Maj vždy pri sebe vreckovku. Čo dáš, to dostaneš. Akú najlepšiu radu dostali mamičky od svojej mamy či babičky?

gb, pt, 15. decembra 2018 o 08:41

Opýtali sme sa slovenských mamičiek, čo im do života a výchovy detí poradili ich vlastné mamy či babičky. Niektoré dostali hlavne praktické rady. Napríklad maj pri sebe vždy vreckovku, zíde sa ti. Či radu, aby doma udržovali poriadok a bolo vždy navarené. Iné mamičky sa dodnes riadia odporúčaniami, aby nemysleli na peniaze, tie vraj vždy budú, ale sústreďovali sa hlavne na dieťa.

Keď nevieš, opýtaj sa mamy.

Foto: Shutterstock.com

Renáta Čapková sa riadi radou starej mamy - buď vďačná za to, že ráno môžeš vstať.

Foto: archív Renáty Čapkovej

Buď vďačná za každý deň

Renáta Čapková, 42 rokov, 3 deti
Každý deň si spomeniem na to, čo hovorievala moja stará mama, mama mojej mamy, keď sa jej niekto sťažoval na problémy: Buď vďačná za to, že ráno môžeš vstať, obliecť sa a urobiť cez deň veci, ktoré urobíš. A večer musíš byť vďačná za to, že si ľahneš do postele, bez ohľadu na to, či sa ti deň vydaril alebo nie. To ma vždy nakopne, aj keď má človek niekedy naozaj svoj deň „D“...





Vo dvojici je život ľahší

Alexandra Danilov, 41 rokov, 2 deti
Moja babka mala také porekadlo: Aký peň, taký peň, ale vždy je za ním tieň. Myslela to tak, že aj keď má chlap svoje chyby, vždy sa žene žije ľahšie, keď ho má. V zmysle, že vo dvojici sa to tiahne ľahšie ako keď je človek sám. Určite, neplatí to unisono, týraným ženám je určite lepšie bez chlapa, ale ona to brala z pohľadu svojej doby.

Radka Kaščáková máva vždy poruke vreckovky.

Foto: archív Radky Kaščákovej

Praktické vreckovky nadovšetko

Radka Kaščáková, 42 rokov, 2 deti
Najlepšia rada? Vždy mi to prízvukovali, mama aj babka – nos so sebou „kapesníky“, ako sa u nás na Spiši hovorí vreckovkám. No a majú pravdu. Vždy ich nosím, a vždy sa mi zídu. Každý ich stále odo mňa pýta. Deti, manžel, všetci ich vždy chcú. Naozaj praktická rada.




Peniaze boli aj budú

Martina Mikušová, mama dvojročného Marcuska, Trnava
Akú najlepšiu radu som dostala od svojej babičky? Na túto otázku sa mi odpovedá ľahučko. Kedysi ako malé dievčatko, potom slečna, som pravidelne počúvala, ako naša babička hovorievala môjmu otcovi aj mame: Peniaze boli aj budú. Vtedy som nechápala, čo všetko táto veta naozaj znamená. A čo všetko do nej zhrnula ona. Veď ktovie, s akými otázkami za ňou občas moji rodičia prišli, možno sa i podelili o starosti... Dnes som si túto vetu osvojila aj ja, prišla som na to, čo všetko vystihuje. Aplikujem ju do svojho života napriek tomu, že chodím popri malom synčekovi i do práce. Nikdy na to nezabudnem. Babička tým chcela povedať, aby rodičia dávali čas, lásku, pozornosť, radosť a opateru deťom. Samozrejme, i do práce sa musí chodiť, peniaze sú súčasťou života, ale nič nerobiť na úkor deti. Babička nám vštepovala, že nič nie je dôležitejšie ako zdravie a šťastie, zdravie detí na prvom mieste.

Martina Mikušová so synom Marcuskom

Foto: archív Martiny Mikušovej

Žena má byť prakticky zameraná

Ľudmila Glončáková, 45 rokov, matka 2 detí, Liptovská Sielnica, okres Liptovský Mikuláš
Tou najlepšou radou, ktorú som si od našej mamy vzala, bolo, že žena má byť prakticky zameraná. Najmä vo vedení domácnosti: mať navarené, upratané a používať vo výchove sedliacky rozum. Zameriavať sa pritom na starostlivosť o zdravie detí aj svoje. Žena je základ rodiny, s tým sú spojené vlastnosti ako čestnosť, pravdovravnosť a pracovitosť. Ďalšou dôležitou radou je, aby si žena na seba vzala toľko, aby to zvládla a nebola preťažená. Od mamy som veľa odpozerala, všetko mi prakticky vysvetlila, učím sa na jej chybách i skúsenostiach. Mama mi vždy v dobrom radila. Všetko si predávame tradičným spôsobom z pokolenia a pokolenie. Vždy mi hovorila: Mňa toto naučila moja mama, takto by si to mohla. Za to si ju veľmi vážim a verím, že to iste odovzdám aj svojím dvom deťom.

Ľudmila Glončáková s dcérkou Táničkou

Foto: archív Ľudmily Glončákovej


Čo dáš, to dostaneš

Silvia Pílková, 39 rokov, matka 3 detí, Detva
Moja mama vždy hovorila: Čo dáš, to dostaneš. A neplatí to len pre život, ale aj vo vzťahu k deťom. Ako mama sa vždy snažím nájsť čas, keď to moje deti potrebujú. Nespolieham sa na ustálené frázy a jednoslovné odpovede. Moja dcéra od malička vyžadovala vysvetlenie. Odpoveď nie nestačila. Vždy to bolo: nie, lebo... Televízor nahradili spoločenské hry a výlety. A moja mama? Aj naše prehrešky často riešila rozhovorom, hoci nám by v tej chvíli bola milšia facka. Dnes som jej vďačná za trpezlivosť a porozumenie. Na oplátku sa snažím byť jej priateľkou a denne aspoň cez telefón venovať jej trochu svojho času. Lebo čo som dostala, dávam a rada...

Veronika Zimová s Emkou

Foto: archív Veroniky Zimovej

Dieťa je prvoradé

Veronika Zimová, 36 rokov, mama štvorročnej Emky, Skačany, okres Partizánske
S mojou mamou máme výborný vzťah. Vždy ma učila, že deti sú základ rodiny. Najskôr sa treba pozerať na jeho potreby, až potom na svoje. Moja dcérka je pre mňa všetko. Je veľmi hravá a ja ju podporujem vo všetkom. Od mamy som sa naučila, že dieťa sa má i zahrať, ale tiež vedieť sa prispôsobiť. Snažím sa tak vidieť v mojej dcérke už budúceho veľkého človeka, s potrebnými vedomosťami i skúsenosťami, ktoré sa naučí v rodinnom prostredí.







Hana Marková s dcérami

Foto: archív Hany Markovej

Počúvaj svoj inštinkt

Hana Marková, mama dvoch dcér, Šaratice
Moja odpoveď je, že mám počúvať svoj inštinkt. Mama mi hovorila, že mám počúvať dieťa, následne sa riadiť inštinktom a sedliackym rozumom. Nič sa nemá preháňať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >