Kávičku? Radšej nie, ešte kojím... Treba sa počas dojčenia obmedzovať v pití kávy?

Patricia Poprocká, 21. novembra 2021 o 04:30

Môžem piť kávu, ak dojčím? Ak áno, koľko najviac a ako dlho pred? Túto dilemu riešia mnohé matky s malými deťmi, niektoré dokonca radšej s dojčením skončia, aby sa mohli vrátiť k neobmedzenému popíjaniu obľúbeného nápoja. Ako to je v skutočnosti – predstavuje káva pre dojčenie problém a musí sa žena kontrolovať?

Prechádza kofeín do mlieka a predstavuje riziko pre bábätko?

Foto: shutterstock.com

„Kávu môžete, ale rátajte s tým, že od jej množstva bude závisieť aj spánok dieťaťa,“ dostalo sa Anete rady v pôrodnici, keď sa opýtala sestričky, či môže piť kávu, ak dojčí. Ako spomína, prvé týždne si dopriala obľúbený nápoj s malou dušičkou a výčitkami svedomia, nedialo sa však vôbec nič. „Asi dcéra podedila lásku ku káve po mne, nebývala plačlivá ani sme nemali problémy so spánkom, takže potom som to už vôbec neriešila. Dojčila som, aj kávičkovala,“ spomína s úsmevom dnes.

Neplatí, že dojčenie a káva nejdú dohromady. Upozorňuje na to aj občianske združenie MAMILA, ktoré sa venuje pomoci ženám pri dojčení a starostlivosti o deti. „Počas dojčenia sa matkám, zdá sa, zakazuje preventívne všetko. Jedným z hlavných dôvodov je aj to, že dojčenie sa často považuje za prechodnú záležitosť pár týždňov či mesiacov. Vôbec sa nezvažuje, že kladenie takýchto prekážok či obmedzení pre život matky, môže viesť k zníženiu dĺžky dojčenia,“ konštatuje na svojom webe v článku venovanom práve pitiu kávy.

Aj keď sa v súvislosti s dojčením upozorňuje, že všetko, čo žena zje alebo vypije, „ide do mlieka“ a potom bábätku, nie je to tak dramatické ako to vyzerá. „Takéto vyjadrenie vystraší, ale už sa nedopovie, že do mlieka to prechádza v stopových množstvách. Naopak, niekedy sa vytvára dojem, ako keby bábätko z prsníka pilo priamo kávu. Čokoľvek, čo sa má nachádzať v materskom mlieku, sa musí najprv nachádzať v krvi a hladina kofeínu v materskom mlieku je podobne ako pri väčšine látok nízka,“ vysvetľuje MAMILA.

Pitie kávy teda pre dieťa a jeho spánok nepredstavuje problém. Žena sa nemusí obmedzovať v tom, aby pila „len slabú“ kávu, len instantnú, prípadne aby si ju „radšej zriedila mliekom“. Napokon, ukázala to aj štúdia z roku 2012, podľa ktorej spánok bábätiek matiek, ktoré pili kávu (šlo o dávku 300 mg kofeínu za deň), sa nijako nelíšil od spánku bábätiek matiek, ktoré kávu nepili.

Ako MAMILA ďalej približuje, na to, aby sa nejaká látka nachádzala v materskom mlieku, musí byť najprv v matkinej krvi. Ak si teda matka dá napríklad kávu, v ktorej je 60 mg kofeínu, v krvi z toho bude mať len určitú hladinu (množstvá sa počítajú v mikrogramoch – 2,39 – 4,05 mikrogramu/ml). Z toho sa do materského mlieka navyše nebude dostávať pomerne veľká časť kofeínu, ktorá je viazaná na bielkovinu. „Len približne 0,06 % - 1,5 % sa môže dostať do materského mlieka. V štúdiách s matkami, ktoré pili kávu, sa ukázalo, že hladiny kofeínu v materskom mlieku boli buď nezistiteľné alebo sa počítali v mikrogramoch – čiže nesmierne malé množstvá,“ spresňuje združenie.

Aká je teda odpoveď na otázku z úvodu? „Dojčiace matky môžu piť kávu a pokračovať v dojčení bez obmedzení a bez toho, aby časovali pitie kávy v súvislosti s dojčením.“

Celý článok MAMILY si môžete prečítať na tomto linku.


ANKETA:

Pijete/pili ste kávu v čase, keď ste dojčili?

75,5%



12,7%



5,9%



3,9%



2,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >