Má zmysel pridávať deťom do jedla materské mlieko?

Patricia Poprocká, 18. októbra 2021 o 04:16

Keď som kojila mladšieho syna, skúšala som materské mlieko dostať ešte aj do jeho staršieho brata. Odsala som a urobila mu z neho kakao či jahodový koktail. Nevedel, čo to má, no prvý hlt vypľul a viac sa pohára nedotkol, opísala pred časom svoje pokusy s materským mliekom pre náš portál Bratislavčanka Ivana. Má zmysel ponúkať materské mlieko deťom inak než z prsníka?

Pridávať materské mlieko do detských jedál je zbytočné. Postačí im to z prsníka.

Foto: shutterstock.com

Pridávať materské mlieko deťom do stravy skúšajú viaceré mamičky. Odporúčajú im to dokonca aj mnohé publikácie o začiatkoch stravovania, podľa ktorých bude jedlo bábätiek výživnejšie, resp. ho ľahšie zjedia, ak v ňom zacítia dôverne známu vôňu či príchuť, na ktorú sú zvyknuté z dojčenia. Ďalším dôvodom je predstava, že deti takto zjedia viac, a to dokonca kvalitnejšej stravy. No a potom je tu ešte snaha, podobne ako v prípade Ivany, aby živiny z materského mlieka dostávali aj deti, ktoré sa už nedojčia.

„Ja som tak zvykla primiešať dcére k popučenej zelenine trocha materského mlieka. Nie vždy, iba občas. Jedla to bez problémov, s mliekom či bez. Popritom ale normálne pila naďalej mlieko aj z prsníka. Kedy si koľko žiadala,“ spomína Gabriela na začiatky stravovania so svojou dcérou, dnes už školáčkou.

Pridávanie materského mlieka do normálnej stravy deťom ale v skutočnosti nemá podľa odborníkov význam. Skôr ho označujú za zbytočné. Prečo? „Dieťatko má zo stravy dostávať iné jedlo,“ pripomína združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA vo svojom poradenstve. Materské mlieko je dieťaťu najjednoduchšie získať priamo z prsníka, kedykoľvek si to vyžiada. Čiže platí jednoduchý princíp: Ak sa dieťa dojčí, tak sa dojčí, a ak dostáva inú stravu, tak naozaj inú. Ak však uprednostňuje napriek tomu dojčenie, nevadí, nech sa pokojne dojčí ďalej. Čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá jedla, je rôzny a netreba to vôbec riešiť, najmä ak dieťatko prospieva.

Materské mlieko inak než z prsníka dostávajú bábätká, ktoré majú problémy s prisávaním. Vtedy je potrebné odstriekavať alebo odsávať mlieko, kŕmiť ním neprisávajúce sa bábätko zo skúmavky alebo pohárika a zároveň ho s odbornou pomocou laktačnej poradkyne pripravovať na prisatie na prsník. To je už ale iná téma, robí sa to napríklad nakŕmením cievkou po prste. Videá o dokrmovaní pohárikom či pomocou cievky si môžete pozrieť na tomto linku MAMILY.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >