Obaly od mliečnych výrobkov sa triedia rôzne. Jeden niekedy aj do troch rôznych kontajnerov.
Foto: Shutterstock.comKam ktorý obal vyhodiť, býva napísané priamo na ňom. Pre zjednodušenie je tu aj farebné rozlíšenie – modrá farba patrí papieru, zelená sklu, žltá plastom, červená kovom a oranžová nápojovým kartónom. Navyše, obaly, ktoré patria do triedeného zberu, majú označenie tmavozelenú šípku vo svetlozelenom krúžku.
Celkom jednoduché to však nie je, vzhľadom na to, že niektoré obaly sú zálohované a patria do späť do obchodu, a iné sa zasa skladajú z viacerých častí, ktoré patria každá inam. Navyše, jednotlivé obce majú rôzne pravidlá, niektoré napríklad dávajú kovy a plasty spoločne, iné zasa vyžadujú triedenie v samostatných vreciach.
Predsa len základné triedenie má svoje univerzálne pravidlá: Takže ako čo vyhadzovať?
Kelímok od jogrutu či smotany – stred patrí do plastov, ale pozor, ak je ešte obalené papierom, ten treba odtrhnúť a dať do papierov. No a napokon viečko do kovov.
Kartón od mlieka či kefíru – ten je oranžový, patrí medzi nápojové kartóny. Viečko zasa do plastov.
Mlieko v sklenenej fľaši – fľaša do skla, viečko do červenej nádoby s kovmi.
Obal od kakaového mlieka – plastová fľaša, čiže aj s viečkom do plastov.
Obal zo sáčkového mlieka – do plastov.
Smotana do kávy – maličké krabičky, ktoré treba tiež rozdeliť – krabičku do plastov, viečko do kovov.
Obal od masla – ten sa neseparuje, je kombinovaný, navyše zamastený, patrí teda do zmesového odpadu.
Obal zo sušeného mlieka – krabica do papiera, vnútorný sáčok do plastov.
Triedenie odpadu je dôležité, pretože len vytriedený odpad možno zhodnotiť a recyklovať. Okrem toho je to aj lacnejšie – za zber triedeného odpadu sa neplatí, hradia ho výrobcovia.