Častý problém mamičiek, bolesť bradaviek pri dojčení. Týchto 10 vecí ju zhoršuje, vyhnite sa im

Patricia Poprocká, 26. marca 2022 o 04:37

Pri dojčení nemusíte od bolesti zatínať zuby, žiadne „veď si časom zvykneš“, resp. „tých pár týždňov to vydržíš“, neplatí. Bolesť bradaviek pri dojčení je nepríjemná a stretlo sa s ňou veľa žien, našťastie, ide o riešiteľný problém.

Správne prisatie bábätka je dôležité pre bezproblémové dojčenie.

Foto: MAMILA

Bradavky nebolia preto, že sa bábätko dojčí „príliš dlho“, je to signál, že niečo treba zmeniť. Krémy z lekárne ani preventívne potieranie materským mliekom nie sú riešením. Rovnako ním nie je ani obmedzenie dĺžky dojčenia, napríklad na 15 -20 minút, či prerušenie dojčenia, aby sa bradavky mohli vyliečiť. „Pri prerušení dojčenia sa môže prisávanie zhoršiť, môže sa znížiť tvorba mlieka (to môže zhoršiť bolestivosť bradaviek), bábätko sa po vyliečení nemusí chcieť prisať alebo sa pri opätovnom prisávaní môže bolestivosť bradaviek vrátiť, pretože sa nevyriešila pôvodná príčina bolesti,“ vysvetľuje laktačná poradkyňa a podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková.

Namiesto prerušenia dojčenia treba hľadať spôsob, ako bolesť zmierniť a odstrániť faktory, ktoré ju spôsobujú alebo nepriamo zhoršujú. Najlepšie je kontaktovať laktačnú poradkyňu, ktorá rozpozná príčinu i nájde účinné riešenia.

Najčastejšie dôvody bolestivosti bradaviek:

Nesprávne prisatie

Otázka prisatia je základom pre bezproblémové dojčenie, aby žena nepociťovala žiadne bolesti a aby bábätko dostávalo dostatok mlieka a prospievalo. Je dobré správne prisatie poznať ešte pred narodením bábätka, správne prisatie je hlavnou prevenciou proti bolestiam bradaviek. Niekedy sa môže tiež stať, že bábätko spočiatku prisaje správne, počas dojčenia sa to však zmení. Preto je dobré v prípade problémov obrátiť sa na laktačnú poradkyňu.

Uzdička pod jazykom alebo hornou perou bábätka

Ak je prirastená, tuhá, krátka, môže to sťažovať dojčenie a spôsobovať problémy. Pomôcť môže nástrih, krátky chirurgický zákrok. Tiež však treba najprv zistiť, či je práve toto príčinou problémov.

Používanie fľašky

Bábätko pitím z fľaše zapája úplne iné svaly a získava úplne iné návyky než pri satí z prsníka.

Používanie cumlíka

Platí v podstate to isté, čo pri fľaši. Žiaden cumlík, čo ako „špeciálne“ tvarovaný, nebude ako bradavka.

Používanie zavinovačky

„Je problematické dosiahnuť správne prisatie a polohu pri dojčení pri jej použití,“ pripomína Andrea Poloková. Zavinovačka vytvára zbytočnú bariéru a prisatie komplikuje. Sťažovať ho môžu rovnako aj kúsky oblečenia bábätka pod bradou – podbradníky, šnúrky z čiapočky či iné kúsky odevov naskladané pod bradou bábätka.

Plač bábätka

Plač sťažuje prisávanie, pochopiteľne. V tomto prípade sa odporúča takejto situácii predchádzať, ponúkať dieťaťu dojčenie ešte skôr, než sa rozplače. Bábätko vysiela signály, ktorými si pýta dojčenie ešte prv, než sa rozplače – napríklad sa začne mrviť, otáčať hlávkou, vyplazovať jazyk či otvárať ústočká. Niektoré deti si k ústočkám prikladajú aj pästičku. Viac o signáloch v tomto článku.

Dokrmovanie striekačkou

Nie je to vhodný nástroj na dokrmovanie, pripomína Andrea Poloková. Z pohľadu prisávania bábätka na prsník má striekačka podobný efekt ako použitie fľaše – bábätko jednoducho dostane do úst mlieko. Ak už dokrmovanie, tak radšej pohárikom či po prste cievkou.

Používanie klobúčikov

Hoci ich pôrodnice núkajú ako na bežiacom páse, dojčenie cez klobúčiky je niečo úplne iné než bez nich. Dieťa nie je reálne prisaté na prsník, len má v ústočkách vložený klobúčik, z ktorého získava mlieko, čo tam natečie. Klobúčiky môžu zhoršiť bolesti bradaviek či rany na nich, spôsobiť infekcie. Znižujú množstvo vypitého mlieka a jeho tvorbu, pretože bábätko dokáže vypiť len mlieko, ktoré mu natečie do klobúčika, podobne, ako do cumlíka z fľašky. Čiže – začarovaný kolotoč.

Vložky do podprsenky

Ak má už žena poranené bradavky, vložka sa prilepí na ranku, čo bolesť ešte zvyšuje. Ak ranku ešte nemá, vložky zvyšujú pravdepodobnosť jej vzniku. Vytvárajú vlhké prostredie, v ktorom sa množia baktérie a kvasinky, pokožka má tendenciu mokvať. Pre bradavky je najlepšie vetranie na vzduchu. Ženám, ktorým sa spúšťa mlieko aj mimo dojčenia, sa odporúča doma dať si pod prsia plienku, ktorá by im mlieko zachytávala. Do spoločnosti radšej gélové vankúšiky, ktoré sa nelepia, ale najlepšie len na nevyhnutný čas.

Odsávačky mlieka

Odsávanie nevyrieši pôvodnú príčinu bolesti bradaviek, nanajvýš tak oddiali hľadanie skutočnej príčiny a skutočného riešenia. Pri odsávačke je tiež riziko vzniku infekcií, nehovoriac o nepríjemnom pocite, ktorý pri odsávaní vzniká aj v prípade zdravých bradaviek.

Viac informácií o pomoci s problémami pri dojčení a s boľavými bradvkami nájdete na tomto linku.


ANKETA:

Máte, resp. mali ste problém s boľavými bradavkami pri dojčení?

32,8%



13,1%



47,5%



4,1%



1,6%



0,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >