Škodí vianočná kapustnica dojčenému bábätku? Mali by si ženy dať radšej niečo iné?

Patricia Poprocká, dnes 05:35

Môžu ženy, ktoré dojčia, jesť na Vianoce kapustnicu? Alebo by sa radšej mali obmedziť, aby dieťatko nebolelo bruško? Kyslá kapusta zvykne bývať medzi prvými na zozname nežiaducich potravín pre dojčiace ženy. Oprávnene?

Dojčenie nepredstavuje pre matku obmedzenia v stravovaní, aj keď mnohí stále tvrdia opak.

Foto: Shutterstock.com

Kvasená (alebo často zaužívaná kyslá) kapusta je pre náš organizmus veľmi prospešná, dokonca ešte viac než čerstvá. A to A to vďaka fermentácii, ktorou prechádza. Je vhodná pre všetky vekové kategórie, vrátane tehotných či dojčiacich žien. Má málo kalórií, ale veľa živín ako napríklad vitamín C, K1, B6, tiež má vysoký obsah vlákniny. Ako prebiotikum vie zároveň podporiť zdravé črevo a má protizápalové účinky.

Pri takýchto pozitívach nie je dôvod, aby sa jej zriekali ženy, ktoré dojčia svoje deti alebo tie, ktoré sú tehotné. Zákazy, čo sa týka výberu jedál, sú totiž dávno prekonané. „Ak chcete obmedzovať jedlá, ktoré budete jesť len preto, že v danom čase budete dojčiť, tak je to naozaj nepotrebné a neopodstatnené. Ak na dané jedlá máte chuť, nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste ich nemohli jesť. Dojčiace matky môžu konzumovať všetko, na čo boli zvyknuté aj pred tehotenstvom a počas neho,” vysvetľuje laktačná poradkyňa Andrea Poloková, autorka knihy Praktický návod na dojčenie.

A to sa týka aj kapustnice, ktorá bola v minulosti bežným jedlom ľudí, vrátane matiek, ktoré dojčili. „Je zvláštne, že počas tehotenstva ženy neriešia, či si dajú kapustnicu alebo kapustu v inej podobe, hoci v tom čase, keď je matka tehotná, má bábätko priamo prepojený krvný obeh s jej krvným obehom. Materské mlieko sa tiež tvorí z krvi a nič iné než to, čo je v krvi, v ňom nemôže byť,” spresňuje.

Ak teda daná potravina nespôsobuje žene ťažkosti (intolerancia, alergia a podobne), nemusí sa jej zriekať len preto, že dojčí. Úplne bez obmedzení môže jesť aj ďalšie potraviny zo skupiny, ktoré sa zvyknú označovať ako problémové – napríklad hríby, orechy, citrusy či kravské mlieko. „Na vylúčenie niektorej potraviny z jedálnička treba mať dôvod, vylúčiť ich paušálne nemá zmysel. To, že občas budete počuť, že niekomu niečo bolo, keď zjedol to či ono, ešte neznamená, že to isté platí pre vás či vaše bábätko. Nie je potrebné zozbierať celý zoznam toho, čo niekto niekedy pozoroval a predpokladať, že to tak bude aj vo vašom prípade. Aj dospelí ľudia majú všelijaké možné diéty, ale to neznamená, že aj vám rovnaké potraviny spôsobujú problémy,” uzatvára Andrea Poloková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >