Cumeľ, fantastická vec? Brožúrka pre mamičky ho do neba vychvaľuje, negatíva zamlčuje

Patricia Poprocká, 5. februára 2020 o 04:34

Aj keď personál pôrodníc v snahe podporiť dojčenie mamičkám radí, aby svojim bábätkám cumlíky nedávali, informačné brožúrky, ktoré tam dostávajú, hovoria presný opak. Cumlík vychvaľujú takpovediac „do nebies“, chybne prirovnávajú k bradavkám a chvália jeho utišujúce účinky. O negatívach ani slovo.

Bez cumlíka to je prirodzené. Nezabránite, aby si dieťa vkladalo do úst pršteky či čokoľvek iné, je to súčasť jeho skúmania seba aj okolitého sveta.

Foto: shutterstock.com

„Už takmer 50 rokov mamičky na celom svete poznajú a obľúbili si cumlíky. Špeciálny tvar dáva pri kŕmení rovnako príjemný a bezpečný pocit ako pri saní dieťaťa z prsných bradaviek pri dojčení. Presne kopírujú jej prirodzenú funkciu a pomáhajú precvičovať činnosť detských úst,“ píše sa napríklad v príručke pre mamičky Rodičia a ja, na ktorej tvorbe sa podieľal kolektív autorov, vrátane psychologičky a viacerých lekárov.

Svoje produkty v nej propagovali viaceré firmy, vrátane tej na výrobu cumlíkov, hryzátok a dojčenských fliaš. Reklamu tam mal aj výrobca umelého mlieka, nie však na mlieko, ale na doplnkovú výživu matiek. Distribúciu brožúrky mali na starosti matričné úrady, teda štát.

Čiže aj s prispením štátu sa mamičkám dostáva ohromnej reklamy na cumlíky: „Rovnako ako mnoho ostatných rodičov zistíte, že používanie cumlíka je jeden zo spôsobov v prípadoch, keď iné metódy vedúce k utíšeniu dieťaťa zlyhajú, aby sa vaše dieťa utíšilo a spokojne odpočívalo.“

Nuž, ktorá mamička odolá? Keďže sa to neuvádza v brožúrke, pripomíname my:

Cumlík je pre bábätká nevhodný a toto sú dôvody:

1. Je náhradou prsníka, matky. Učí dieťa, že upokojujú predmety, nie náruč a blízkosť druhého človeka, čo pri nedostatku lásky a pozornosti v neskoršom období môže viesť k zlozvykom vo vyššom veku. Namiesto cumlíka by sa bábätku mal ponúknuť prsník, nosenie či kolísanie v náručí.

2. Sťažuje dojčenie. Ako upozorňuje občianske združenie Mamila na svojej stránke, cumlík môže spôsobiť problémy s prisávaním bábätka na prsník. Z dlhodobého hľadiska zasa môže znižovať čas strávený na prsníku, postupne znížiť tvorbu mlieka a po počiatočnom dobrom priberaní môže viesť k neskoršiemu nedostatočnému priberaniu okolo troch-štyroch mesiacov.

3. Bábätko, ktoré má cumlík, môže začať odmietať prsník. Dôsledkom môže byť štrajk dojčenia, odmietanie prsníka počas bdelého stavu, niekedy úplne.

4. Pri satí cumlíka bábätko používa odlišné svaly tváre než pri dojčení. Satie cumlíka môže mať vplyv na zhryz a nesprávny vývoj čeľuste a horného podnebia.

5. Cumlík môže maskovať prvé signály bábätka, ktoré naznačujú záujem o dojčenie.

6. Cumlíkom sa na matkine bradavky môže preniesť kandidóza.

7. Cumlík zvyšuje riziko zápalu stredného ucha.

8. Aj keď bábätká dostanú cumlík až po prvom mesiaci úspešného dojčenia, pri neustálom používaní cumlíka sa zníži do 6 mesiacov počet dojčených bábätiek na menej ako 25%. Pri občasnom používaní na menej ako 50%, upozorňuje Mamila. Ak bábätká cumlík vôbec nepoužívajú, je z nich do 6. mesiaca dojčených viac ako 70%.

Ak bábätko namiesto cumlíka dostane matkin prsník, získava podľa Mamily nasledovné:

1. Trávi viac času na prsníku, má teda väčšiu šancu opakovane piť materské mlieko.

2. Satie na prsníku a vypitie mlieka pomáha zvyšovať alebo udržiavať tvorbu mlieka - stimuláciou prsníka sa aktivuje spúšťací reflex a dieťa môže piť, čím sa nastavuje môže zvýšiť tvorba mlieka na potrebnú úroveň.

3. Satie na prsníku bez ohľadu na príjem mlieka je samo o sebe dôležité pre rozvoj mozgových spojení.

4. Satím prsníka sa správne formuje podnebie a spodná čeľusť bábätka. Pri satí prsníka zapája bábätko správne tvárové svaly. Dieťa, ktoré si neuspokojuje sací reflex dojčením, môže pociťovať potrebu sať oveľa dlhšie než dojčené dieťa, a tak potrebuje cumlík aj vo veku, keď už cmúľanie cumlíka alebo prsta, spôsobuje problémy vo vývoji chrupu.
(Zdroj: OZ Mamila)

Cumlík neškodí, palec v ústach áno?
Odporuje si aj samotná spomínaná brožúrka, ktorá v jednej časti vychvaľuje cumlíky ako neoceniteľné pomôcky, v druhej časti upozorňuje na negatívne vplyvy, ak si dieťa cmúľa palec. „Cmúľanie palca spôsobuje zmeny na podnebí a je pravdepodobné, že bude musieť vaše dieťa nosiť strojček na naprávanie stálych zúbkov,“ konštatujú autori príručky. Cmúľanie cumlíka je teda v poriadku? Navyše, palec si cmúľajú deti často najmä preto, že sú zvyknuté na cumlík, od ktorého sa ich dospelí snažia odúčať, prípadne keď sú v strese alebo po prekonaní nejakej traumy. Cmúľanie palca nie je ani tak zlozvyk, ako signál, ktorým nám dieťa chce niečo povedať. Škoda, že o tom sa príručka nezmieňuje, ale dáva rady typu že treba deťom potrieť palec „niečím štipľavým“. Čiže namiesto pomoci mu to ešte viac sťažíme.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >