Užívať si deti, menej pracovať. Aké predsavzatia si do nového roku dávajú slovenskí rodičia?

gb, pt, 3. januára 2019 o 06:00

V rodičovstve a osobnom živote je vždy čo zlepšovať a začiatok nového roku je na to ako stvorený. Aké novoročné predsavzatia ste si dali?

Viac sa venovať deťom, to si želajú mamičky.

Foto: Shutterstock.com

Martina Mikušová so synom Marcuskom

Foto: archív Martiny Mikušovej

Ako na Nový rok, tak po celý rok.

Foto: archív Martiny Mikušovej

Predsavzala som si veľa pohybu, pokoja aj dobrej nálady

Martina Mikušová, Trnava, syn Marcus (2,5 roka)
„Na fotkách je môj synček na Nový rok na vrchu Veľká Javorina. A ako na Nový rok, tak po celý rok... Presne takto som začínala tohtoročné blahoželanie priateľom k novému roku. Pretože my sme začínali sánkovačkou, dlhou prechádzkou v snehu, výletom, pohodou, spolupatričnosťou a smiechom. Do nového roka som si teda predsavzala veľa pohybu, pobytu v prírode, pokoja, dobrej nálady a podporu zdravia, rodiny, priateľov a najmä synčeka. A preniesť to všetko dobré, čo je v nás, nielen na svoje dieťa, ale i na ostatných. V živote je dôležité sa i nevzdávať. Niektoré veci život vyrieši sám, o iné je treba sa snažiť a nezabúdať na ne. Tie najcennejšie z nich sa však nedajú kúpiť, a tak želám nám všetkým do nového roku, aby ľudia mali viac ohľaduplnosti, úcty, lásky, smiechu a porozumenia. To sa budem snažiť dať ja ostatným."





Syn Šimon, Andrea Kováčová, jej manžel Peter a dcérka Peťka

Foto: archív Andrey Kováčovej

Želám si viac rodinných výletov

Andrea Kováčová, Levice, mama Šimona (1,5 roka) a Peťky (4 roky)
„Chcem tráviť viac času vonku na čerstvom vzduchu, plánovať viac rodinných výletov a naplno sa sústrediť na chvíle spolu."



Adriána Barníková so synom Jakubom

Foto: archív Adriány Barníkovej

Snažím sa zlepšiť vzťah sama k sebe

Adriána Barníková, Žilina, syn Jakub (3 roky)
„Ja osobne sa snažím už vyvarovať veľkým plánom na nový rok. Aj keď voči predsavzatiam nič nemám, pretože si nemyslím, že sú zlou voľbou, skôr som za malé prirodzené krôčiky, ktoré sa snažím všímať si a byť voči ním citlivejšia. Do čoho idem teraz prirodzene, je sebaláska a pozorovanie. Niekedy sa mi to darí viac, inokedy dosť málo, ale všimla som si, že ak na sebe v tomto pracujem, tak sa na mnohé veci menia k lepšiemu. Ak mne samej je dobre, tak sa mi riešia lepšie aj situácie spojené s výchovou a osobným životom. Ale nechcem padnúť do sebaklamu, že som „zlou" ženou alebo mamou, keď sa mi v tom nedarí. Keď zabúdam cibriť kontakt sama so sebou, tak sa to prenáša do všetkých oblastí. Je to veľká škola pre mňa a myslím, že bude celý život."

Vždy začnem a potom skončím, takže nič

Ľubica Dluhošová, Spišský Hrhov, mama troch dcér (17, 15, 13)
„Chudnutie, to si kladiem za predsavzatie už roky. Vždy začnem a potom s tým skončím, takže nič z toho. Momentálne staviame dom, čo mi zaberá veľmi veľa času, takže ho už nezostáva ani na žiadne ďalšie predsavzatia. Mať viac času na dcéry by som chcela, ale viem, že to teraz pre stavbu nepôjde."

Chcem nájsť rovnováhu medzi prácou a synčekom

Lenka Smith, Edinburgh, Škótsko, mama dvojročného Jakubka
„Keď tak nad tým premýšľam, nemám žiadne predsavzatia, pravdepodobne nájsť rovnováhu medzi malým a robotou. Skôr to beriem hrou, pretože nesúhlasím s prehnanou starostlivosťou. Mám pocit, že v dnešnej dobe mamičky brzdia deti vo vývoji. Príliš sa ich snažia ochraňovať, no tým im zabraňujú vyvíjať sa a spoznávať. Dieťa má mať pravidlá a pocit, že rodič je tu pre neho, ale aj pocit priestoru."

Predsavzatia sa mi neplnia, iba reálne ciele

Alojz Bogric, Bratislava, otec teenagerky
„Nedávam si teraz žiadne predsavzatia, ale keď som bol mladší, tak som si ich dával. Niektoré vyšli, iné nie. Teraz to neriešim, lebo je to podľa mňa zbytočné. Totiž, ja keď si dám predsavzatie, tak sa mi naisto nesplní. Jedine čo sa mi plní, sú moje plánované ciele v reálnom dosahu a možnostiach. Som nenáročný človek. Momentálne je u mňa priorita vymotať sa z finančného marazmu, ktorý som si spôsobil zariaďovaním bývania. Potom je to cesta do Grécka k Termopylám. Počítam, že by to mohlo byť začiatkom marca. Neskôr návšteva kamaráta zo štúdii na vysokej škole na Morave. A ostatné budem plniť tak, ako sa mi pripletú do cesty."

Slávka Chlebová s deťmi

Foto: archív Slávky Chlebovej

Heslom tohto roka bude minimalizmus

Slávka Chlebová, Bratislava, mama Hanky (5 rokov), Vilka (3 roky) a Grétky (3 mesiace)
„Na novoročné predsavzatia veľmi neverím, pretože nemajú dlhú trvanlivosť, ale určite sú veci, ktoré by som chcela tento rok robiť inak. Keďže nedávno do našej rodina pribudlo tretie dieťatko – Grétka, naše dni bývajú poriadne akčné a niekedy náročné. Pri troch deťoch a firme, ktorej sa venujem, je veľmi ťažké ukradnúť si čas len pre seba. Už sa mi veľakrát potvrdilo, že keď sa mama venuje deťom, rodine a domácnosti na sto percent, skôr či neskôr príde vyhorenie. Prvým „predsavzatím“ je preto čas pre seba aspoň raz za týždeň. Či už to bude cvičenie alebo len prechádzka osamote. Šťastná mama je základ spokojnej rodiny, takže chtiac-nechtiac, budú mi ho musieť dopriať.

Ako som už spomínala, máme tri deti. To znamená veľmi veľa hračiek a darčekov od rodiny. Namiesto toho, aby som sa s deťmi naozaj hrala, iba zbieram zbieram po dome a upratujem. Heslom tohto roka bude preto minimalizmus. Veľká časť hračiek a vecí sa snáď presunie tam, kde budú potrebnejšie a nám zostane čas sa naozaj spolu hrať a nie len upratovať.

Ako sa nám potvrdilo aj počas uplynulých sviatkov, tým najkrajším darčekom sú spoločné zážitky a spomienky. Chceme, aby si naše deti pamätali nás a nie veci, budeme sa preto snažiť nahradiť darčeky výletmi a spoločne stráveným časom. A v neposlednom rade by som chcela byť viac v pohode. Nestresovať sa tým, že nie je vždy upratané, to bude, keď deti odídu z domu. Teraz by som sa chcela najmä tešiť z maličkostí všedných dní, z toho, že môžeme byť spolu."

Skoro vždy sa snažím schudnúť

Jana Michalková, Levoča, mama vysokoškoláčky Silvie
„Skoro vždy sa snažím schudnúť. A nikdy sa to nedarí."

Veronika so synmi.

Foto: archív Veroniky Neilovej

Viac sa venovať deťom i sebe

Veronika Neilová, Medzilaborce, mama 10-ročného Matúša a 8-ročného Miška
„Predsavzatia si nedávam len na začiatku roka. Keď človek niečo chce, tak by nemal čakať na Nový rok, ale plniť si predsavzatia a túžby hneď. Hoci aj v máji či septembri. Moje predsavzatia napríklad sú, že sa deťom budem viac venovať, a že si nájdem viac času aj pre seba. A každý deň si hovorím, že dnes toho vypijem viac a stále sa mi to nedarí. Pochopiteľne, nealko."








Martina Vallová so synom Tomášom

Foto: archív Martiny Vallovej

Do nového roku si prajem šťastie

Martina Vallová, Lehôtka Pod Brehmi, mama Tomáša (10 rokov)
„Do nového roku by som si priala, aby sa politici zobudili a nezdražovali. So synom som sama, mám prácu aj nie, trápime sa všelijako. Túžby, priania? Hmm... Byť milovaná. Synom som, ale tak inak myslím. Šťastie mať."








ANKETA:

Aké predsavzatie ste si dali do tohto roka?

25,0%



33,3%



8,3%



0,0%



33,3%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >