue Life Uganda. Plastové odpady sú takpovediac všade, už aj v národných parkoch. Rozloha pralesov sa zasa zmenšuje.

Cesta je podľa Antona Romžu aj vo vzdelávaní miestnych obyvateľov, najmä detí a rybárov, ako neprodukovať odpad. Chystajú sa tam napríklad zaviesť látkové tašky. Nie je to však jediný problém, množstvo plastov sa do krajiny dostáva po riekach aj z iných štátov.

Naši aktivisti začali s pomocou prírode najprv lokálne, so žiakmi v meste Mityana, kde pôsobia. Spolu vyčistili okolie mestečka od plastového odpadu.

Chcú však tiež založiť dobrovoľnícke tábory, ktorých členovia by sa priamo zapájali do čistenia tamojších pralesov. Tiež by mali na starosti vzdelávanie miestneho obyvateľstva, monitorovanie územia pomocou fotopascí a podobne. Prvý tábor sa začne vo februári, bude trvať tri týždne.

Národných parkov je v Ugande jedenásť, svoje aktivity by chceli realizovať postupne vo všetkých, ale aj v iných oblastiach, ktoré nie sú národnými parkmi. Jeden kemp by mal vzniknúť v prírodnej rezervácii Semliki Wildlife Reserve, druhý v národnom parku Bwindi Impenetrable, kde žijú horské gorily, ktoré sú považované za klenot Ugandy.

Ďalšou aktivitou je rozširovanie národných parkov, a to odkupovaním hraničných pozemkov. Chcú tak obnoviť prirodzené migračné trasy zvierat, ktoré sa zmenšovaním džungle obmedzili. Inšpiráciou pre všetky tieto aktivity im bola činnosť českého spolku Prales deťom.

Anton Romža pripomína, že táto džungľa je považovaná za pľúca Zeme, preto má celosvetový význam.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >