Recept na víkend Tri ľahké jedlá na obed, ktoré máte hotové za 20 minút

Patricia Poprocká, 2. januára 2021 o 04:48

Prejedení po vianočných sviatkoch? Ak máte chuť na niečo ľahšie, ponúkame vám tipy na rýchle a výživné jedlá, ktoré sú vhodné kedykoľvek na rýchly obed či večeru. Nemusíte ani na nákupy, vystačíte si zväčša aj s domácimi zásobami.

Rýchle, výživné i chutné. Odľahčiť jedálniček sa oplatí nielen po sviatkoch.

Foto: shutterstock.com

Hríbový bulgur so šošovicou

Rozmixujte cibuľu na kašu, ktorú potom speňte na masle. Pridajte hríby, najlepšie mrazené a mrkvu nakrájanú na drobné kocky. Posoľte, a keď je mrkva mäkká, odstavte. V osobitnom hrnci uvarte šošovicu, ktorú potom zmiešajte s hríbmi a mrkvou. V ďalšom hrnci uvarte podľa návodu bulgur, (prípadne ryžu). Napokon všetko spolu zmiešajte a pridajte zelený petržlen. Na vrch môžete posypať nastrúhaným syrom, prípadne poliať bielym jogurtom či kyslou smotanou. Ak chcete zdravšiu variantu, zmiešajte jogurt či smotanu s ľanovým olejom pomerom 2:1. Podávajte so zeleninovou oblohou, prípadne nakladanou cviklou či kyslou uhorkou.

Fazuľové soté

Uvarte fazuľu domäkka. V ďalšom hrnci na oleji (najlepšie olivovom) zohrejte nadrobno nakrájaný cesnak. Zalejte paradajkovou šťavou a pridajte nadrobno nakrájanú cuketu či tekvicu. Hneď, ako zovrie, odstavte a zmiešajte s fazuľou. Dosoľte, ochuťte oreganom, majoránkou, čiernym korením, a ak obľubujete pikantné, môžete i čili. Podávajte s ryžou.

Pórová polievka

Pre štyri osoby postačí jeden pór. Nakrájajte ho na kolieska a dajte uvariť. Malý kúsok nechajte bokom, aby ste mali polievku čím posypať. Keď pór troška zmäkne, odstavte ho a rozmixujte. V ďalšom hrnci uvarte zemiaky, nakrájané na drobné kocky. Tiež rozmixujte a potom zmiešajte s rozmixovaným pórom. Oplatí sa to variť v dvoch hrncoch, aby ste si vedeli lepšie regulovať hustotu polievky. Pre dosiahnutie krémového pocitu dolejte ešte trocha smotany alebo mlieka. Dochuťte soľou, sušenou zeleninovou zmesou a korením. Podávajte s kockami chleba, opraženého nasucho. Vrch posypte tenkými plátkami póru, ktorý ste si na začiatku odložili bokom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >