Nie je praženica ako praženica. Tri recepty s fantáziou na tento „najjednoduchší“ kuchársky vývtor

Patricia Poprocká, 6. apríla 2024 o 06:16

Praženica sa vo všeobecnosti považuje za jedno z najjednoduchších jedál, ktoré zvládne aj kuchársky začiatočník. Nie je to však celkom tak, aj miešané vajíčka treba vedieť dobre pripraviť a navyše – nie je praženica ako praženica.

Vždy tá istá a predsa iná.

Foto: Shutterstock.com

Základ síce ostáva rovnaký – miešané a opražené vajíčka, líšia sa však už prílohy a – postup, akým ich pripravíte. Ak si chcete svoj osvedčený postup prípravy trošku ozvláštniť, ponúkame vám tri recepty na trošku inú praženicu.

Z troch surovín

Potrebujeme len vajíčka, maslo a kyslú smotanu. V tomto prípade je postup netradičný, ale o to jednoduchší. Vajčíka rozbijeme priamo do studenej panvice. Pridáme aj kúsok masla a následne zapneme sporák. Až pri ohrievaní začneme miešať a miešame neustále, kým vajíčka nezačnú tuhnúť. Miešame neustále, až do dosiahnutia želanej konzistencie. Pozor, treba rátať s tým, že vajíčka po odstavení ešte trocha stuhnú, preto sa odporúča stiahnuť ich troška skôr. Následne pridáme kyslú smotanu (polievkovú lyžicu na tri vajíčka) a vymiešame do spojenej masy. Až vtedy jemne dosolíme, ozdobíme bylinkami, napríklad zeleným petržlenom a môžeme jesť.

Cibuľková klasika trošku inak

V tomto recepte sú postupy dva: Buď na troche masla opražíme cibuľku a následne pridáme rozmiešané vajíčka, alebo naopak: Na troche roztopeného masla rozmiešate vajíčka a krátko pred dosiahnutím želanej hustoty (niekto preferuje redšiu, iný tuhšiu) pridáme nakrájanú cibuľku. Vtedy je jej chuť výraznejšia. Na konci dochutíme vegetou, nie soľou. Kto má rád, môže ešte vrch dozdobiť petržlenovou vňaťou, prípadne červenou paprikou.

Bryndzová praženica

Nikdy nie je lepšia ako teraz na jar, kedy je aj najchutnejšia bryndza. Najprv rozpustíme maslo (v pôvodnom recepte je takzvané prepustené, ghee maslo, ktoré je zdravšie, ak však nemáte, môžete použiť aj obyčajné), do ktorého pridáme vajíčka – osolíme a mierne okoreníme čiernym peprom. V nádobke zmiešame bryndzu s troškou smotanového bieleho jogurtu a túto zmes následne pridáme do hotových vajíčok. Vymiešame na hladký krém a podávame. Skvele chutí so surovou červenou cibuľkou a pažítkou ako ozdobou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >