
Medvedí cesnak je bylinka, ktorá má veľmi široké využitie.
Foto: shutterstock.comJe vraj prvou rastlinou, ktorú zje medveď po prebudení zo zimného spánku, preto aj to meno. Medvedí cesnak patrí medzi prvé čerstvé bylinky, ktorú po zime možno v prírode zbierať. Má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie a preto vám dnes prinášame tipy, ako ho v kuchyni spracovať.
Medvedí cesnak je bylinka, ktorá má veľmi široké využitie.
Foto: shutterstock.comČo so starým chlebom alebo pečivom? Niekto ho suší a zomelie na strúhanku, ak však práve nemáte nič iné poruke na rýchlu večeru, môžete z neho vyčarovať aj chuté jedlo. Bez toho, aby si ostatní všimli, že je starý. Tu je 12 tipov ako.
Teplé počasie sa ešte nelúči, a tak ani jedálniček zatiaľ nemusíte ladiť do jesenných tónov. Ak premýšľate, čo letného si ešte pripraviť pred nástupom chladnejšieho počasia, dobrý tip ponúka výživová poradkyňa, modelka a vášnivá kuchárka Mirka Luberdová. Recept na kuracie mäso s rímskym šalátom a bielym dresingom určite vyskúšajte.
Z každoročnej dovolenky v Taliansku si obľúbená herečka Viki Ráková tento rok priniesla recept na jednoduchú tortu, v ktorej hrajú okrem jabĺk a orechov hlavnú rolu obyčajné rožky. Ak sa vám nechce cez víkend hodiny vypekať, skúste si ju pripraviť.
Tak, ako Slovenky na zimu zavárajú kvasené uhorky, marhuľové kompóty či slivkové džemy, talianske mamy a babičky si do zásob ukladajú paradajkovú omáčku. Použiť sa dá na cestoviny, pod mäso či ako základ na pizzu. Keď omáčku v mrazivom januári vytiahnete z mrazničky, hneď sa prenesiete do obdobie bezstarostných, slnečných prázdnin.
Niečo ako náš hemendex, ale naozaj len ako. Príprava trvá o niečo dlhšie, výsledkom sú bohaté raňajky, ktoré vás zasýtia na veľkú časť dňa. A hoci sa jedlo v origináli volá „English Breakfast“, teda anglické raňajky, pokojne si ho môžete pripraviť aj na večeru. Vzhľadom na dlhší čas prípravy je to možno aj lepší nápad.
Šťavnaté, osviežujúce, sladké aj kyselkavé zároveň. Všetky tieto pôžitky naraz si vychutnáte v každom z týchto malinových koláčikov.
Chutí takmer rovnako ako klasický kysnutý s maslovou posýpkou, jeho zloženie je však o niečo ľahšie a – zdravšie. Slivky už dozrievajú, a teraz, ešte trošku kyslasté, sú na tento zákusok ideálne. Nech sa páči, recept.