Cisársky rez, život zachraňujúci i nebezpečný zároveň. Prečo je po ňom dobré piť kávu a v čom pomáha žuvačka?

Patricia Poprocká, 9. apríla 2024 o 06:25

Cisárskym rezom končí u nás každé tretie tehotenstvo. Hoci sú mnohí ľudia presvedčení, že je jedno, akým spôsobom príde dieťa na svet, nie je to tak. Cisársky rez je operácia, vážny zásah do organizmu, ktorý môže mať v prípade komplikácií aj fatálne následky. Negatívny vplyv má aj na samotné bábätká a ich imunitu.

Cisársky rez je život zachraňujúca, ale aj nebezpečná operácia.

Foto: Shutterstock.com

Nedávno po cisárskom reze zomrela mladá žena Jana (32) na embóliu pľúc, ktorá po sebe zanechala okrem bábätka aj manžela a päťročnú dcérku. Zo Žiliny ju previezli do Banskej Bystrice, kde jej však už nedokázali pomôcť.

Práve apríl je mesiacom povedomia o cisárskom reze a hoci nie všetkým ženám dovoľuje zdravotný stav rodiť prirodzene, výzvy odborníkov na to, aby sa počet cisárskych rezov minimalizoval, sú namieste. Cisársky rez má viacero rizík:

1. Poranenie okolitých orgánov maternice – najčastejšie to býva močový mechúr, najmä ak je prirastený k prednej stene maternice, alebo črevo.

2. Infekcia pooperačnej rany je veľmi nepríjemná a ak sa nezachytí a nelieči včas, môže byť pre ženu aj smrteľná, ak spôsobí otravu krvi. Infekcia môže postihnúť aj maternicu či močový trakt.

3. Komplikácie so zrážaním krvi. Cisársky rez zvyšuje riziko trombózy

4. Aj dlhší čas po cisárskom reze môžu ženy pociťovať chronické bolesti zo zrastov, objaviť sa môže aj nepravidelné krvácanie v dôsledku jazvy na maternici.

5. Možné komplikácie pri nasledujúcich tehotenstvách. Okrem zvýšeného rizika neplodnosti býva ďalšou komplikáciou v tehotenstve po cisárskom reze vcestná alebo vrastená placenta.

6. Hrozba potratu. Ak sa plod uhniezdi do jazvy na maternici, hrozí prasnutie maternice. Vyššie je aj riziko mimomaternicového tehotenstva.

7. Cisársky rez zvyšuje aj riziko predčasného pôrodu v budúcich tehotenstvách.

8. „Bábätká narodené cisárskym rezom majú častejšie problémy s dýchaním po pôrode, pretože počas pôrodu nedošlo k úplnému vytlačeniu plodovej vody z pľúc,“ upozorňuje známy pôrodník Jozef Záhumenský v knihe Pôrodníctvo pre každého. Majú aj väčšie problémy s udržaním telesnej teploty, z dlhodobého hľadiska majú väčšie riziká oslabenej imunity.

9. Dlhšia a náročnejšia rekonvalescencia v porovnaní s vaginánym pôrodom. Problémom sú hlavne pooperačné bolesti a celková slabosť. Odporúča sa dostatočné pitie tekutín, ľahká strava a skoré vstávanie z lôžka. Na urýchlenie pohybu čriev po operácii je vhodné okrem čajov aj žutie žuvačky. Jozef Záhumenský odporúča tiež kávu – keďže kofeín urýchľuje regeneráciu po operácii a znižuje riziko pooperačných bolestí hlavy.

10. Psychické dôsledky. Sú ženy, ktoré berú cisársky rez ako osobné zlyhanie, že nedokázali priviesť dieťa na svet prirodzeným spôsobom, najmä v prípadoch necitlivých zásahov do pôvodne rozbehnutého pôrodného procesu. Mnohé pociťujú traumu, stres, úzkosť či depresiu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >