Tento týždeň píše Lucia Kantorová: Dojčenie že kazí detské zúbky? Ani náhodou

MUDr. Lucia Kantorová, predsedníčka OZ MAMILA, 14. júna 2020 o 04:55

V našej novej rubrike sa vám budú každý týždeň prihovárať odborníci na rozličné témy, ktorým sa venujú. Veríme, že ich názory či postrehy zo života vám uľahčia starostlivosť o deti, prípadne riešenie problémov, s akými sa pri výchove stretávate. V dnešnej prvej časti píše predsedníčka OZ MAMILA MUDr. Lucia Kantorová o vplyve dojčenia na detské zúbky.

MUDr. Lucia Kantorová pomáha ženám ako predsedníčka OZ MAMILA už šesť rokov.

Foto: archív Lucie Kantorovej

Jedna z častých otázok, ktoré pri pomoci s dojčením v MAMILE dostávame, prichádza od žien, ktoré úspešne dojčia väčšie bábätko, je na tému mliečne zuby a zubné kazy. Ženy sa síce dozvedajú, že dojčenie je dôležité, a že má spoločne s jedením rodinného jedla pokračovať aj po dovŕšení druhých narodenín, keď však dieťaťu začnú rásť zúbky, dostávajú sa do dilemy.

MUDr. Lucia Kantorová
Lekárka (LF UK Bratislava) a profesionálna laktačná poradkyňa. Je predsedníčkou občianskeho združenia MAMILA od roku 2014. MAMILA je organizácia, v ktorej pôsobia lekári, zdravotníci, zdravotné sestry a pôrodné asistentky, psychologičky ako aj ženy mnohých iných odborností a profesií za vedenia profesora pediatrie Jacka Newmana. Poradenstvu pri dojčení sa združenie venuje od roku 2001. Lucia Kantorová v MAMILE pomáhala vytvárať systém vzdelávania laktačných poradkýň v súlade s medzinárodnými kritériami IBCLC ako aj program vzdelávania pre nemocnice a pediatrov v súlade s kritériami koncepcie nemocníc baby-friendly BFHI (UNICEF/WHO). Počas jej vedenia sa MAMILA stala súčasťou medzinárodnej siete IBFAN, ktorá pomáha dojčeným aj nedojčeným deťom, aby mali prístup k bezpečnej výžive a boli chránené pred propagáciou nepotrebného používania umelého mlieka. Okrem vedenia združenia Lucia Kantorová pracuje ako metodička pre tvorbu klinických odporúčaných postupov v rámci projektu Úradu zdravotníckych informácií a štatistiky ČR a Agentúry pre zdravotnícky výskum ČR v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva ČR.
Odrazu sa celý postoj okolia otočí a ženy sa začnú cítiť vinne, že ešte dojčia, pretože často počúvajú: „Nočné dojčenie kazí zuby.“ Alebo: „Dojčenie treba ukončiť, aby dieťa nemalo zubné kazy.“ Nehovoriac o výčitkách, ak dieťa má náhodou naozaj pokazený zúbok. Prípadne, ak sa mu zúbky odlamujú či sčernejú. V tejto situácii každý jeden úsmev dieťaťa vyvoláva v rodičoch pocit viny. Dojčenie je často označené za príčinu zubných kazov a matky bývajú nútené do odstavenia.

Rodičia majú problém pochopiť zmiešané posolstvá, ktoré o dojčení dostávajú – že dojčiť dieťa je pozitívne pre zdravie, ale zároveň, že vraj má na svedomí zubné kazy. Preto im môže priniesť úľavu, ak sa dozvedia, že dojčenie je pre zúbky pomocou.

Materské mlieko obsahuje množstvo látok, ktoré sú pre zdravý chrup dôležité. Má ideálny pomer vápnika a fosforu, čo je významné nielen pre kosti bábätka, ale aj pre jeho zuby. Obsahuje látky, ktoré nepodporujú rast baktérií zubného kazu a ktoré remineralizujú zubnú sklovinu. To znamená, že materské mlieko má možnosť začínajúci zubný kaz zastaviť.

Pravdepodobne poznáte pokus, pri ktorom sa škrupina z vajíčka ponorí do octu. Po určitom čase ocot škrupinu rozruší až rozpustí. Vedci robili podobný pokus s materským mliekom: Dali do odstriekaného materského mlieka vypadnutý mliečny zub. A sledovali, čo sa bude diať. Scenár so škrupinou vajíčka poškodenou octom sa pri materskom mlieku nezopakoval. Zub sa v materskom mlieku nezmenil.

Dojčenie nie je zodpovedné za zubný kaz. A to ani v prípade, že sa dieťa dojčí v noci alebo na zaspávanie. Prevenciou zubného kazu nie je ukončenie dojčenia. Zubný kaz súvisí s potravinami alebo tekutinami s obsahom cukru, nesprávnou výživou alebo s jej nevhodným podávaním, nedostatočným čistením zubov a nedostatočnou dentálnou hygienou. Ďalším významným faktorom pre zubný kaz detí je oslabená zubná sklovina zubov, ktoré už vyrastú s povrchom, ktorý nie je rovnako kvalitný ako pri iných zuboch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >