„Skúška dojčenia.“ Sedem dôvodov, prečo je mylná a nemala by sa robiť

Patricia Poprocká, 6. februára 2023 o 05:00

„A priberá? Nejako sa mi nezdá. Nie je bábätko príliš spavé? No nič, urobíme skúšku dojčenia.“ Dodnes si pamätám, ako sa mi stiahol žalúdok a márne som sa pokúšala doktorku presvedčiť, že dojčenie v našom prípade funguje, syn pije dostatočne a teraz skrátka spí. Čo ak pri tej skúške náhodou nevypije dosť a začnú mi nanucovať dokrmovanie? Bolo to veľmi nepríjemné.

Či dieťa pije mlieko z prsníka, možno zistiť aj počas samotného pitia.

Foto: shutterstock.com

Tiež ste sa dostali v pôrodnici do podobnej situácie, akú opisuje Andrea? Takzvaná skúška dojčenia, kedy sa bábätko odváži pred dojčením a po ňom, sa dodnes v niektorých pôrodniciach mylne považuje za indikátor toho, či má žena dostatok mlieka, resp. či bábätko dostatočne pije a prospieva. V skutočnosti je to však veľmi nepresná a škodlivá praktika, ktorá môže celé dojčenie skomplikovať a zneistiť matku.

Tu je sedem dôvodov, prečo:

Je nepresná

Nedáva reálny obraz o tom, ako sa bábätko dojčí. Bábätko môže v rôznych časoch piť rôzne množstvá mlieka. Každé dieťa je iné a nedá sa vtesnať do jednotných tabuliek.

Je stresujúca

Ženu môže presvedčiť, že nemá dosť mlieka, resp. o tom začne pochybovať. Môže ju to vystrašiť, naštrbiť jej sebavedomie a odhodlanie dojčiť bábätko.

Nepomáha zlepšiť dojčenie

V prípade problémov žene neukazuje, ako si môže s dojčením pomôcť. Skôr naopak, odporúčaným riešením často býva dokŕmenie umelým mliekom, ktoré dojčenie potom ešte viac sťažuje a neraz i predčasne končí. A to celkom zbytočne.

Zneisťuje

Neposilňuje materské kompetencie ženy, skôr ju v nich zneisťuje. Pre mnohé ženy je veľmi náročná a bolestivá predstava, že nedokážu nasýtiť svojej dieťa, hoci to v skutočnosti vôbec nemusí byť pravda. Od psychickej pohody, resp. nepohody sa odvíja celý rad ďalších akivít, ako aj celkový pocit ženy v úlohe matky. Nepokoj, stres a neistota sa potom prenášajú aj na dieťa.

Je nespoľahlivá

Okrem vyššie uvedeného, že každé bábätko je iné, je tu ešte technická odchýlka. Každá váha váži inak, niekedy aj pokazená. Je prípad, že ukazovala dieťaťu väčšiu váhu pred nadojčením než po ňom.

Vyrušuje bábätko

A to pred dojčením aj po ňom. Váženie pred dojčením neumožňuje žene okamžite zareagovať na signály záujmu o dojčenie, ktoré bábätko vydáva, dieťa často plače, čo najmä v začiatkoch sťažuje správne prisatie. Váženie po dojčení zasa môže zobudiť bábätko, ktoré na prsníku spokojne zaspalo. To často opäť plače, čím sa môže vytvoriť falošný dojem, že plače od hladu a materské mlieko mu nestačí.

Vytvára nesprávne postupy

Žena namiesto sledovania svojho dieťaťa a jeho prejavov ho bude vážiť, zapisovať si čísla a bude sa báť prestať, lebo sa jej bude zdať, že nevie, koľko bábätko vypilo.

Ako spoznať, že dieťa pije dostatok mlieka?

Najjednoduchšou a presnou metódou ako poznať, či bábätko získava materské mlieko z prsníka, je pozorovanie dojčenia a sledovanie pauzy v pohybe brady. Tá poukazuje na to, či bábätko mlieko prehĺta. Takto je možné spoľahlivo posúdiť, ako sa bábätko dojčí, a prípadne dojčenie upraviť a zlepšiť už počas samotného pitia. V prípade potreby je dobré kontaktovať laktačnú poradkyňu. ďalšími ukazovateľmi sú celková spokojnosť bábätka a zdravie.

(Čerpané: Združenie laktačných poradkýň MAMILA)


ANKETA:

Zažili ste skúšku dojčenia?

33,3%



15,2%



3,0%



42,4%



6,1%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >