Ploché či vpadnuté bradavky ako prekážka dojčenia? Vôbec nie, bábätku je to jedno

Patricia Poprocká, 24. augusta 2021 o 04:27

„S takýmito bradavkami chcete dojčiť? Sú ploché, vpáčené, primalé...“ Koľko žien sa stretlo s takýmto alebo podobným hodnotením svojich bradaviek? Koľkým takéto hodnotenie zobralo sebavedomie a koľké dojčenie preto vzdali úplne? A koľko žien vie, že v skutočnosti je úplne jedno, aké bradavky majú?

Na tvare bradaviek nezáleží. Dojčiť možno s akýmikoľvek, počas dojčenia, najmä prvý mesiac po pôrode, sa menia.

Foto: shutterstock.com

„Po cisárskom reze mi dcérku po asi 16 hodinách dali konečne ku mne na izbu. Kým spinkala, nevedela som sa na ňu vynadívať, moje vytúžené dievčatko je konečne tu... Keď sa ale zobudila, idylku vystriedal boj, či presnejšie úmorná snaha nakojiť ju,“ spomína Petra na prvé chvíle v úlohe novopečenej matky. „Samozrejme, že to nešlo, malá sa nevedela prisať, ja som si ju nevedela poriadne priložiť... Vyriešila to sestrička, ktorá skonštatovala, že mám ploché bradavky, preto sa dcérka nevie prisať a kázala mi kúpiť klobúčiky, že tie mi môžu pomôcť.“

S takouto radou odchádza dnes z pôrodnice čoraz väčšie percento žien. Klobúčiky, ktoré si možno kúpiť priamo na oddeleniach šestonedelia, sa ponúkajú ako rýchle a jednoduché riešenie namiesto toho, aby sa ženám dostalo skutočnej pomoci s dojčením – teda ukážky a nácviky správneho prikladania bábätka, spoločné nájdenie najvhodnejšej polohy a podobne.

Klobúčiky dojčenie v skutočnosti sťažujú, bránia priamemu kontaktu dieťaťa s matkou a mnohé ženy v dôsledku toho s dojčením po pár mesiacoch skončia. Keby skončili s klobúčikmi, alebo keby sa im na začiatku dostalo inej pomoci než spomínané klobúčiky, mohlo byť všetko inak.

Pretože v skutočnosti pri ťažkostiach s dojčením nie je na príčine tvar bradaviek či prsníkov. „Každý tvar a typ bradavky je vhodný pre dojčenie, nie je potrebné bradavky akokoľvek pripravovať počas tehotenstva. „Vpáčené“ alebo „ploché“ bradavky sú jednou z normálnych možností, ako môžu bradavky vyzerať,“ konštatuje združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA vo svojom poradenstve.

Svet radí neriešiť

Pripomína aj viaceré oficiálne medzinárodné odporúčania, ktoré zdôrazňujú to isté. Napríklad dokument EÚ s názvom Výživa dojčiat a batoliat, štandardné odporúčania pre EÚ uvádza: „Nech je tvar bradaviek akýkoľvek, tento stav nie je nemenný. Mení sa počas prisávania a celej doby dojčenia. Bradavky a dvorce matky nemajú byť posudzované ako eventuálne nepoužiteľné. Znižuje to sebadôveru matky a môže viesť od nesprávneho začiatku dojčenia.“

Aj Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že tehotným ženám sa nemajú kontrolovať bradavky, ich tvar alebo veľkosť totiž neznamená nič pre dojčenie. Prečo sa ale robí opak?

Bábätko sa prisáva k prsníku

Na hodnotiace úsudky o sebe a svojich schopnostiach je citlivý snáď každý a čerstvé mamičky, neraz unavené či ubolené po pôrode, nie sú výnimkou. Preto hoci len jedno konštatovanie, že majú „ploché“, „vpáčené“, „vpadnuté“, „malé“ či inak „nevhodné“ bradavky často stačí, aby stratili istotu, že dokážu dojčiť.

Hodnotenie bradaviek je pritom naozaj neopodstatnené. Vysvetľuje opäť MAMILA: „Bábätko sa prisáva k prsníku, tvar ani veľkosť bradavky nie sú dôležité. Bradavky sa navyše vyvíjajú najmä v prvom mesiaci po pôrode a menia sa dojčením. Bábätko nemá žiadnu konkrétnu predstavu o tom, ako majú bradavky či prsníky vyzerať. O prisatí a o tom, aký je to pocit mať prsník v ústach sa učí vďaka dojčeniu. Každé jedno dojčenie robí matku s bábätkom skúsenejšími v prisávaní a dojčení.“


ANKETA:

Vypočuli ste si hodnotenie vašich bradaviek (najčastejšie negatívne), keď ste začínali dojčiť?

69,4%



10,2%



18,4%



2,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >