10 najčítanejších článkov v tomto roku na ahojmama.sk

ahojmama.sk, 29. decembra 2021 o 04:25

Ako si uľahčiť život v kuchyni, recepty na rýchle jedlá či drobné triky pri varení a pečení, to boli témy, ktoré vás na našom portáli ahojmama.sk zaujali v tomto roku najviac. Atraktívne pre vás boli ale aj témy o dojčení či rozhovory so zaujímavými ľuďmi o rodokmeňoch alebo cestovateľských skúsenostiach. Nech sa páči, tu je zoznam desiatich najčítanejších článkov na ahojmama.sk za rok 2021.

Ďakujeme vám za priazeň v tomto roku.

Foto: shutterstock

1. Obed hotový za 20 minút

Aký ľahký obed vyčarujete za 20 minút? Tri recepty na tri rýchle a zdravé jedlá boli najčítanejším článkom za uplynulý rok. Veríme, že sa obed vydaril a chutil! Tipy na jedlá a postup z našej pravidelnej sobotňajšej rubriky Recept na víkend nájdete na tomto linku Tri ľahké jedlá na obed, ktoré máte hotové za 20 minút.

2. Trik na skvelý džem, ktorý sa nepokazí

Ako uvariť džem, ktorý sa nepokazí, skvele chutí a nie je presladený? Trik starých mám, tajnú prísadu, ktorá sa dávala ako prírodný konzervant do džemu, sme opísali v článku Džem, ktorý sa nepokazí. Žiadna chémia, gazdinky majú tento jednoduchý trik.

3. Čo varili zo zemiakov staré mamy na Spiši

Slováci sú zemiakový národ a zemiaky možno pripraviť snáď na tisíc spôsobov. Tri jedlá zo zemiakov, múky a masla sme priniesli v článku Čo vykúzlite zo zemiakov, múky a masla? Nejde o žiadnu rýchlovku, ale poctivé osvedčené recepty starých mám zo Spiša. Veríme, že ste sa inšpirovali a jedálniček obohatili o tieto tradičné jedlá.

4. Koľko potrebujeme spať?

Spánok sa nedá ničím nahradiť. Ak spíte menej, ako potrebujete a navyše sa počas noci často budíte, oslabuje to váš imunitný systém, zhoršuje pamäť i koncentráciu a spôsobuje nervozitu, stres a úzkosť. Že význam spánku naši čitatelia veľmi dobre chápu, o tom svedčí aj úspech článku Ako dlho by mali ideálne spať deti a dospelí podľa veku? Pozrite si tabuľku!

5. Dojčíte a chcete prestať? Premyslite si to ešte

Dojčenie je nenahraditeľné a stojí za to oň zabojovať. A ak už dojčíte a zvažujete, či prestať, premyslite si, o čo všetko seba a dieťa ukracujete. Pripomíname to v článku Keď zvažujete, či prestať s dojčením... 13 vecí, ktoré treba vedieť o odstavení dieťaťa.

6. Za Ľubou Lapšanskou

Bola to výnimočná žena, s ktorou sme mali česť spolupracovať aj na našom portáli ahojmama.sk. Vraví sa, že mamy malých detí by nemali zomierať, žiaľ, dlhoročná šéfka slovenských dúl Ľuba Lapšanská odišla začiatkom leta. Česť jej pamiatke! Zomrela Ľuba Lapšanská.

7. Výnimočný talent z osady

Annamária Horváthová rozcítila celé Slovensko, keď ako dievčatko v balerínkach vyhrala obecný Beh pre zdravie. Ako sa darí talentovanej bežkyni z rómskej osady dnes, aké úskalia musí prekonávať a v čom tkvie jej jedinečnosť, porozprával tréner v článku Majstrovstvá vyhrala so zašívanou pätou. „Vie ísť cez bolesť, akú iní nezvládnu,“ vraví tréner.

8. Byť šťastná znamená byť v súlade so svojou dušou

Nebola spokojná so svojím životom a našla v sebe silu ho od základov zmeniť. Stáňa Stiborová si žije svoj sen, cestuje po svete a povzbudzuje ženy, aby sa nebáli ísť za svojimi túžbami. Pre ahojmama porozprávala o sebe i cestovateľských zážitkoch v článku Päťročné masajské dieťa sa stará o stádo kôz, naše sa pomaly nevie ani samé obliecť.

9. Rozhovor o tvorbe rodokmeňov

Deviatu priečku v hitparáde našich najčítanejších textov si vyslúžil rozhovor s historikom Tomášom Hrubým o tvorbe rodokmeňov. Odborník nám v ňom okrem iného prezradil, že veľa Slovákov má šľachtických predkov, hoci pravda, väčšinou išlo o príslušníkov takzvanej nižšej šľachty. „Vďaka špecifickému dedičnému právu bol v Uhorsku vysoký podiel šľachticov v populácii krajiny v porovnaní napríklad s krajinami západnej Európy. V niektorých zemianskych dedinách tvorili drobní šľachtici dokonca väčšinu obyvateľstva. Mnohí však boli na tom existenčne horšie ako poddaní,” prezradil v článku Historik Tomáš Hrubý o tvorbe rodokmeňov: „Slováci majú často šľachtických predkov.“


10. Dokonalé pečenie

Desiate miesto obsadil článok, v ktorom sme vám prezradili dvadsať tipov, ako vylepšiť pečenie. Napríklad cesto na koláče je dobré miešať vždy len jedným smerom, inak bude horšie kysnúť. Alebo valček na cesto dajte pred použitím asi na hodinu do mrazničky, cesto sa potom naň bude oveľa menej lepiť. Alebo dokonca vôbec nie. Všetky rady si môžete prečítať v článku Čo poslúži namiesto kypriaceho prášku? Ako to urobiť, aby ovocie nekleslo ku dnu? 20 tipov a trikov pre dokonalé pečenie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >