Viete, po kom dostal meno posledný deň roka? S bujarým veselím nemal nič spoločného

gb, TASR, 31. decembra 2019 o 04:00

V minulosti ľudia využívali posledný deň roka na rozjímanie o svojom živote, dnes slúži skôr na zábavu.

Silvester si užite, ale s mierou. Tak, ako si ho užívali naši predkovia.

Foto: Shutterstock.com

Deň, v ktorom sa lúčime so starým rokom, nesie meno pápeža Silvestra I., ktorý zomrel pravdepodobne 31. decembra 335 v Ríme. Jeho pontifikát trval od 31. januára 314. Podľa údajov z internetovej encyklopédie Wikipédie bol ôsmym najdlhšie vládnucim pápežom (21 rokov, 11 mesiacov a 1 deň). Počas týchto rokov si kresťanstvo významne upevnilo svoje postavenie a práve kvôli tomu je pápež Silvester I. aj v súčasnosti cirkvou tak cenený.

„Prijal krst ako mladík a v čase prenasledovania kresťanov za cisára Diocleciána sa ukrýval v lesoch na Monte Sorac neďaleko Ríma. Odtiaľ podľa legendy pochádza aj meno, ktoré si zvolil po svojom zvolení za rímskeho biskupa. Silvester pochádza z latinského slova silva, znamenajúceho les, ktoré označuje aj obyvateľov lesa," uvádza internetová encykopédia.

„Pamiatku svätého Silvestra si cirkev uctieva 31. decembra. Dátum jeho sviatku má ale aj symbolický význam. Tak ako 31. decembra sa končí jeden rok a s nádejou očakávame príchod nového, tak aj pontifikát Silvestra I. označuje koniec éry prenasledovania kresťanov a začína zlatý vek cirkvi," píše encyklopédia.

Zvieracím totemom Silvestrov je sýkorka, ktorá podľa tvrdenia stredovekých alchymistov ohlasuje príchod Pána, zmŕtvychvstanie. Nositelia tohoto mena tak majú byť poslami nádeje.

V 16. storočí sa vďaka novému gregioriánskemu kalendáru stanovil dátum príchodu nového roka. Deň smrti úspešného pápeža sa začal vnímať ako deň bilancovania nad uplynulým rokom a zároveň ako deň, keď sa nádeje upierajú do roka budúceho. Veriaci sa stretávali v kostoloch a rozjímali nad uplynulým aj budúcim rokom. Dnes je však oslava Silvestra spájaná skôr s bujarou veselosťou a konzumom ako s tichým rozjímaním.

So Silvestrom a Novým rokom sa spájajú niektoré ľudové zvyky. Po chalupách chodili ženy, ometačky, ktoré omietali platňu na peci, aby dobre piekla po celý budúci rok. V posledný deň roka bolo treba zbaviť sa dlhov, doma upratať a mať počas prvého dňa nového roka dobrú náladu a odpočívať, pretože sa verilo, že ako na nový rok, tak po celý rok.

Na Nový rok sa nesmelo prať ani vešať prádlo, inak by niekoho z rodiny v nastávajúcom roku stretla smrť. Na obed sa jedla šošovica, ktorá mala zabezpečiť dobrú finančnú situáciu v novom roku.

Meno Silvester nie je veľmi rozšírené, na Slovensku ho nosí režisér, dramatik a publicista Silvester Lavrík. Slávnym nositeľom meno je americký herec Sylvester Stallone. Medzi významné cirkevné osobnosti sa radí opát a zakladateľ kláštorov, svätý Silvester Guzzolini, ktorý žil okolo rokov 1177 až 1267. Podľa neho dostal meno rehoľa silvestriánov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >