Zázrak na Urale. Jedenásťmesačný kojenec prežil 30 hodín v troskách domu, v noci bolo mínus 20 stupňov

TASR, gb, 2. januára 2019 o 12:00

Ruskí záchranári šťastne v utorok vytiahli z trosiek bytového domu v Magnitogorsku, ktorý zničila pondelková explózia plynu, živého 11-mesačného chlapčeka.

Trosky zrúteného domu v Magnitogorsku.

Foto: TASR/AP, Maxim Shmakov

Našli ho v troskách bytového domu. Chlapčekov otec Jevgenij popísal, že záchranárov navádzal k miestu, kde sa jeho synček mohol nachádzať, až nakoniec začuli jeho plač. Ako to celé prebiehalo? „Uistili sme sa, že bude ticho, aby sme počuli, či von neuniká nejaký zvuk. Jeden zo záchranárov, Andrej Valman, počul blízko priľahlého bloku s bytmi, vedľa časti, ktorá doteraz stála, detský plač," uviedol podľa BBC jeden zo záchranárov Pjotr Gritsenko. „Aby sme sa znovu uistili, zastavili sme všetky naše zariadenia a počúvali sme. Keď sme povedali Ticho!, dieťa reagovalo, potom tiež utíchlo. Opýtali sme sa Kde si? a ono začalo znovu reagovať," povedal záchranár.

Chlapca s ťažkým vnútorným poranením hlavy, mnohopočetnými zlomeninami a podchladeného previezli do jednej z moskovských nemocníc, jeho zdravotný stav je stále vážny. Je však pri vedomí. Jeho matka Oľga popísala, že k výbuchu došlo, keď práve objímala staršieho syna. Rýchlo ho chytila a utekala preč z padajúceho doma. Mladšieho Ivana zachrániť nestihla.

Dojča prežilo vďaka tomu, že bolo teplo oblečené, malo na sebe viac vrstiev oblečenia a na vrchu ešte deku. Ležalo v detskej postieľke. Je to skoro zázrak, pretože dieťa v troskách domu strávilo tridsať hodín a teplota počas noci klesla až na mínus dvadsať stupňov Celzia.

Pozrite si video, ako zachránili malého Ivana


Dom sa zrútil v pondelok po výbuchu plynu. Explózia si podľa najnovších správ vyžiadala už 19 mŕtvych. V sutinách ešte zostáva asi tridsať ľudí.

Explózia úplne zničila 35 bytov a desať ďalších poškodila. Ľudí, ktorí sa ocitli bez domova, evakuovali do neďalekej školy. Tragédiu začal vyšetrovať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Priemyselné mesto Magnitogorsk leží na rieke Ural približne 1400 kilometrov juhovýchodne od Moskvy vzdušnou čiarou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >