„Bude z neho buzerant, ak ho budeš dlho kojiť.“ 30 „rád“ mamičkám z reálneho života

Patricia Poprocká, 5. apríla 2022 o 04:33

Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou, žiaľ, platí aj pri dojčení. Aj keď ide o prirodzenú a jednoduchú vec, ktorá nám je biologicky daná, aby ľudské mláďa prežilo na tomto svete, snahy o vedecké skúmania a vysvetlenia urobili z dojčenia hotovú vedu a priniesli množstvo mýtov, ktoré ho komplikujú.

Na dojčiacu ženu sa valia rady z každej strany, treba si vybrať, ktoré počúvnuť.

Foto: shutterstock

S akými tvrdeniami sa ženy stretávajú? Žiaľ, mnohé z nich sú aj od lekárov či iných odborníkov, autorít, od ktorých matky očakávajú fundovanú pomoc, no dostáva sa im opaku, v dôsledku čoho potom ženy s dojčením predčasne a zbytočne končia, prípadne sa im vôbec nepodarí začať.

Minulotýždňová správa združení MAMILA a Ženské kruhy poukázala na to, že ženám sa v pôrodniciach nedostáva dostatočnej pomoci s dojčením, ministerstvo zdravotníctva oponovalo, že situácia sa podľa ich vlastných štatistík zlepšuje.

Nechajme hovoriť samotné ženy, ktoré sa nedávno na sociálnej sieti pre združenie MAMILA podelili o nepravdy, ktoré sa o dojčení napočúvali.

Ak si dieťa pýta dojčenie častejšie ako tri hodiny, znamená to, že má žena slabé mlieko. (žiadne slabé ani silné mlieko neexistuje, je normálne, ak si dieťa pýta dojčenie často, s kvalitou mlieka to nemá nič spoločné)

Keď dieťa po kojení zaspí, má žena dobré mlieko.

Žena nemôže piť bublinkové nápoje, lebo dieťa potom bude bolieť bruško.

Keď má matka teplotu, nemôže dojčiť lebo sa dieťa popáli. Ani keď jej je zima, lebo mlieko je studené a ťažko ide von.

Dojčiaca žena môže piť kávu len do tretej hodiny popoludní.

Keď zje dojčiaca žena čalamádu, mlieko sa jej v prsiach zrazí.

Dojčené dieťa sa nemá očkovať, lebo sa organizmus bráni. Je teda lepšie dieťa odstaviť a nechať očkovať.

V noci sa nemá kojiť, dieťa musí pochopiť, že vtedy sa spí.

Dieťa musí mať cumeľ, inak si ho spraví z bradavky. (cumeľ nie je dobré používať, viac v tomto článku)

„Spanie v jednej posteli a nočné kojenie je problém. Čo budete robiť, ak budete chcieť ísť do kina?“ – dostalo sa „rady“ Zdenke. (spanie v jednej posteli je prospešné, pre deti i pre matky, viac napríklad v tomto rozhovore s odborníkom Jamesom McKennom)

„S týmito prsiami nikdy kojiť nebudete!!! Tieto prsia dojčia už osem a pol roka vkuse, tretie dieťa a očakávam, že ešte aspoň dva roky kojiť budú. Tiež mi vraveli, že mám slabé mlieko, keď prvá dcéra stále plakala. U syna som mala zase „moc tučné“ mlieko, v troch mesiacoch mal deväť kíl. Teraz to vyzerá na konečne „normálne“ mlieko,“ smeje sa Michaela.

Dojčenie starších detí je úchylné, dokonca nechutné. (dojčenie starších detí má veľký význam, viac v článku Nie je na tom nič choré, naopak)

Po deviatom mesiaci je mlieko už len voda a dieťaťu nič nedáva.

„Ak ho budeš tak dlho kojiť, bude z neho buzerant...“

Veľké deti sa dojčia len zo zvyku, nič im to už nedáva.

„Doktorka mi vravela, že malá má reflux, lebo ju často dojčím, mieša sa jej staré mlieko s novým a nestihne vytráviť. A že mám muža posielať na tri hodiny kočíkovať a tak často kojiť,“ spomína Frederika.

Ak budete kojiť na požiadanie, roztiahne sa dieťaťu žalúdok.

Novorodencovi treba dávať aj vodu, lebo mlieko nestačí. (v skutočnosti mlieko pokrýva všetky jeho potreby, netreba mu dávať vodu dokonca ani v horúčavách)

„Vraveli mi, že keď budem dieťa neustále prikladať k prsníku na požiadanie, o chvíľu nebudem mať žiadne mlieko,“ vraví Lenka.

„Nejedz tú kapustu, veď ti skysne mlieko,“ podelila sa o radu Romina.

A ešte jedna hláška: „Nerehoc sa tak, veď spravíš malému z mlieka smotanu.“

Nočné kojenie kazí zuby. (Ani náhodou.)

„Ak začnem dieťa prikrmovať, mala by som obmedzovať dojčenie,“ hovorí Lenka. (príkrmy a dojčenie sa navzájom vôbec nevylučujú, je dobré nechať na dieťati, nech sa naďalej dojčí podľa svojich potrieb)

Dojčenie má mať režim, každé dve tri hodiny, ani menej, ani viac. (dojčenie režim nemá, každé dieťa si ho žiada inak, dokonca aj keď len pred chvíľou dopilo, dojčenie nie je len o materskom mlieku, dojčenie upokojuje, uspáva, zmierňuje bolesť, a pod.)

Treba kojiť každé tri hodiny, aby sa mlieko stihlo dotvoriť.

„Vraveli mi, že nemám nechávať dcéru dlho na prsníku, lebo mi vypije všetko mlieko naraz a čo jej dám neskôr,“ spomína Ivona.

„Dvojčatá neukojíte,“ povzbudenie pre Oľgu z pôrodnice.

Po každom dojčení vyplachovať dieťaťu ústa vodou.

„Ak ho neodstavíte, budete ho kojiť do osemnástky,“ varovala lekárka Ivanu. Syn sa odstavil sám v štyroch rokoch.

Tehotná žena nemôže dojčiť.

Kojenie bolí, treba to vydržať. (ak bolí, je to signál, že treba niečo upraviť, najčastejšie prisávanie bábätka, viac v tomto článku)


ANKETA:

Stretli ste sa aj vy s nesprávnymi radami o dojčení?

86,1%



10,3%



3,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >